U trudnoći često se deševa da trudnica bude anemična. Veoma je retka pojava da trudnicama bude idealna krvna slika. Još u ranoj trudnoći potrebno je uraditi sve analize i proveritiiz krvne slike stanje leukocita, eritrocirta, hemaglobina i hematokrita, kako bi doktori znali da li su potrena neka dodatna istraživanja.

Nizak hemoglobin u trudnoći

Normalne vrednosti hemaglobina su od 12 g, a eritrocita 4 miliona, a sve vrednosti koje su niže od ovih u trudnoći mogu izazvati anemiju. Malokrvnost nije preterano opasna, ali kao i sve ostalo ne treba se zanemarivati, jer može da naškodi opštem stanju trudnice, što naravno neće prijati ni njenoj bebi.

Hemoglobinom su ispunjeni eritrociti, te kada dođe do toga da je njihov nivo nizak ostaje hemoglobin koji je bio u njima. Smanjen hemoglobin je donekle problem sa kojim se malo koja trudnica nije susrela. Ukoliko primetite kontantni umor i promene raspoloženja proverite hemoglobin i hematokrit obavezno.

Kako poboljšati hemoglobin i hematokrit u trudnoći

Ishrana je najbolje i najisplatljivije rešenje po trudnicu i njenu bebu. Kada kažem isplatljivo ne mislim na novac, več na to da će se unosom zdravih namirnica i bebi osigurati dobar i odgovarajući razvoj. Potrebno je jesti što više crvenog i konjskog mesa ko voli. Sveže voće i povrće inače mora uvek biti prisutno na trpezi svake trudnice, a sada pogotovu. Riba, jaja i melčni proizvodi takođe se preporučuju od strane lekara. Osobe koje ne konzumiraju meso u svojoj ishrani moraju od starta krenuti sa terapijom koja naknađuje gvožđe.

Međutim velika je verovatnoća da ćete doći u situaciju kada to neće moći sve ishrana da potkrepi, jer kako trudnoća odmiče organizmu je potrebno duplo više gvožđa nego inače. Uglavnom se tada lekari odlučuju za određene preparate koji će vam pomoći da poboljšate opštu krvnu sliku. Prepisuje se folna kiselina sa vitaminom C, preparati gvožđa kao i određeni kompleksi vitamina koji sadrže gvožđe.

Posledice anemije u trudnoći

Naravno, svaka tegoba sa sobom donosi i određene rizike. Naučna istraživanja su dokazala da anemija može dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja, prema tome nama šale sa ovim problemom, koji je itekako rešiv.

Takođe sam porođaj može postati veoma komplikovan kod anemične trudnice. Snižen hemoglobin neće imati uticaja na sam čin porođaja, ali moramo se osvrnuti na činjenicu da đena izgubi dosta krvi tokom tog životnog procesa, a to nikako nije dobro ukoliko je trudnica anemična i može izazvati niz drugih komplikacija.

Nedostatak hemoglobina i hematokrita može uticati i na samu bebu. S obzirom da su se majčine rezerve gvožđa ispraznile, sada dolazi do toga da i beba počinje da pati i da troši svoje zalihe. Dete u prvih nekoliko meseci života može biti anemično, a samim tim pojava infekcija može biti češća i teža.

Povišen hemoglobin u trudnoći

Visok hemaglobin može biti jednako opasan kao nizak, čak i opasniji. Sve što je preko 16g po ml krvi kod žena smatra se visokim. Do ovog stanja može doći ukoliko žena ima problema sa koštanom srži ili sa bubrezima. Takođe razni lekovi mogu izazvati povišenje hemaglobina, ali to je ređi slučaj kada je žena u drugom stanju. Ukoliko je trudnica na prevelikoj nadmorskoj visini ili pak nedostatak kiseonika može da prouzrokuje povišen hemaglobin.

Ukoliko analize pokažu da je nivo hemaglobina veliki obavezno se javiti lekaru, jer takođe može biti posledica i kod ovakvih slučajeva. Obavezno ostaviti cigarete ukoliko dođe do ovakvih slučajeva, jer pušenje u velikoj meri utiče na povećanje hemaglobina. Lekarska intervencija je obvezna, jer ovakvo stanje može dovesti do srčanog udara ili stvaranja krvnog ugruška, što je opasno generalo, a pogotovu kada govorimo o trudnicama.

Kada se kod trudnice pojavi umor, povišen krvni pritisak, bol u kostima, glavobolja, neobjašnjiv svrab, poremećaj spavanja, oticanje, slab vid, oslabljen sluh, zbunjenost obavezno se mora javiti svom lekaru, jer su sve ovo simptomi koji ukazuju na povišen hemoglobin.

Iskustva žena koje su imale problem sa povišenim hemaglobinom nisu mogle na prirodni način da smanje njegov nivo, jer je uglavnom to pokazivač na neku bolest. Kada lekari ustanove iz kojih razloga je došlo do povećanog hemaglobina, svu svoju pažnju usmeriće na lečenje te bolesti, jer će se na taj način i hemoglobin vratiti u normalu.

U trudnoći mnogo su češći slučajevi niskog nego visokog hemaglobina. Ukoliko su se vrednosti poremetile na bilo koji način javite se svom lekaru i pratite njegova uputstva i savete.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *