U trudnoći dolazi do erupcije hormona u vašem organizmu i sasvim je normalno ukoliko dođe do pojačanog sekreta. Belo pranje retko koja trudnica da nema, jer jednostavno hormone divljaju i u vašem telu dolazi do velikih promena. Dok je sekret normalan, vodeni, pojačan ali bez dodatnih tegoba nema potrebe za brigom.

Međutim sekret u trudnoći može sa sobom nositi i određene posledice pogotovu ukoliko postane sluzav ili promeni boju ili pak donese određene tegobe kao što je peckanje i svrab. U tim trenucima potrebno je obavezno javiti se svom lekaru kako bi ukljičili i određenu terapiju.

Pojačan sekret i njegove posledice

Ukoliko je sekret pojačan u normalnim granicama i bez pratećih dodatnih tegoba, u pitanju je normalan sekret. Iako ga ima u većim količinama nego inače, što je posledica hormona, on je uglavnom bele boje. Beli gust sekret uglavnom ima svaka trudnica, jer je to takozvano čišćenje vagine. Isto tako moramo biti obazrive, jer se mogu javiti i određenje infekcije.

Ukoliko je infekcija u pitanju morate primetiti još neke simptome. Sekret neprijatnog mirisa ukoliko još i promeni boju, te postane zeleni ili žuti obavezno se javite lekaru, jer je sigurno u pitanju neka infekcija ili bakterija. Veoma je važno nikako ne lečiti se na svoju ruku biljnim vaginaletama ili nekim prirodnim lekovima, bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Posledice vaginalne infekcije u trudnoći je svakako pobačaj ili u nekim slučajevima čak se može i beba zaraziti tokom porođaja. Zavisi šta je sve bio uzrok pojačanog sekreta i ostalih neprijatnosti. Da bi se ovo sve izbeglo i da biste uživale u svojim trudničkim danima obavezno budite u kontaktu sa lekarom, jer sve što se otkrije na vreme brže i lakše se leči.

Crven sekret u trudnoći, pogotovo u prvim mesecima nikako ne treba zanemarivati. Uglavnom će u tom periodu lekari prepisati neku terapiju za održavanje trudnoće, kako bi se izbegao pobačaj. Braon sekret može biti bezazlen, jer stručnjaci tvrde da može ostati stare krvi u materici koja sada napušta telo, a u mom slučaju braon sekret bio je alarm za vanmateričnu trudnoću.

Crni sekret može delovati zaista zabrinjavajuće za svaku drudnicu, ali nema mesta panici. Može biti da je u pitanju upravo ona, malo čas spomenuta, stara krv, koja u sebi nema kiseonika i zato poprima crnu boju. Bilo koja promena boje sekreta svakako zahteva pregled ginekologa.

Pojačan sekret u devetom mesecu

Sekret pred kraj trudnoće svakoj budućoj mami postane jako jako pojačan i nema razloga za brigu. Bliži se porođaj i čisti se vagina kako bi beba neometano prošla porođajni kanal. U ovom periodu morate posebno voditi računa da li je sekret normalne boje i normalnog mirisa, kako bi se izbegle moguće infekcije.

Ako kojim slučajem u kasnoj trudnoći primetite i potvrdite infekciju, obavezno uradite i cervikalni bris na bakterije kako biste bili sigurni i na vreme zaštitili bebu. Beba može da se inficira, ali ćete to primetiti tek nakon porođaja što može biti jako opasno. Inficirana beba uglavno ima upalu pluća, infekciju oka ili u najtežim oblicima može da se javi i sepsa. Nemojte časiti ni časa, jednostavno je , čim nešto posumnjate, uputite se put lekara.

Kako smanjiti sekret u trudnoći

Velika greška svih nas je što prvo pomislimo da možemo dobiti odgovor na to kako sprečiti pojavu sekreta. Nema odgovora, jer se nikako ne može sprečiti osim što se jedino može voditi računa o određenim stvarima i na taj način uticati na njegovu količinu i samu pojavu infekcija.

Na prvom mestu je lična higijena koja zaista mora biti na zavidnom nivou. Redovno pranje, bez upotrebe agresivne kozmetike, koju inače ne bi ni trebale koristiti, a ponajmanje u trudnoći. Zatim, se potruditi da vaš veš bude od čistog pamuka što komotniji. Izbegavati u potpunosti kupanje na javnim bazenima, jer se ćete tamo najpre zaraditi neku bakteriju.

Imuni sistem kod trudnica je u konstantnom padu te posebno treba obratiti pažnju na ishranu i dovoljan unos vitamina. Konsultujte se sa lekarom kako biste počele sa nekim kompleksom vitamina, a pored toga potrudite se da uvrstite što zdravije namirnice u svoju ishranu. Dakle, sveže voće i povrće morate jesti svakodnevno, a slatkiša i nezdravih grickalica morate se osloboditi skroz. Postoje mnoge koštunjave zanimacije koje to mogu zameniti, kao na primer bademi ili lešnici.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *