Koliko traje otvaranje grlića kod trudnica i šta to znači?

Otvaranje grlića materice je jedan od znakova da porođaj može da počne. U tom trenutku bi bilo dobro da ste već u bolnici.

Grlić se priprema za porođaj već nekoliko nedelja pre nego što ćete doneti na svet vašu bebu. Postaje mekši i elastičniji, kako bi se otvorio bez problema kada dođe vreme za to.

Kada dođete na porođaj, doktor će meriti otvorenost vašeg grlića, to jest dilataciju. Tek kada se grlić dovoljno otvori, stvaraju se uslovi za porođaj. Dilatacija se meri posebnim uređajem koji podseća na šestar i u tom slučaju doktor će kostatovati koliko centimetara ste otvoreni. Tek kada se otvorite deset centimetara, dolazi do potpune dilatacije i porođaj može da počne. Neki lekari mere otvorenost grlića materice pomoću prstiju i šake. U tom slučaju porođaj počinje tek kada ste otvoreni za ,,veliki dlan”.

U porodilištu će medicinsko osoblje pratiti širenje grlića materice, kako bi znali u kom trenutku ste spremni za porođaj. Pregled će vam možda biti neprijatan, jer ćete u tom trenutku uveliko osećati kontrakcije, ali probajte da se opustite ili zamolite doktora da sačeka dok se kontrakcija završi.

Koji su prvi znaci porođaja?

Otvaranje grlića materice je relativno. Kod nekih porodilja ide veoma sporo, dok se druge otvore ,,čas posla”. Od ovog procesa zavisi dužina porođaja.

Dešava se i da se grlić otvori mnogo ranije, na početku devetog ili čak u sedmom mesecu. Ne mora da znači da ćete se poroditi istog trenutka, samo je bitno da pratite instrukcije svog lekara. Najverovatnije ćete morati da ležite kod kuće.

Kako ubrzati otvaranje grlića pomoću vežbi?

Postoji mnogo načina da se ubrza otvaranje grlića materice. Jedan od tih načina su vežbe. Ne misli se na klasične vežbe, već na, takoreći, fizičku aktivnost, jer ko će sad pred porođaj da radi vežbe onako naduo i nervozan.

Šetnja je idealna fizička aktivnost za sve trudnice, a ujedno i dobra vežba koja stimuliše otvaranje grlića materice. Šetajte koliko god možete, mada te šetnje verovatno neće biti previše duge, jer se trudnice u kasnoj trudnoći lako zamaraju. Ipak, ne budite lenje, šetnja može da bude i kratka, ali bitno je da počnete da je praktikujete. Šetanjem pomažete i bebi da zauzme odgovarajući položaj pred porođaj.

Šetnja, penjanje uz stepenice i seks su najbolje vežbe koje stimulišu otvaranje grlića materice.

Ko živi u soliteru, ima na raspolaganju idealan poligon za vežbanje, jer penjanje uz stepenice pomaže u otvaranju grlica materice. Pošto trudnice ne mogu da rade čučnjeve, ovu aktivnost možete zameniti penjanjem uz stepenice, jer je efekat sličan. Dakle pred porođaj, zaobiđite lift i vežbajte tako što ćete šetati uz stepenice.

A sada vežba koja će vam se možda najviše dopasti. Naime, za efikasno otvaranje grlića dobar je i seks. Eto još jednog razloga zbog kojeg ne bi trebalo da se plašite seksa u trudnoći. Seks može samo da vam pomogne. Verovatno će se i vašem partneru dopasti ova činjenica.

Ukoliko imate pilates loptu, koristite je umesto stolice pred porođaj. I sedenje na pilates lopti pomaže bebi da se adekvatno namesti i zauzme ,,niski start”.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *