Menstrualni bolovi kao jedan od simptoma trudnoće

Da li je normalno krvariti u trudnoći ili imati menstruaciju? U neku ruku da! Mnogim ženama se dešava da u ranoj trudnoći imaju menstruaciju, a neke i tokom čitave trudnoću.

Bolovi nalik na menstrualne su jedan od simptoma trudnoće. Kada žena ostane u drugom stanju, njena materica kreće da se širi kako bi već u prvom tromesečju napravila mesta za bebu.

Ova pojava rezultira bolovima koji će vas podsetiti na menstrualne, odnosno osetićete grčeve u donjem delu stomaka. Mnoge žene zato i ne slute da su trudne već misle da će svakog trenutka dobiti menstruaciju.

Bolovi u ranoj trudnoći – simptomi i iskustva

Krvarenje u trudnoći: šta je normalno, a šta ne?

Ono zbog čega se trudnice jako uplaše jeste krvarenje, naročito ako po prvi put očekuju dete. Kada vam doktor potvdi trudnoću, verovatno će vas obavestiti oko toga šta sme, a šta ne sme da se dešava sa vašim telom. Na spisku nepoželjnih pojava biće i krvarenje.

Ukoliko se desi da prokrvarite, ne očajavajete odmah, jer nije svako krvarenje opasno. Šta više, mnoge žene prokrvare još u ranoj trudnoći.

Ako dođe do krvarenja, potrebno je javiti se ginekologu iz predostrožnosti. Ukoliko ste prokrvarili preko noći, a krvarenje je bilo oskudno i odmah je stalo, možete sačekati do jutra i otići kod svog lekara. Naravno, ako smatrate da bi trebalo javiti se doktoru pod hitno, možete da odete u bolnicu kod dežurnog ginekologa, ali oskudno krvarenje najčešće nije opasno i ne bi trebalo da se plašite.

Međutim, ako je krvarenje obilno, a vaš doktor ne radi, odmah idite u bolnicu kod dežurnog lekara. Ni u tom slučaju ne mora da znači da ćete izgubiti bebu, ali je potrebno da se pregledate i da doktor ustanovi da li plod i dalje ima vitalne funkcije.

Sekret braon ili smeđe boje takođe nije poželjan, ali nije ni alarmantan. U svakom slučaju i ovakvu promenu prijavite svom lekaru na kontroli. Moguće je da ćete morati da uzimate terapiju.

Da li je krvarenej u trudnoći normalno?

Šta su uzorci krvarenja?

Uzroci krvarenja u trudnoći mogu biti razni, neki su opasni, neki ne, a da li postoji razlog za brigu reći će vam doktor kada izvrši pregled na ultrazvuku.

Tokom rane trudnoće, negde između šeste i dvanaeste nedelje, plod se usađuje u zid materice, što ponekad izaziva krvarenje. U ovom slučaju krvarenje je bezopasno.

Drugi, zabrinjavajući faktori, koji prouzrukuju krvarenje su infekcije i polipi, ali i spontani pobačaj ili prevremeni porođaj.

Nekada će krvarenje biti propraćeno bolovima u stomaku, blažim ili oštrijim, a nekada nećete osetiti ništa. Samo ćete se neprijatno iznenaditi kada ugledate krv na svom vešu.

Lažne menstruacije

Dešava se i da žene tokom trudnoće imaju menstruaciju, zbog čega tek kasnije saznaju da su trudne. U trudnoći ne možemo imati menstruaciju, već se radi o sasvim drugom obliku krvarenja koji se dešava baš u vreme kada treba da imamo menstruaciju.

Ovu pojavu nazivamo lažna menstruacija. Uglavnom traju kraće nego normalne menstruacije ili su oskudnije. Lažna menstruacija se obično dešava kod trudnica koje inače imaju problema sa ciklusom, odnosno imaju neredovne i obilne menstruacije.

Krvarenje i spontani pobačaj

Spontani pobačaj

Glavni razlog zbog kojeg bi trebalo da se javite doktoru kada prokrvarite jeste mogućnost spontanog pobačaja.

Ukoliko vam se desi ova neprijatnost, krvarenje će biti obimno, praćeno krvnim ugrušcima ili komadićima. Osetićete i oštar bol.

Spontani pobačaj je znak da sa plodom nešto nije u redu, i priroda je sve regulisala na taj način da naše telo samo izbaci plod koji se ne razvija u pravom smeru. Nekada doktor odluči da trudnicu pošalje na kiretažu i da se hirurškom intervencijom ukloni oplođeno tkivo, ukoliko ga telo automatski ne izbaci.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *