Nesanica je dosadni pratilac mnogih trudnica, ali predstavlja i pojavu koja se ne može izbeći, a ni lečiti. Ipak može se delimično staviti pod kontrolu.

Ali zašto se javlja nesanica u trudnoći? Svi znamo da je trudnoća drugo stanje u kojem dolazi do određenih promena u telu. Uglavnom nisu bolne, ali su dosadne poput komarca koji nam zuji iznad glave i ne dozvoljava nam da spavamo.

Glavni problem zbog kojeg trudnice ne mogu da spavaju, verovatno je učestalo mokrenje tokom noći. Ovaj problem nastaje još u ranoj trudnoći, i pratiće vas sve do porođaja. Nakon začeća naša materica se širi i pritiska ostale organe uključujući i bešiku, što rezultira time da često idemo u toalet, pa i nakon uriniranja imamo utisak da se nismo u potpunosti ispraznili. Kako beba u stomaku biva sve veća, ni problem sa mokrenjem se ne smanjuje.

Desiće se da ne možete da se namestite, odjednom vam ne odgovara ni jedan položaj tokom spavanja. Tu su i bolovi u leđima, a posebno je teško trudnicama koje su navikle da spavaju na stomaku.

U kasnoj trudnoći beba počinje da se šutira i pomera, a to uglavnom voli da radi kada legnete da spavate. Nije da vam tera neki inat, beba se najviše pomera kada se trudnica umiri. Zato nemojte da vas čudi kada vas udarac u stomak probudi iz slatkog sna.

Zašto se javlja nesanica u trudnoći i kako je lečiti?

Trudnice imaju ponekad i teške snove, pa i ono malo vremena što dremnete, vam može teško pasti. Kako mnoge trudnice imaju probleme sa nervozom i anksioznošću, dešava se i da nesanica nastane usled psihičke preopterećenosti.

Postoji još mnogo razloga zašto nećete moći da spavate: partner koji hrče ili se često pomera, mučnine, trnci koji prolaze kroz telo, grčevi u nogama i listovima i slično. Kao i kod ostalih ljudi koji imaju probleme sa nesanicom, smetaće vam svaki šum, svaki zvuk…

Šta kažu iskustva drugih trudnica, kako izlečiti nesanicu?

Da pomenemo odmah na početku da u trudnoći nisu dozvoljeni nikakvi lekovi, tako da zaboravite na pomagala kao što su pilule za spavanje. Ni čajevi čak nisu poželjni, to jest, ne sve vrste čajeva, tako da se možete konsultovati sa svojim ginekologom oko adekvatnog napitka koji će vam pomoći da se lakše opustite i naspavate.

Regulišite ishranu. Pogotovo kada je večera u pitanju. Hrana treba da bude lagana, kako bi se lakše varila. Ako telo noću troši energiju na varenje, moguće je da ćete imati težak san. Alkohol takođe utiče negativno na vaše spavanje.

Ako želite da izbegnete učestalo mokrenje tokom noći, nemojte piti mnogo tečnosti pred spavanje. Ne pritežite stomak da bi ste se što više ispraznili, to vam neće puno pomoći. Šta više može samo da škodi. Izbegavajte napitke na bazi kofeina, kao što su energetska pića, gazirani sokovi, kafa, pojedini čajevi …

Kada saznate da ste trudni, uložite novac u dobar dušek ili krevet. ,,Beluga” jastuci su se pokazali odličnim za trudnice. Najbolje bi bilo da spavate na boku, a između nogu stavite jastuk. Na taj način će krv bolje strujati kroz vaše telo, jer su kolena, materica i glava u istoj ili sličnoj ravni.

Na žalost ne možete sprečiti da se beba pomera i šutira u vašem stomaku, ali ako ništa drugo, to je znak da je trudnoća zdrava i da je beba dobro. Da je suprotno to već ne bi valjalo.

Nesanica se može javiti kako u ranoj, tako i u kasnijoj trudnoći.

Spremite se i psihički za spavanje. Nemojte gledati horor filmove, niti slušati neke strašne priče pred spavanje. Na taj način ćete izbeći i teške snove. Ukoliko imate probleme, porazgovarajte sa najbližima o svemu tokom dana, kako bi ste olakšali sebi dušu i možda zajedno pronašli rešenje, ali pred spavanje se zaokupirajte nečim drugim, da ne bi ste legli u krevet sa teškim mislima. Čitanje knjiga pred spavanje umiruje naš um i uspavljuje, mada birajte neke lagane knjige, na primer sa ljubavnom temom. I čitanje dečijih knjiga je veoma opuštajuće, a teme su lake.

Na kraju krajeva, ako smatrate da se preokupirani problemima, anksiozni ili depresivni, ne stidite se da se obratite stručnjaku za pomoć. Razgovor sa psihologom bi mogao da bude od koristi.

Ako vaš partner hrče ili se često pomera, otima vam ćebe ili vas nesvesno gura sa kreveta, spavajte ponekad u razdvojenim sobama. Grčeve u nogama i telu umirite tuširanjem pred spavanje. Pa i ako vam u toku noći bude vruće ili ponovo osetite trnce u nogama, probajte ponovo da se istuširate mlakom vodom. Grčevi se mogu umiriti i termoforom.

Kada krenete na popodnevnu dremku, zatamnite prostoriju, pustite neku relaks muziku. Na Jutjubu se mogu naći odlični snimci, među kojima su i zvukovi prirode. Možda će vam tada lakše doći san na oči.

Ukoliko ste u mogućnosti, leti provedite par dana u prirodi ili na planini. Planinski vazduh je veoma opuštajuć, svež i blagotvoran po vaše zdravlje i sigurno će uticati na lak san. Potražite spas od vrućina na nekom sličnom mestu, jer i toplo vreme može biti uzrok nesanice kod budućih majki. Dakle, preko dana šetnja po obroncima i šumi, a noću lep san.

Kako se boriti protiv nesanice dok čekamo bebu?
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *