Prvi znaci porođaja: kontrakcije, sluzni čep, bolovi…

Ukoliko vam se primiče termin porođaja, verovatno se pitate da li ćete znati kada dođe trenutak da se javite u porodilište. Ne brinite, čak i u slučaju da vam je prva trudnoća, lako ćete primetiti kada počnu prvi simptomi porođaja. To je nešto što je ženama urođeno.

U devetom mesecu ćete češće ići kod ginekologa, koji će pratiti završetak vaše trudnoće. Doktori uglavnom mogu da odrede za koliko dana ćete se poroditi i kada je potrebno javiti se u bolnicu zbog porođaja. Računajte da će porođaj nastupiti negde između trideset osme i četrdeset druge nedelje vaše trudnoće.

Ono što će vas najpre upozoriti na porođaj jesu kontrakcije. Naravno, kontrakcije se osećaju i pre, ali kada postanu intenzivnije to znači da ćete uskoro upoznati svoju bebu. Kada kontrakcije počnu da se pojavljuju na svakih desetak minuta, kada postanu teže i jače, to je obično znak da treba da odete što pre u porodilište. U tim trenucima, kontrakcije ne traju kraće od pola minuta.

Nakon toga puca i vodenjak. Grlić materice počinje da se skuplja i širi, ispada, takozvani sluzni čep, odnosno veća količina sekreta, a moguće je da ćete u tom trenutku i prokrvariti. Ukoliko u ovom trenutku niste već u porodilištu, krajnje je vreme da krenete.

Ako su kontrakcije već počele a vi ste krenuli u porodilište, neka neko bude uz vas, jer u pojedinim trenucima nećete moći ni da se krećete.

Koji su prvi znaci porođaja?

Temperatura, dijareja, malaksalost, mučnina …

Kontrakcije i pucanje vodenjaka su simptomi koje ćete sigurno osetiti pred porođaj. Međutim postoje i drugi simptomi koje neka trudnica oseti, a neka ne.

To mogu biti temperaturne promene, dijareja, nalet energije ili, sasvim suprotno, malaksalost. Ni blage mučnine ponekad nisu strana pojava.

Četiri nedelje pre porođaja, stomak se spušta, prestaje pritisak na dijafragmu pa ćete lakše disati, a oslobodićete se i gorušice. Ono što će se možda pojačati, jeste otečenost, kao i nesanica, jer ćete teško naći odgovarajući položaj za spavanje iako bi ste slatko utonuli u san.

Pojačaće se i nervoza, ne samo usled nesanice i otečenosti, već i usled uzburkanih hormona, možda i straha od porođaja, pa pokušajte da se priberete. Vaši bližnji će vam verovatno sve oprostiti, ali potrudite se da ostanete pozitivni, jer, na kraju krajeva, uskoro ćete držati vaše mezimče u rukama.

Simptomi pred drugi porođaj

Kao što nije svaka trudnoća ista, tako i svaka žena doživi nešto drugačije pred porođaj.

Ako očekujete drugu bebu, to ne znači da simptomi drugog porođaja treba da budu nešto drugačiji od prvog. Sve će biti relativno slično, kao i prvi put, ali kao što smo već rekli svaki porođaj je priča za sebe.

Razlika je što ćete sada biti možda malo opušteniji, jer znate kako izgleda porođaj i kakve simptome treba da osetite.

U čemu se razlikuju prvi i drugi porođaj.

Šta poneti u porodilište?

Ne čekajte da vam se jave prvi znaci porođaja, već na vreme pripremite stvari koje ćete poneti u porodilište. To šta ćete sve poneti zavisi od ustanove u kojoj se porađate, ali i od samog načina porođaja, odnosno da li ćete se poroditi prirodnim putem ili carskim rezom.

Ono što obavezno treba da spakujete, jeste zdravstvena knjižica. Proverite da li je overena, naročito jer sada imao elektronske, na kojima ne piše do kada važe, već se moraju očitati.

Potrebno je da imate i napismeno RH faktor, dakle nije dovoljno da kažete doktoru koja ste krvna grupa, već morate imati dokument koji to dokazuje. Ako nemate dokument na kojem piše vaš RH faktor, obezbedite ga pre porođaja.

Od ostale dokumentacije, potrebna vam je i lična karta, kao i dokumentacija koju ste prikupili tokom trudnoće: analize krvi, izveštaji sa ultrazvuka i slično. Za jednu trudnicu je važno da ima urednu dokumentaciju, zato čim ostanete u drugom stanju, sve izveštaje i analize slažite uredno u jednu fasciklu.

Što se tiče ličnih stvari, ponesite bar dve spavaćice ili pidžame, bade mantil, pribor za ličnu higijenu, dva peškira, papuče, veš, uloške i naravno odeću u kojoj ćete izaći iz porodilišta.

U bolnici će vam reći šta će vam sve trebati za bebu. Ove stvari ne morate nositi, već naknadno javite suprugu ili nekom iz porodice da vam donese. To su obično pelene, benkice, krema, vlažne maramice … Kada beba bude spremna za izlazak iz porodilišta, trebaće i nosiljka.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *