Osip koji se javlja u trudnoći, odnosno trudnički osip karakterističan je za poslednje tromesečje. Na žalost to nije jedina anomalija koja se u drugom stanju javlja na koži, ali bez brige. Ako se drži pod kontrolom, neće štetiti ni vama ni vašem plodu.

Trudnički osip se javlja najčešće na donjem delu stomaka, a može se proširiti i po okolnim površinama, kao što su butine, oko pupka, prepone, ruke, leđa i tako dalje, mada ne bi trebalo da se pojavi na licu. Osip rezultira i svrabom, kod nekih trudnica je izražen više a kod nekih manje. Nestaje nakon porođaja, ali se može javiti i sledeći put kada budete trudni.

Kao i kada nismo u drugom stanju, problemi sa kožom obično dolaze od nekog drugog problema iz našeg organizma. Tako je i sa trudničkim osipom. Grupa francuskih naučnika došla je samo pre par godina do otkrića da osip nastaje zbog fetalnih ćelija koje upadaju u majčinu kožu.

Postoje preparati koji mogu ublažiti svrab. Konsultujte se sa svojim ginekologom oko kreme koja može da pomogne. Trudnički osip nije stvar koju treba da zadržite za sebe, obavezno se požalite i svom lekaru kako ne bi došlo do većih komplikacija.

Osip po licu i telu u trudnići.

Druge promene na koži

Dakle, kao što smo pomenuli, trudnički osip nije jedina negativna stvar koja se može pojaviti na vašoj koži tokom trudnoće. Određene promene u organizmu, rezultiraće i drugim promenama na koži. Neke se mogu kontrolisati i lečiti, a neke ne. Ono što ne treba da vas brine jeste činjenica da ovakve anomalije uglavnom neće naškoditi ni vama ni bebi, ali ih obavezno prijavite svom ginekologu.

U trudnoći mogu javiti, recimo, akne i bubuljice, pogotovo kod onih žena koje inače imaju problem sa ovim dosadnim kožnim napastima. Ovaj problem se javlja zbog prekomernog lučenja lojnih žlezda, a sprečite ga tako što ćete čistiti lice pred spavanje.

Zbog pojačane proizvodnje krvi, kao i zbog pojačanog strujenja krvi kroz kapilare, lice će vam sijati više nego obično ( možda zato kažu da trudnice ,,sijaju” ). Ova pojava se i naziva trudnički sjaj, a pojačana proizvodnja krvi može učiniti da vam lice poprimi crvenkastu boju ili čak da dođe do pucanja kapilara zbog pritiska na krvne cudove. Za crvenilo ne možete da učinite mnogo toga, osim da kupite neki blaži puder ili toniranu kremu, kako bi ste izjednačili ten. Da bi ste izbegli pucanje kapilara, izbegavajte i nagle temperaturne promene, mada popucali kapilari lako izblede. Za masnu kožu možemo da vas posavetujemo slično kao i za akne: čištite lice dva puta dnevno, ali dobro se raspitajte u apoteci kakve aparate smete da koristite.

Konsultujte se sa lekarom oko preparata koji će vam smanjiti osip na stomaku ili ublažiti svrab.

U trudnoći je pojačan rad hormona čiji je zadatak da zaštite našu kožu i koji će učiniti da nam ten bude nešto tamniji. Loša strana svega je što trudnice usled rada ovog hormona mogu imati tamne fleke po licu. Na stomaku se javlja crna linija, što vam možda neće smetati jer se ne vidi. To je inače linija koju ima svaka trudnica, a proteže se od pupka do pubične kosti i potpuno je bezopasna, čak i kada pocrni.

Ako primetite da vam se šire mladeži, takođe prijavite svom gineklogu i ovu promenu.

Strije

I za kraj da se na kratko pozabavimo temom koja brine mnoge trudnice, a to su strije.

Kao što i pretpostavljate, strije su potpuno bezopasne, nastaju usled naglog rastezanja i skupljanja kože. Ako ste jedna od trudnica koja želi da i nakon trudnoće izgleda lepo, možete da počnete da koristite kremu za strije još u ranoj trudnoći.

U apotekama imate veliki izbor, a koju ćete odabrati na vama je da odlučite. Ne hvatajte se odmah za najsuplji proizvod, raspitajte se kod svojih prijateljica šta je njima pomoglo, eventualno na internet forumima. Kreme mažite po čitavom torzou, ali i po nogama, to jest od kukova i guze do kolena.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *