Oticanje oko članaka, zglobova, stopala, šaka …

Oticanje u trudnoći se dešava zbog zadržavanja tečnosti u organizmu. Nije trajnog karaktera i prestaće nakon porođaja, tako da nema razloga za brigu. Ipak i oticanje treba da bude u nekim granicama normale, u suprotnom se treba dodatno lečiti.

Kada žena ostane u drugom stanju, materica se širi, što prouzorokuje većinu promena u njenom telu. Između ostalog, materica pritiska i krvne sudove koji nose tečnost iz tela. Na taj način dolazi do zadržavanja tečnosti u našem organizmu, što rezultira otečenim udovima, počevši od šaka i stopala, pa sve do dlanova i prstiju.

Tokom leta ljudima se šire krvni sudovi, pa je oticanje normalna pojama, a kod trudnica je ovoga puta izraženije. Da bi ste izbegli oticanje, sklanjajte se sa sunca, provodite vreme u hladovini, kraj vode ili u blago rashlađenoj i zamračenoj prostoriji.

Oticanje je najizraženije u poslenja tri meseca trudnoće, mada se može javiti i u drugom tromesečju. U pitanju je, kao što smo naglasili, normalna pojava u trudnoći, ali ipak prijavite je svom ginekologu, jer nije svako oticanje dobro, a doktor će znati u kom trenutku treba da reaguje.

Iskustva sa oticanjem ruku, nogu, zglobova i čanaka u trudnoći.

Prekomerno oticanje može biti znak nekog poremećaja, poput bolesti bubrega, preeklampsije, problema sa krvnim sudovima… Posebno treba biti oprezan ako se otečenost javi u predelu lica ili ako vam je jedna noga ili jedna ruka više otečena od druge.

Kao što smo već rekli, oticanje nije trajno i prestaće nakon porođaja. Porodilja će se prekomerno znojiti, čak i mokriti, što je znak da suvišna tečnost izlazi iz vašeg organizma. Ovakav znoj prouzrokuje i onaj specifičan miris koji imaju porodilje. Ako vas nervira i ako ne možete ga da umanjite čak ni uz pomoć učestalog tuširanja i dezodoransa, probajte da natrljate malo sode bikarbone ispod pazuha, a potom isperite.

Kako funkcionisati sa otečenim telom?

Najbitnija stvar kod otečenih nogu jeste odabir cipela i čarapa. Uske čarape stežu nogu i time još više otežavaju krvotok. Ako ste u poodmakloj trudnoći tokom zime ( takozvana zimska trudnica ), nosite vunene čarape, po mogućstvu na bosu nogu. Malo će da pecka, ali biće vam toplo, a pri tom vunene čarape ne stežu nogu.

Kada je reč o cipelama, ne treba nositi ekstremno visoke štikle, ali ni potpuno ravne. Za sve trudnice je idealna štiklica od tri, četiri centimetra. Udobne patike su najidealnije, pogotovo ako volite da šetate, a po kući nosite papuče anatomskog oblika.

Kako sprečiti oticanje nogu?

Zamolite nekog da vam izmasira stopala. Vežbice za noge, koje se pokazuju u školama roditeljstva će dosta pomoći. To su lagane vežbe za noge, koje deluju sasvim bezazleno, a zapravo poboljšavaju krvotok, naročito u stopalima.

Trudnice sa otečenim nogama, ne treba puno da sede ni da stoje, zato poslove koji podrazumevaju ovakve položaje odložite. Kada sedite, ne ukrštajte noge, ne držite ih prekrštene, to samo pogoršava oticanje.

Oticanje desni

Trudnice posebnu pažnju treba da obrate na higijenu usta. Čim saznate da ste trudni, jedna od prvih stvari koje treba da uradite jeste da proverite svoje zube.

Kvarni zubi, mogu prouzrokivati ozbiljnije probleme, jer su oni prvi u lancu organa za varenje. Iako ste zube sredili već na početku trudnoće, posetite stomatologa još jednom pre porođaja, jer su zubi znatno slabiji tokom drugog stanja zbog slabog kalcijuma. Setite se da i beba treba da uzme svoj deo kalcijuma kako bi se u potpunosti razvila, tako da neće ostati puno za vaše zube.

Da bi ste sprečili oticanje desni, povedite dodatno računa o higijeni usta i zuba.

Oticanje i krvarenje desni ne mora da znači da su vam zubi kvarni. Ovo je takođe jedna od pojava u trudnoći, koja nastaje usled promene na hormonima i u krvotoku. Takozvano trudničko oticanje desni ne treba da znači da je po sredi veliki problem, ali može biti neprijatno.

Da se hrana, ne bi zadržala između zuba, koristite i konac za zube. Od velikog je značaja da se između zuba ne nastane bakterije. Ispirajte usta sa rashlađenim čajem od žalfije koji je odličan u pročišćavanju osta i grla od bakterija, a smanjiće i oticanje desni.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *