Anksioznost je psihičko stanje, koje se dešava kod osobe, koja ima strah od nečega što se nije ni desilo, ali bi moglo da se desi.

Zato i ne čudi što se ova vrsta poremećaja često javlja i u trudnoći. Bitno je prepoznati je i reagovati na vreme. Moderna medicina napokon je proznala anksioznost kao jednu od tegoba sa kojima se trudnice suočavaju.

Čak se danas dosta o tome govori i u medijima, kako bi se skrenula pažnja na stres u trudnoći i na postporođajnu depresiju.

Kako savladati strah i depresiju u trudnoći?

Strah, napetost, tuga i nervoza u ranoj trudnoći

Nije poznato zašto se anksioznost javlja u trudnoći, ali postoje neke određene prestostavke.

Prvo, telo žene prolazi kroz određene promene koje su karakteristične za trudnoću: mučnine, vrtoglavice, potencijalni bolovi, malaksalost, itd. Situacija je drastičnija ako je u pitanju prva trudnoća i ako žena još uvek ne zna kroz kakve faze treba da prođe.

Kada svemu tome dodamo i hormone, koji se uzburkaju, jasno je zašto se u određenom trenutku javi stah kod budućih majki, naročito u ranoj trudnoći.

Simptomi: strah za bebu, strah od smrti, pregleda, bolesti…

Trudnice strahuju iz više razloga. Najčešći je to strah za bebu i sopstveno zdravlje. Da li su promene koje oseća u trudnoći normalne, da li će se normalno poroditi, da li će porođaj biti previše bolan, da li će sa bebom biti sve u redu, da li će biti dobre majke …

Buduće majke se mogu plašiti i smrti na porođaju ili nekih sličnih komplikacija.

Trudnice koje su imale prekid trudnoće, zbog komplikaciija, mogu imati strah, odnosno neku vrstu strepnje od narednog ultra zvuka, iz staha da im doktor ponovo ne saopšti da će trudnoća morati da se prekine.

Anksioznost u ranoj trudnoći

Lečenje, kako savladati eventualne panične napade

Da bi ste pobegli od anksioznosti i depresije u trudnoći, morate prvo probati da pomognete sami sebi. Pokušajte da ne razmišljate crno. Ako ste u radnom odnosu, ostanite na poslu što više možete, kako bi ste bili zaokupljeni radnim obavezama. Naravno, ukoliko vam vaše zdravstveno stanje dozvoli i ukoliko vam radno mesto nije fizički naporno.

Kada odete na trudničko bolovanje, posvetite se nekom hobiju, kao što su čitanje knjiga, gledanje filmova, ručni rad … sve zavisi šta vas interesuje, ali ne dozvolite sebi da samo ležite i razmišljate o negativnim posledicama koje se verovatno neće ni desiti.

Svaka trudnica koja primeti anksioznost kod sebe, treba da se poveri svom ginekologu, koji će je kasnije uputiti kod psihijatra, eventualno psihoterapeuta. Ako je trudnica u teškom stanju i ako dođe čak do paničnih napada, prepusuju joj se i lekovi, ali do ovog slučaja dolazi retko, jer lekari nastoje na tome da buduća mama ne uzima medikamente. Nemojte dozvoliti da sebe dovedete do tog stadijuma depresije da morate da uzimate lekove.

Postoji još mnogo načina na koji možete da spasete sebe straha u trudnoći.

Za početak lezite na pod, opustite se, stavite jednu ruku na grudi, a drugu na stomak. Polako udišite i izdišite. Ova vežba je dobra i ako ste skloni paničnim napadima. Praktikujte je uvek kada se osetite tužno ili uplašeno.

Kako lečiti depresiju i strah u trudnoći?

Šetajte kad god možete i koliko možete. Vežbice za trudnice će takođe pomoći. Razgovarajte o svojim osećanjima sa ljudima koji su vam od poverenja: roditeljjima, suprugom, prijateljima … Ne čuvajte u sebi ono što vas muči.

Uticaj depresije na bebu

Blagi stres ne može uticati na bebu, ali velika depresija će itekako ostaviti posledice.

Žene se nakon porođaja obično vrate u ,,normalu”, ali velika anksioznost će uticati na to da beba postane impulsivna već u detinjstvu, a takva ostaje i tokom života. Zato već u trudnoći poradite na sebi i svom raspoloženju. Ako ne zbog sebe, onda zbog svoje bebe.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *