Kako nastaje i kako je prepoznati?

Simptomi vanmaterične trudnoće, slični su simptomima obične trudnoće.

U početku ćete osećati mučnine i vrtoglavice, samo u blažoj meri, a desiće se i da izostane menstruacija. Međutim nakon nekoliko nedelja nastupaju nešto drugačiji simptomi, kao što je oštar bol u stomaku. Bol može biti propraćen jakim povraćanjem i onesvešćivanjem, zato je bitno da se istog trenutka javite u bolnicu. Jedino doktor može da ustanovi da li se zaista radi o vanmateričnoj trudnoći.

Koja je razlika između pravilne i vanmaterične trudnoće? Tokom vanmaterične trudnoće, plod se ne razvija u samoj materici, kao što bi trebalo, već van nje. Otuda i naziv vanmaterična trudnoća. Plod se najčešće nastanjuje u jajovodima, ponekad u samom jajniku ili u donjem trbuhu. Pošto ovi organi nisu predviđeni za razvoj bebe i plod ne može normalno da raste, potrebno je prekinuti trudnoću.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do vanmaterične trudnoće. Radi se uglavnom o problemima na putu koji jajašce prelazi do materice: neravna sluzokoža, problematični jajovodi, nerazvijena materica …

Da ne bi došlo do ovih problema, morate voditi računa o sebi još pre začeća, jer ovi problemi su najčešće rezultat upale na reproduktivnim organima. Vanmaterična trudnoća se češće dešava kod žena koje su imale više seksualnih partnera i rizične odnose. Dokaz, je činjenica da je do pre nekih šezdeset godina bilo manje vanmateričnih trudnoća, kada nisu postojale seksualne slobode.

Zato ako želite da izbegnete vanmateričnu trudnoću, koristite zaštitu tokom odnosa, idite na rednovne ginekološke preglede i reagujte na vreme kada se radi o upalama unutrašnjih organa.

Sve o vanmateričnoj trudnoći: simptomi, posledice, bolovi, kako nastaje …?

Operacija, rizici, posledice…

Vanmaterična trudnoća je opasna po zdravlje, čak i po život, ako se ne odreaguje na vreme.

Plod je potrebno što pre ukloniti operacijom, jer može doći do unutrašnjeg krvarenja. Telo će u nekim slučajvima samo izbaciti plod, usled neadekvatne trudnoće, ali je svakako manji rizik javiti se lekaru, ako posumnjate na vanmateričnu trudnoću, kako bi se čitava procedura obavila pod stručnim nadzorom. Razlog za to jeste što ponekad dolazi do komplikacija i obilnijeg krvarenja u trbušnoj duplji. Dakle, ne prepuštajte se rizicima, već poverite svoje zdravlje stručnom licu.

Ako operacija prođe bez problema, naredna trudnoća se može planirati već posle, od prilike, tri meseca. Naravno, ovo je samo okvirni period. Pravu informaciju će vam dati doktor, a sve zavisi od vašeg fizičkog i psihičkog oporavka.

Doktor će na ultrazvuku kontatovati da li je u pitranju vanmaterična trudnoća.

Kako se oporaviti emotivno?

Psihički oporavak je podjednako bitan kao i fizički. Planirali ste trudnoću, obradovali ste se simptomima koji su vam ukazali da ćete možda postati mama kroz devet meseci i onda saznajete da od toga nema ništa.

Treba da budete svesni da vanmaterična trudnoća nije smak sveta i da treba da težite oporavku, kako bi ste što pre dali sebi novu šansu za novu trudnoću. Budite srećni ako je sve dobro prošlo bez nekih zdravstvenih komplikakcija, jer kao što rekosmo, vanmaterična trudnoća može da bude veoma opasna.

Sa druge strane, odmah na početku ste saznali da trudnoća nije dobra. Na žalost mnoge žene krenu normalno sa trudnoćoom, da bi u drugom, trećem mesecu, a nekada i kasnije saznale da moraju da je prekinu. U tom slučaju psihički oporavak je na neki način teži jer se žena emotivno jače veže za plod u stomaku.

Da bi ste bar na neko vreme zaboravili na ova nesrećna dešavanja, aktivirajte svoj društveni život, isplanirajte putovanje, posvetite se partneru… Organizujte neke romantične trenutke, poput večere, odlaska u bioskop, pozorišta, na koncert, u klub … A kada vam bude teško slobodno se isplačite, koliko bude potrebno. Razgovarajte sa najbližima, pronađite ventil kroz koji ćete izduvati svoju tugu.

Nije loše ni aktivirati se fizički, kada budete u mogućnosti. Duge šetnje su najbolji lek za stres i emotivnu bol.

Ali zapamtite još jednom: vaša naredna trudnoća zavisi od vašeg oporavka. Kako fizičkog, tako i psihičkog.

Ne padajte u depresiju. Bitno je da operacija prođe dobro i bez posledica. Što se pre oporavite, pre ćete imati šansu za novu trudnoću.
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *