Mikoplazma i ureaplazma su dve velike napasti koje mogu zadestiti ženu kako u trudnoći, tako i van nje. Karakterišu se kao infekcija, ali i polna bolest.

Ukoliko ste imali mikoplazmu i ureaplazmu poželjna je redovna kontrola jer se bakterije mogu povratiti. Lečenje zahteva disciplinu i posvećenost, naročito ako tek planirate trudnoću. Ove bakterije utičnu na plodnost, a ukoliko ste trudni može doći i do spontanog pobačaja.

Mikoplazma i ureaplazma su inače sastavni deo ženskog genitalnog trakta, međutim problem nastaje kada se uvećaju i dođe do infekcije. Kao i svaka polna bolest, prenosi se seksualnim putem, pa ako ste pozitivni na mikoplazmu i ureaplazmu, to automatski znači da je zaražen i vaš partner.

Obično kada žene saznaju da su pozitivne na mikoplazmu i ureaplazmu pomisle: ,,Kako je moguće da imam polnu bolest, spavala sam samo sa svojim mužem / dečkom / partnerom…?”. Nema potrebe ni da sumnjate u svog partnera, jer se ova infekcija kod žena pojavljuje na razne načine, obično ako imuni sistem oslabljen. Infekcija se može dobiti u kozmetičkim salonima, ako su instrumenti kod ginekologa nesterilisani, ili ako je vaša intimna regija došla u kontakt sa nečim prljavim.

Kako se leče mikoplazma i ureaplazma

Simptomi i lečenje.

Simptomi uglavnom ne postoje, ako ste zaraženi mikoplazmom i ureaplazmom. Mnoge žene se iznenade kada ugledaju pozitivan rezultat.

Ponekad se kao simptomi javljaju peckanje, svrab, bol prilikom uriniranja i slični simptomi koji su specifični za urinarne infekcije. Može vas zaboleti i donji deo stomaka.

Ipak, najbolji način da proverite jeste da uradite analizu. Prvo, ginekolog mora da vam uzme bris, a zatim te uzorke nosite u laboratoriju na analizu.

Lečenje mikoplazme i ureaplazme je nekad lako, a nekad malo teže. U pitanju je infekcija koja se može povratiti. Neke pacijentkinje imaju suprotna iskustva: ispoštovale su jednu terapiju, infekcija se povukla i nije se vraćala. Dakle sve zavisi, kao i uvek, od samog organizma.

Kod lečenja je bitno biti disciplinovan i slušati savete lekara. Prvo što treba da znate jeste da će terapiji obavezno biti podvrgnut i vaš partner, možda i bez prethodnog testiranja, jer je i on zaražen preko vas, putem seksualnog odnosa.

U lečenju se koriste određeni lekovi, koje će vam prepisati ginekolog. Lekove treba da piju i žena i njen partner, kako bi se izlečili u isto vreme. Pored toga, žena će koristiti i vaginalete. Terapija obično traje oko petnaest do dvadeset dana, i u tom periodu ne smete imati seksualni odnos bez kondoma. Tek kada vam doktor kaže da ste izlečeni, možete se vratiti svom starom načinu vođenja ljubavi. Ukoliko tokom terapije praktikujete nezaštićeni odnos, samo ćete se dobacivati sa bakterijom i nikada se nećete izlečiti.

Pored lekova možete koristiti i neke čajeve i prirodne lekove, ali ureaplazmu i mikoplazmu ne možete izlečiti bez medikamenata. U biljnim apotekama možete potražiti neki čaj za lečenje mikoplazme i ureaplazme.

Neadekvatno lečenje ovih bakterija može dovesti do steriliteta.

Jedini način na koji se možete rešiti ove infekcije jeste lekovima.

Ureaplazma i mikoplazma u trudnoći

Bakterije se mogu javiti i kod trudnica, što predstavlja dodatni problem, jer trudnice ne smeju uzimati određene lekove. Zato se preporučuje da se unapred testirate na ove bakterije, ako planirate trudnoću. Bolje je izlečiti se pre samog začeća, zar ne.

Ukoliko je trudnica inficirana, može doći do pobačaja ili do prevremenog porođaja, ako je trudnoća poodmakla. Dešava se i da se bakterija prenese na bebu. Međutim ne treba da brinete, uz određenu terapiju, možete izgurati trudnoću do kraja.

Ženama koje su imale poteškoća sa začećem, a zatim i spontani pobačaj, preporučuje se da se testiraju na mikoplazmu i ureaplazmu, jer je vrlo moguće da su pozitivne, i da je do spontanog došlo zbog infekcije. Isto važi i za žene koje ne mogu da ostanu u drugom stanju. Mikoplazma i ureaplazma sprečavaju oplodnju, pa je ponekaad i ovo razlog zašto žena ne može da ostane trudna.

Similar Posts

1 Comment

  1. Sve odgovore koje sam trazila, dobila sam na jednom mestu. Bravo!
    Procitla sam veliki broj postova na razlicitim stranicama i svuda sam dobijala polovicne odgovore.
    Hvala vam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *