Simptomi nadutosti i nadimanja stomaka u trudnoći

Grčevi u stomaku i zatvor, predstavljaju jedan od simptoma trudnoće.

U prvom tromesečju, materica žene se širi, kako bi napravila mesta za bebu. Širenje materice može rezultirati grčevima i bolovima u stomaku, koji podsećaju na menstrualne.

Zatvor je takođe jedan od simptoma trudnoće, pa se ne treba čuditi ako kod buduće mame dođe do ovog problema. Hormoni su pretežno glavni uzrok zatvora, jer rad hormona usporava kretanje hrane kroz organe za varenje. Usporen rad creva rezultira time da trudnica ima stolicu jednom u par dana, i to veoma otežano, čak će nekada imati osećaj da se nije ispraznila dovoljno.

Druge trudnice imaju skroz suprotan problem, a to je dijareja. Da li ćete imati zatvor ili dijareju, ili ni jedno ni drugo, zavisi isključivo od vašeg organizma.

Dok se širi, materica pritiska i probavni sistem. Problemi sa varenjem počinju već u želudcu. Ovde se isto mogu javiti grčevi.

Ako imate dijareju, nakon grčeva, možda ćete imati i gasove, zbog kojih će vam biti nepriijatno, naročito ako ste negde u javnosti. Znamo da ovo nije ugodna situacija, ali nakon što otpustite gasove, osetićete znatno olakšanje. Pre samog pražnjenja stolice, trudnica će nekad osetiti nagle promene temperature, odnosno, obliće vas neka specifična hladnoća, a nakon samo par sekundi vrelina.

Dakle, kao što vidite, simptomi su isti kao i kada niste trudni a imate dijareju i grčeve u stomaku. Iako ni zatvor ni dijareja nisu dobri, dijareja bi možda bila manje zlo, jer je uvek lakše izbaciti sve iz tela nego zadržavati.

Uzrok raznih grčeva, dijareje i problema sa stomakom takođe može biti zbog hormona, kao i kod zatvora.

Pored zatvora i gasova, javljaju se mučnina, čak i podrigivanje

Dobro poznati problem koji imaju trudnice jesu mučnine. Opet, zbog pritiska materice, ovoga puta na želudac. Javlja se osetljivost na određene namirnice, kao i na mirise.

Mučninu prati i povraćanje, ponekad podrigivanje, tako da je sistem za varenje i probavu veoma osetljiv. Iako je u pitanju relativno normalna pojava u trudnoći, znajte da prekomerno povraćanje nije dobro.

Ukoliko povraćate više od pet puta dnevno morate se javiti lekaru. Isto važi i za prekomernu dijareju. Na taj način ćete izbaciti sve vitamine i hranu koju ste uneli u sebe i neće biti dovoljno energije ni za vas ni za vašu bebu. U tom slučaju najverovatnije ćete morati da primite infuziju, kako bi ste nadoknadili izgubljeno.

Grčevi, gasovi i nadutost stomaka tokom trudnoće

Kako sprečiti i lečiti grčeve i probleme sa varenjem već u ranoj trudnoći?

Za početak da pomenemo da u slučaju zatvora, grčeva ili dijareje nikako ne smete uzimati lekove na svoju ruku, uključujući i probiotike koje inače pijemo kada imamo probleme sa probavom. Sve medikamente mora da vam odobri isključivo lekar.

Najbolji način za lečenje problema sa varenjem jeste ishrana. Počnite sa regulisanjem ishrane već u ranoj trudnoći. Vremenom ćete i sami naučiti koje vam namirnice prijaju, a koje ne.

Konzumirajte više manjih obroka u toku dana, na primer tri obroka i dve užine. U svoj jelovnik uvrstite hranu koja se lako vari.

U slučaju da imate problem sa dijarejom ili mučninom, uzimajte suvu hranu, dobro bi bilo keks, kao što je ,,Plazma” ili nešto slično. Vodite računa da pijete tečnosti, ne morate previše, bar po malo, koliko vam prija, ali bitno je da ne dođe do dehidracije.

Trudnice koje imaju zatvor treba da jedu namirnice bogate vlaknima, pogotovo sveže voće, povrće, žitarice…

Ono što bi trebalo izbegavati, ako imate probleme sa varenjem, bilo kog tipa, jesu mleko i mlečni proizvodi. Pogotovo ako niste tolerantni na laktozu. Žvake takođe treba izbegavati. Žvakanjem žvake dolazi do gutanja vazduha, koje dalje utiče negativno na varenje, a ni veštački zaslađivači iz žvaka takođe nisu dobri za naša creva.

Fizička aktivnost je veoma poželjna. Za buduće mame je najbolja šetnja, a u obzir mogu da dođu i vežbe za trudnice koje će vas naučiti u lokalnoj školi roditeljstva.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *