Pojačajte higijenu zuba još u ranoj trudnoći

Zube u trudnoći treba pažljivije održavati nego inače. Oni čine veoma bitan organ za varenje i poželjno je da bar dva puta u toku trudnoće proverite svoje zube.

Po nekim teorijama zubi se brže kvare u trudnoći, jer beba uzima svoj deo kalcijuma pa ne ostane mnogo za majku. Manjak kalcijuma će prouzrokovati slabljenje kostiju i slabljenje zuba. Neki stomatolozi se baš i ne slažu sa ovom teorijom, ali svakako u trudnoći povećajte unos klalcijuma.

Ukoliko povraćate tokom trudnoće, takođe smatrajte da ste u grupi trudnica kod kojih će se lakše kvariti zubi. Kiselina iz želudca nagriza gleđ, zato nakon svakog povraćanja isperite zube vodom.

Moguće je da ćete imati i problem sa desnima koje će možda biti natečene ili krvave.

Kako održavati higijenu zuba i usta u trdunoći?

Kako održavati zube?

Već smo pomenuli da je poželjno posetiti bar dva puta zubara tokom trudnoće. Prvi put neka to bude negde oko dvanaeste nedelje, posle dabl testa. Drugi put, ako ste u mogućnosti negde oko osmog meseca, prošetajte ponovo do svog stomatologa na još jednu kontrolu. To, koliko će vam se kvariti zubi u trudnoći, zavisi od same trudnice i njenog organizma. Dok se neko jako namuči zbog zuba, druge žene nemaju nikakvih problema.

Tokom trudnoće koristite mekšu četkicu, a ako niste nikada koristili konac za zube, ovo je idealan period da se naviknete na ovaj koristan proizvod. I tečnost za ispiranje usta će dosta pomoći u pojačanom održavanju higijene usta.

Ukoliko imate problem sa oticanjem i krvarenjem desni, najbolje je obratiti se stomatlogu za pomoć. Nije loše ni ispirati usta čajem od žalfije.

Smemo li da koristimo anesteziju prilikom popravke zuba u trudnoći?

Vađenje i popravka zuba sa anestezijom

Mnoge trudnice se pitaju da li je uredu lečiti zube u trudnoći. Odgovor je DA, čak je i poželjno da sredite zube pre nego što se porodite. Trudnice obično zapostave svoje zube nakon porođaja, uglavnom jer nemaju vremena da odu kod zubara.

Ako imate zuba za popravku, poželjno je da kod stomatologa odete nakon dvanaeste nedelje, kada izađete iz, osetljivog, prvog tromesečja. Naglasite stomatologu da ste trudni, jer će tada znati kako da pristupi lečenju.

Verovatno vam je više puta naglašeno da se u trudnoći ne smeju koristiti nikakvi medikamenti, pa se trudnice pitaju da li je bezbedno vaditi ili popravljati zube pod anestezijom. Vi se svakako možete konsultovati sa svojim ginekologom, jer je moguće da će vam neki doktori sugerisati da to ne činite. Sve zavisi u kom pravcu teče vaša trudnoća i da li postoje određeni rizici.

Isto važi i za snimanje zuba u trudnoći. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim ginekologom, mada snimanje zuba nije opasno poput recimo snimanja pluća, ruku, nogu i slično. Neki noviji aparati za snimanje zuba imaju čak osamdeset posto manje zračenja. Ipak, ako nije neophodno ostavite snimanje za period posle trudnoće.

Danas će vas najverovatnije većina lekara posavetvati da slobodno popravljate zube dok ste trudni. Medicina je napredovala toliko da možemo lečiti ovakve probleme bez posledica po bebu. To se odnosi i na neke ozbiljnije intervencije poput vađenja ( umrtvljivanja ) živca, lečenja zuba koji su pod upalom, i slično.

Ako vi sami imate neke svoje nedoumice i strahove, kada je reč o popravkama i lečenju zuba u trudnoći, za sve se možete posavetovati sa svojim ginekologom, čak i sa stomatologom.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *