Simptomi: glavobolja i vrtoglavica

Nizak pritisak u trudnoći može da izazove nelagodnosti, ali nije problematičan do te mere da vam može stvoriti ozbiljnije komplikacije. Bar ne ako se na vreme iskontrolišete i vodite računa o svom zdravlju. Hipotenzija je više nelagodna nego što je problematična.

Kao simptomi niskog pritiska javljaju se glavobolja i vrtoglavica. Ako ste trudni verovatno ste se pripremili prihički za ove probleme. Zato povedite računa, kako se ne biste onesvestili ili povredili pri padu. Sve žene koje imaju problema sa vrtoglavicom, treba da ustaju pažljivo i polako, naročito ujutru kada se bude.

Prilikom ustajanja, krv se naglo spusti u noge, što može rezultirati vrtoglavicom, čak i onesvešćivanjem. Zato bez naglih pokreta i jurnjave. Budite smireni i opušteni, a posebnu pažnju obratite na to kako ustajete ujutru, dok ste još pospani. Za trudnicu je najbolje da spava na levom boku, po mogućstvu sa jastukom između nogu. Na taj način krv najbolje cirkuliše kroz vaše telo i moćićete da izbegnete potencijalne vrtoglavice.

Glavobolje najčešće nastaju zbog prekomernog povraćanja i zbog zatvora. I jedno i drugo spadaju u simptome trudnoće, s tim što se morate javiti lekaru ukoliko povraćate više od pet puta tokom dana. Tada ćete verovatno morati da primite infuziju, jer ste povraćanjem izbacili sve što ste pojeli, uključujući i preko potrebne vitamine.

Nizak pritisak u trudnoći (Hipotenzija) – simptomi, ishrana, lečenje

Sve ovo može rezultirati niskom pritiskom. Ali nisu samo glavobolja i vrtoglavica vaši glavni problemi.

Nizak pritisak nastaje i usled malokrvnosti od koje pati veliki broj trudnica. Kontrola krvne slike je veoma bitna tokom drugog stanja. Ako je buduća mama malokrvna, ni ona ni plod neće dobiti preko potrebne vitamine, naročito gvožđe. U tom slučaju, doktor će vam prepisati određenu terapiju, a posebna pažnja se posvećuje korigovanju ishrane.

Zbog niskog pritiska ćete se osetiti i pospano, što je takođe jedan od simptoma hipotenzije. Trudnica ne bi trebalo da se forsira kada je reč o nespavanju. Odmarajte kad god vam se pruži prilika, ne osećajte grižu savesti ukoliko bi ste da dremnete popodne, a iza vas je dobro prospavana noć. Na kraju krajeva, ovo vam je idealna prilika da se naspavate, dok beba ne stigne. Posle toga, retko koja mama se budi dobro naspavana.

Kako lečiti hipotenziju? Ishrana kao prirodni lek.

Nizak pritisak je relativno normalna pojava kod trudnica, ali je treba držati pod kontrolom, i to je jedan od zadataka za vašeg ginekologa. Ako se situacija zakomplikuje, potrebno je da vam doktor da određenu terapiju.

Ipak, ne mora da znači da će doći do toga. Poboljšajte krvnu sliku već pre trudnoće. Uzimajte, uz konsultaciju sa ginekologom, folnu kiselinu, koja je veoma bitna u trudnoći. Zalihe folne kiseline nikad nije previše.

Cvekla je vaš najveći saveznik kada je reč o borbi protiv niskog pritiska. Ona u sebi ima velike količine gvožđa i folne kiseline. Konzumirajte je kao salatu, možete da napravite i neki domaći napitak.

Na primer: oljuštite kilogram cvekle, 500g šargarepe i dve jabuke, pa sve izmiksajte u blenderu. Iscedite ručno jedan limun i tri narandže, pa dodajte u smesu, zajedno sa 800g meda. Sve lepo izmešajte i dobićete odličan domaći lek protiv anemije i niskog pritiska.

Za dobru kvnu sliku najblagotvornija je cvekla.

Pored cvekle, u svoj jelovnik uvrstite i zeleno povrće, žitarice, orašaste plodove, med, citrusno voće bogato vitaminom C, jaja, posna mesa kao što su riba, ćuretina, piletina …

Ne bi trebalo da se prejedate, jer i to utiče na nizak pritisak. I kada nismo trudni, možemo se osetiti malaksalo i pospano nakon jela. Za trudnicu je najbolje da sebi uvede pet manjih obroka dnevno. Znači jedite češće, ali bez prejedanja. Izbegavajte tešku i masnu hranu, jer će telo morati da uloži dodatnu energiju u varenje. Neka namirnice iz vašeg jelovnika budu one koje se lako vare, kako bi se telo skoncentrisalo na formiranje bebe u vašem stomaku, što je komplikovan i zahtevan posao.

Veoma je bitan unos tečnosti. Standardnih dva litra dnevno će pomoći u borbi protiv niskog pritiska. Osim vode, konzumiraajte zdrave domaće napitke, a pauzirajte sa alkoholom, gaziranim napicima, i slično. Smuti će takođe pomoći, a ujedno je i osvežavajući tokom letnjeg perida.

Kako lečiti nizak pritisak u trudnoći?
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *