Bolovi u ranoj trudnoći se mogu javiti iz nekoliko razloga.

Ono što je jako bitno za svaku trudnicu jeste da se, ukoliko dođe do jakih bolova, obavezno javi lekaru. Doktor će na ultrazvuku uočiti ukoliko postoje neke anomalije i na osnovu toga prepisati terapiju.

Nemojte sami uzimati lekove na svoju ruku, to je u trudnoći najstrožije zabranjeno. Svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe stavite u ruke stručnjaka, koji će vas pravilno uputiti.

Bolovi u ranoj trudnoći – simptomi i iskustva

Ne dajte da vas uplaše ovi simptomi, skoro sve trudnice imaju slična iskustva.

Za početak ne paničite! Bolovi u ranoj trudnoći su uobičajena stvar i ne mora da znači da će biti opasni. Bolovi se mogu javiti kako u gornjem, tako i u donjem delu stomaka, zatim oko pupka, itd.

U prva tri meseca trudnoće, materica kod žene se širi i na taj način pravi mesto za bebu koja će ubrzo postati sve veća i veća. Širenjem, materica pritiska ostale organe, kao što su bubrezi, bešika, jajnici, a dešava se da zabole i leđa.

Leđa vas mogu zaboleti i tokom polnog odnosa, ali ne brinite. Polni odnosi su dozvoljeni i seks ne izaziva posledice po trudnoću. Seks se izbegava samo ukoliko postoje neki drugi problemi sa trudnoćom.

Možda će vas najviše nervirati promene u bešici, jer ćete imati često potrebu za mokrenjem, a nakon uriniranja, delovaće vam kao da se niste u potpunosti ispraznili. Sve je to normalno i pokušajte da se naviknete na taj osećaj, bar u narednih devet meseci, dok se ne porodite.

Bolovi u želudcu se najčešće javljaju ako trudnica prekomerno povraća. Povraćanje u trudnoći je normalna pojava i to svi ugalvnom i znaju, ali ne bi smeli da povraćate više od nekih četiri do pet puta dnevno. U tom slučaju ćete iz sebe izbaciti sve što pojedete, samim tim i vitamine koji su vam potrebni, a lekar će vam najverovatnije prepisati infuziju kako bi ste nadoknadili hranu koju ste izbacili. Gorušica, kao posledica trudnoće je takođe moguća, tako da regulišite ishranu kako ne biste imali dodatnih problema sa želudcem.

Bolovi u jajnicima, grudima, leđima …

Još jedna u nizu nelagodnosti koje se mogu javiti jesu bolovi u nogama, odnosno grčevi. Oni se više javljaju u poodmakloj trudnoći, a mnogo manje u ranoj. Razlog tome je povećana težina koja opterećuje noge. Takođe, materica, tokom širenja vrši pritisak na krvne sudove, što rezultira grčevima u nogama. Kao i u drugim slučajevima, i ako vas zabole noge, vi obavestite lekara. Ono što sami možete da uradite, jeste da zamolite nekog da vam izmasira noge, tuširajte ih toplom vodom kako bi ste se opustile i slično. Ukoliko vam zdravlje dozvoli, šetajte svaki dan.

Još jednom naglašavamo da vaš ginekolog mora da zna imate li bolove. Bolovi u stomaku u toku trudnoće mogu da znače i neke ozbiljnije probleme, kao što su ciste, kamen u bubregu, upala slepog creva, upala bešike, miom …

Bolovi kao menstrualni i bolovi u grudima

Ono što materica neće pritiskati, a ipak vas može boleti, jesu grudi. Bol u grudima je takođe jedan od simptoma trudnoće.

Tokom trudnoće imamo osećaj, kao da ćemo da dobijemo menstruaciju, a poznato je da je jedan od simptoma menstruacije i bol u grudima. To je, uglavnom, sve normalno i ne treba da brinete. Čak ćete osećati i bolove nalik na one menstrualne u predelu donjeg abdomena.

Zanimljivo je da zbog ove pojave trudnice ponekad i ne znaju da su trudne, već očekuju menstruaciju, s obzirom da imaju simptome. Tek kad menstruacija izostane, shvate da bi mogle biti u drugom stanju.

Šta ako imate bolove u želucu?

Kako smanjiti bolove

Ukoliko je sa trudnoćom sve u redu, lekar vam verovatno neće davati nikakvu terapiju s obzirom da su bolovi u ranoj trudnoći na neki način normalna pojava. Ali kako istrpeti toliku nelagodnost?

Vremenom ćete sami naučiti kako da smanjite bolove. Potražite neki način da se opustite. Kupanje u toploj kupki može da pomogne, kao i temofor kada se prisloni na bolno mesto.

Jeste da trudnoća nije bolest i da ne treba da se osećate kao bolesnik, ali nemojte se ni forsirati. Ako ste umorni sedite ili lezite … odspavajte malo po mogućstvu. Ugađajte sebi, na taj način ćete se opustiti, a to znači da će se i bolovi umanjiti.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *