Znojenje je normalna prirodna pojava, ali ne i kada je prekomerno. Trudnice posebno zabrinjava, ako primete da im se previše znoje dlanovi, noge, područje ispod pazuha, stopala, i slično.

Da bi shvatili zašto se prekomerno znojimo, čak i u snu, za početak moramo da razumemo naše telo.

Koja je uloga znojnih žlezda? Znojne žlezde su neka vrsta ventilacije na našem telu. Kada unutrašnja temperatura tela poraste, žlezde kroz znoj izbacuju prekomernu toplotu i na taj način rashlađuju telo. Ukoliko postoji neki problem, doćiće do prekomernog znojenja.

Trudnicama se, kao što je poznato, delimično poremeti rad određenih hormona, što rezultira raznim promenama u telu, među kojima je i znojenje. Budućim mamama je posebno iritantan prekomerni znoj ispod pazuha. Takođe, u trudnoći, naše telo mora da proizvodi više krvi, kako bi i bebine potrebe bile zadovoljene, pa i ova pojava utiče na pojačano znojenje.

Ukoliko bolujete od nekih bolesti, kao što je trudnički dijabetes, infekcije i slično; ako vam je doktor prepisao da u trudnoći pijete lekove, ili ako ste pod stresom, nemojte se začuditi kada počnete da se preznojavate u trudnoći.

Zašto se toliko znojim tokom trudnoće?

Znojenje tokom noći je izraženo u kasnoj trudnoći

Kada pređete trideset petu nedelju trudnoće, očekujte da ćete se buditi tokom noći obliveni znojem. I to ne važi samo za letnje trudnice. Noćno znojenje utiče i na san trudnice, koje, usled brojnih drugih nelagodnosti i velikog stomaka ionako ne mogu da se naspavaju.

Ne očekujete da vas znojenje prođe i posle porođaja. Potrebno je da prođe onih dobro poznatih četrdeset dana, da se vaše telo vrati u normalu. U tom periodu se i hormoni stabilizuju, što će učiniti da prođe i ovo naporno znojenje.

Porodiljama će verovatno najviše smetati miris koji nastaje usled znojenja, a koji ne možemo lako iskoreniti dezodoransima i tuširanjem. U tom slučaju natrljajte malo sode bikarbone ispod pazuha, to će pomoći bolje nego dezodoransi, a i zdravije je.

Da li je jače znojenje u ranoj ili u kasnoj trudnoći?

Kako umanjiti znojenje?

Ako ste primetile da ste pod stresom i sumnjate da je prekomerno znojenje zbog toga, pomoćiće vam fizička aktivnost. Trudnice nemaju puno izbora kada je reč o fizičkim aktivnostima, mada će vam u školi roditeljstva pokazati neke vežbice. Šetnja je majka antistres terapije, zato svakog dana odvojite malo vremena za šetnju, po mogućstvu negde u prirodi, kraj reke ili po parku.

Nemojte spavati u pretoploj prostoriji. Obucite pamučnu odeću za spavanje, i lagano se pokrijte. Kada se probudite obliveni znojem, istuširajte se, presvucite, pa probajte opet da zaspite.

Iako je znojenje u trudnoći relativno normalna stvar, ipak ovaj slučaj prijavite svom lekaru. Ginekolog koji vodi vašu trudnoću mora imati potpuni uvid u vaše stanje, bez obzira da li je to normalna stvar ili ne.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *