Kada se radi carski rez a kada prirodni porođaj?

Carski rez se radi kada postoje razlozi zbog kojeg trudnica ne bi smela da se porađa prirodno i time ugrozi svoje i bebino zdravlje.

Naravno, prioritet je skoro uvek prirodni porođaj, jer su rizici manji. Carski se radi ukoliko: trudnica ima vaginalnu ili neku drugu infekciju, ako je beba mnogo veća u ondosu na majčinu karlicu, ako trudnica nosi troje ili više dece, ako je imala neku operaciju na reproduktivnim organima i u svim ostalim slučajevima, kada ne bi smela da se porodi prirodnim putem.

Nekada će doktor tokom trudnoće uvideti da porođaj treba da se obavi carskim rezom, a nekada se ova procena donosi tek kada buduća majka dođe na porođaj. U tim situacijama se radi, takozvani hitan carski rez.

Kada se radi hitan carski rez? Najčešće slučaju da porođaj ne napreduje odnosno grlić se ne otvara i slično, zatim ako se bebi pupčana vrpca obmotava oko glave, ako nije u stanju da dođe na svet vaginalnim porođajem… Dakle jednom rečju, svaki put kada je onemogućen porođaj vaginalnim putem.

Svake godine se povećava broj beba koje na svet dođu carskim rezom. Za sada je to nekih trideset posto od ukupnog broja, ali se očekuje da će ovaj broj kroz par godina biti veći.

Kada se radi carski rez? Kakva je procedura?

Procedura i postupak. Anestezija protiv bolova

Ukoliko carski rez nije hitan, to jest ako vam doktor još tokom trudnoće kaže da ćete se poroditi na ovaj način, porođaj će vam biti zakazan.

U filmu ,,Mi nismo anđeli”, Nikola Kojo izgovara onu čuvenu rečenicu: ,,Šta ako bude carski rez? Moraćeš celog života da nosiš kravatu na plaži”. Ne treba da brinete oko ovoga jer je se tokom carskog reza pravi horizontalna linija na donjem delu stomaka. U pitanju je takozvani ,,bikini rez” i žene se danas uglavnom ovom metodom porađaju, ukoliko je porođaj carskim rezom. Ožiljak će biti ispod nivoa gaćica, tako da ne treba da vas brine da li će se ožiljak videti kada obučete kupaći.

Naravno, da bi izbegli bolove, dobićete anesteziju. Zbog toga ćete pre trudnoće biti podvrgnuti pregledu, kako bi doktor ustanovio vaše zdravstveno stanje i zaključio da možete da prođete ovu operaciju. Anestezija je uglavnom regionalna i tada je trudnica budna tokom porođaja. Nemojte da vas ovo uplaši, jer će između glave i stomaka biti paravan, pa nećete ništa videti. U drugim slučajevima, trudnicama se daje opšta anestezija, tako da ćete tada prespavati porođaj.

Što se tiče samog postupka carskog reza, raseca se koža, pomeraju se trbušni mišići, rasecaju se i tkiva, dok se ne dođe do materice. Na materici se pravi još jedan rez, kidaju se plodovi ovojci i vadi se dete, koje će pregledati babica i doktor. Nakon toga beba se može upoznati sa svojom mamom, pod uslovom da je ona budna, odnosno da je majka pod regionalnom anestezijom.

Ista je procedrua i ako je blizanačka ili višeplodna trudnoća, jedino što medicinski tim obično broji više članova.

Koja anestezija se koristi prilikom carskog reza?

Oporavak i život nakon porođaja

Dok traje anestezija, nećete osećati bolove. Međutim kada anestezija prođe, dobićete nove lekove, kako vas ne bi boleo rez. Vremenom će uminuti bol i neće biti potrebe za dodatnim lekovima.

Oporavak od carskog reza traje nešto duže, nego oporavak od prirodnog porođaja. Nemojte se forsirati da ustanete što pre, ali nemojte ni uporno ležati. Kada ustanete posle nekog vremena, provodite određeno vreme u laganoj šetnjici, kako bi ste se brže oporavili. Takoreći, šetajte po sobi ili kroz bolnički hodnik.

Ne preterujte sa fizičkim naporom ni kada dođete kući, izuzev kada su u pitanju obaveze oko bebe. Narednih četrdeset dana treba da se pripazite, a pauzirajte i sa seksualnim odnosima u tom periodu.

Ako vam je prvi porođaj bio carskim rezom, to nikako ne znači da će i naredni porođaj biti istom metodom. Porodilja kod koje je izvršen carski rez, može bez problema da se porodi vaginalno drugi put, naravno, ako uslovi to dozvole.

Kada se radi carski rez, a kada se žene mogu poroditi prirodno?
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *