Narodna verovanja kažu da trudnica treba da jede za dvoje. To baš i nije tačno, trudnice treba da jedu kao i pre trudnoće, ali sa pojačanim unosom vitamina i minerala.

Zašto je bitno da tokom trudnoće uzimamo više vitamina? Dok se razvija u materici, beba hranu uzima od svoje majke. Svakom čoveku je potrebna izvensa količina vitamina da bi živeo i funkcionisao, a kod trudnica se nivo vitamina i minerala smanjuje, jer plod uzima svoj deo. Sa pojačanim unosom vitamina i minerala, možemo uspeti da nadoknadimo i svoje zalihe, ali i da bebi pružimo njeno sledovanje.

Vitamini i minerali se unose u organizam preko ishrane. Zato je za svaku trudnicu neophodna zdrava i pravilna ishrana. To znači da bi u trudnoći trebalo da uzimamo više voća i povrća, ali i ribe, jaja, mlečnih proizvoda… Poželjno je smanjiti unos određenih čajeva, kafe, brze hrane, slatkiša i drugih namirnica koje važe za nezdrave.

Ponekad ne možemo nadoknaditi vitamine prirodnim putem, odnosno korigovana ishrana jednostavno nije dovoljna. Tada će vas ginekolog verovatno uputiti da uzimate ,,veštačke vitamine”, odnosno da kroz lekove unesete u organizam sve što je vašem telu i vašoj bebi potrebno. Napominjemo da u trudnoći ne smete piti lekove na svoju ruku, čak i kada je reč o vitaminima. Doktor će vas posavetovati za sve što treba, ako imate neko predlog ili nedoumicu, obavezno se prvo konsultujte sa njim. To važi i za neke, naizgled, bezazlene, medikamente, kao što su šumeće tablete i slično.

Evo koje sve vitamine treba pojačati u trudnoći:

Koji vitamini su važni u trudnoći?

Folna kiselina

Folna kiselina je osnova vašeg zdravlja u trudnoći. Ako planirate bebu, naglasite to svom lekaru kada odete na redovan ginekološki pregled. Možda će vas posavetovati da počnete da pijete folnu kiselinu, kako bi ste još pre trudnoće napravili zalihe.

Osim u lekovima, folne kiseline ima i u namirnicama kao što su žitarice, grožđe, mleko, zelena salata, semenke bundeve, i drugo. Naše telo ne može da proizvodi folnu kiselinu, koja mu je ujedno neophodna, naročito u trudnoći, tako da verovatno i sami pretpostavljate koliko je bitan unos folne kiseline, ne samo u trudnoći, već i tokom čitavog života.

Gvožđe

I gvožđe u trudnoći je jako bitan faktor, jer pomaže razvoj eritrocita i hemoglobina . Nedovoljan unos gvožđa izaziva anemiju, koja dalje može prouzrokovati neke ozbiljnije anomalije kod trudnica.

Za pojačan unos gvožđa, konzumirajte više mesa. Da li se gvožđe bolje razložilo, konzumirajte i napitke bogate vitaminom C, koji potpomaže apsorbciju gvožđa.

Najbitniji je unos gvožđa i folne kiseline.

Vitamini C i B

Dovoljan unos vitamina C je bitan, ne samo u trudnoći, već i tokom svih životnih dobi. Već smo pomenuli da vitamin C pomaže da se po našem telu na pravi način razloži toliko neophodno gvožđe. Ne samo to, vitamin C je ključan faktor u jačanju imuniteta, a zna se da je kod trudnica imunitet uvek oslabljen.

Vitamina C ima u namirnicama kao što su citrusno voće, šipurak, šipak, kiseli kupus, spanać, karfiol, i tako dalje.

Što se tiče vitamina B, postoji više vrsta ovog vitamina koji dosta pomaže razvoju bebe u stomaku, kao i zdravlju trudnice. B2 pomaže u očuvanju kože i sluzokože. Vitamin B1 ili takozvani timin, bitan je za očuvanje nervnog sistema.

B6 će ojačati imunitet, povećan unos ovih vitamina učiniće da se osećamo odmornije, kao i da se otarasimo iscrpljenosti. Žene u trudnoći se ponekad osećaju previše malaksalo i umorno, a protiv ovakvog osećaja najviše pomaže vitamin B6.

Pomenućemo i vitamin B12, koji uvećava broj crvenih krvnih zrnaca, time i obogaćuje našu krvnu sliku.

Da bi ste uneli što više vitamina B u svoj organizam, konzumirajte džigericu, pivski kvasac, žitarice, ribu, itd.

Kalcijum za kosti, zube i kosu

Beba od svoje majke uzima i određenu količinu kalcijuma. Kao rezultat, buduća majka može imati loš kvalitet kose i kvarne zube.

Loša kosa se donelke i može istolerisati, ali problematični zubi ne. Da ne bi ste imali dodatnih problema sa varenjem, idite bar dva puta u toku trudnoće na kontrolu zuba: jednom na početku i jednom pri kraju trudnoće. Naravno, sve kvarne zube što pre popravite.

Da bi ste izbegli dodatne probleme sa zubima, potrudite se da unosite nešto više kalcijuma. Potražite ga u mlečnim proizvodima, kao što su mleko, jogurt, sir … Ima ga i u lososu, bademu, pomorandži…

Da li je bolje unositi vitamine preko šumećih tableta ili ishrane?

Vitamini A i E

Vitamin A bitan je za razvoj bebe i njenih unutrašnjih organa. Ali budite oprezni, jer velike količine ovog vitamina mogu da budu opasne. Zato se držite lagane ishrane i unosite vitamin A preko pileće džigerice, šargarepe, dinje, kruške, blitve … Jako je bitan i u postporođajnom periodu.

Kada govorimo o vitaminu E naćićete ga najviše u koštunjavom voću i žitaricama. Da bi trudnoća imala normalan tok, potpomognite se ovim vitaminom. On, poput kalcijuma, utiče pozitivno na kožu, kosu, ali i cirkulaciju krvi. Sprečava nastanak grubih ožiljaka, tako da vam može pomoći i nakon porođaja, ukoliko se porađate carskim rezom.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *