Priprema za porođaj

Porođaj zavisi od same trudnice, njenog tela, kao i njenog organizma. Dok se neko porodi bez ikakvih problema i za samo par minuta, neko drugi se dobro namuči.

Ono što vi možete uraditi kao individua, jeste da se spremite za porođaj, psihički i fizički. Neke sitnice svakako mogu biti od pomoći.

Počnite da se pripremate za porođaj, već godinama pre nego što odlučite da postanete majka. Povedite računa o zdravlju svojih reproduktivnih organa, utoplite se zimi oko stomaka, ako dođe do upale ili nekih drugih anomalija, potrudite se da ozdravite i izlečite bolesti do kraja.

Vežbe za leđa i stomak, ojačaće vaše mišiće, što će pomoći, ne samo na porođaju, već i tokom trudnoće. Mišići na abdomenu su jako bitni, jer treba izdržati i nositi bebu devet meseci u stomaku, a potom još i kontrakcije i porođaj.

Danas u većini gradova u Srbiji postoje škole za roditeljstvo, koje su besplatne. Izdvojte vreme da idete na ove, izuzetno korisne, časove, jer će vas tu naučiti između ostalog i kako da se ponašate na porođaju, kako da dišete, kako da se napinjete kada beba počne da izlazi i još mnogo drugih korisnih saveta. U školi roditeljstva će vam takođe pokazati i vežbe.

U kakvom ćete položaju biti na porođaju zavisi od same ustanove gde se porođate, kao i od doktora. Neka istraživanja pokazuju da je najlakše poroditi se uspravno, mada u Srbiji to danas retko ko praktikuje.

Babice su tu da vam porođaj učine lakšim, zato slušajte njihove savete. Verujte njihovom višegodišnjem iskustvu i pratite instrukcije koje vam govore.

Psihička priprema je takođe bitna, uđite u porodilište bez straha. Svaka žena koja je odlučila da bude majka je sama po sebi neka vrsta heroine, a heroine se ne smeju plašiti. Imajte na umu da se pre vas porodilo na milijarde žena, a porađaće se i posle vas. Strah može samo da vam pogorša celokupnu situaciju.

Trikovi za lakši porođaj

Čajevi, maslinovo ulje, vežbe i šetnje za lakši porođaj

Na internetu se može naći mnošto pozitivnih komentara za čaj od lista maline, koji olakšava porođaj. Opet naglašavamo da je svaki organizam drugačiji, a da porođaj zavisi upravo od nas samih i našeg tela tako da, ne mora da znači da će nam pomoći, ono što je pomoglo našim poznanicima, kako bi se lakše porodile.

Uglavnom, čaj od lista maline ne može da škodi, probajte, možda vam i pomogne. Ipak, pre nego što krenete da konzumirate ovaj čaj, konsultujte se sa svojim ginekologom. Potražite čaj od lista maline u zdravoj hrani ili apoteci, ali i u bolje snabdevenim marketima.

I za maslinovo ulje važi da olakšava porođaj. Potrebno je piti kašičicu ulja dnevno, a naćićete i podatak da se i vagina može namazati istim, kako bi ste se lakše porodili.

Kegelove vežbe valja raditi i pre trudnoće, kako bi ste ojačali vaginalne mišiće i kako bi ste lakše došli do orgazma tokom seksa. Ove vežbe podrazumevaju stezanje i opuštanje pubokoksigealnog mišića. Kako se izvode: najlakše je da zamislite kako zadržavate i propuštate urin. I kada mokrite u kupatilu izvodite ove vežbe, tako ćete ih najlakše naučiti. Kegelove vežbe možete raditi dok gledate televiziju, sedite u kafiću, na poslu, ležite u krevetu… takoreći u bilo kom trenutku. Ovo je možda jedan od najlakših i najjednostavnijih trikova, koji će poslužiti kao priprema za lakši porođaj.

Fizička aktivnost je uvek poželjna, mada u trudnoći to baš i nije uvek moguće. Zato je tu šetnja, koja je uvek blagotvorna po organizam. Najbolji efekat je šetnja po prirodi, pa ako ste u mogućnosti, tokom trudnoće odmarajte na selu, planini, banji, parkovima … U kasnijoj trudnoći, osetićete se tromije, pa će vam biti mrsko da se pokrenete. Ne budite lenji, prošetajte bar malo i održite kondiciju.

Kako na porođaj utiču maslinovo ulje, čaj od lista maline, Kegelove vežbe….

Narodna verovanja i molitve

I za kraj da se zabavimo sa narodnim verovanjima, u koje danas, srećom, sve manje ljudi veruje. Konkretno, za sam porođaj veruje se da će se lakše poroditi žene koje nose nisko ili koje nose dečaka. Takođe, stavlja se crveni konac pred odlazak u bolnicu, radi uroka.

Ako vam treba psihički mir pred porođaj, bolje je osloniti se na molitvu, nego na praznoverja. Trudnice i buduće mame, mogu se pomoliti Bogorodici Mlekopitateljnici. Veruje se da Bogorodica pomaže prilikom porođaja, majkama koje nemaju dovoljno mleka, tokom odgoja i vaspitanja dece … Molitva Bogorodici Mlekopitateljnici glasi:

,,Voljom Očevom od božanskog Duha bez semena si začela Sina Božijeg. Jer Onaj koji je od Oca bez matere pre svih vekova, radi našeg spasenja proizišao je iz tebe, bez oca, telesno, kao Mladenac (Dete), i mlekom si ga svojim hranila. Zato ne prestaj da se moliš za izbavljenje duša naših od svih žalosti.

Tebi izabranoj od kćeri ljudskih da budeš Mati Hrista Boga našeg, iz ljubavi prinosimo pesme hvale. A ti, Koja si Sina Božijeg neiskazano rodila, i kao Mladenca mlekom hranila, sačuvaj nas od nasrnulih na nas zala, žalosti i nevolja, da Ti neprestano kličemo:
Raduj se, Bogorodice Djevo, Mlekopitateljnice, oradosti nas blagodaću Sina Tvojega!”

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *