Da li je drugi porođaj teži ili lakši u odnosu na prvi?

Drugi porođaj se razlikuje od prvog u pojedinim segmentima.

Za početak da naglasimo da je poželjno napraviti razliku od, bar dve godine, između porođaja. Prvenstveno zbog trudnice koja treba da se prilagodi i posveti svojoj bebi, zatim zbog njenog oporavka, manje su i šanse da dođe do nekih anomalija, i tako dalje. Naravno, ako ostanete u drugom stanju, ne bi trebalo da bude nekih većih problema, ali kao što rekosmo, pauza od dve godine je itekako poželjna.

Kada očekujete bebu po drugi put, uglavnom znate kroz kakve faze ćete proći kada je porođaj u pitanju. Opet, nemojte misliti da sve znate, jer je svaki porođaj drugačiji, ali i svaka trudnoća. Tokom svake naredne trudnoće, osetićete se verovatno dosta drugačije nego u prethodnoj.

Zato nemojte propustiti da i ovoga puta odete u školu roditeljstva, iako ste išli u prvoj trudnoći. Možda naučite nešto novo, podsetite se šta ste propustili u prvoj trudnoći, a tu su i druge trudnice sa kojima možete razmeniti nova iskustva.

Zna se da je drugi porođaj skoro uvek brži od prvog. Vaše telo je već prošlo kroz jedan porođaj, karlica i materica su postale elastičnije što umnogome pomaže. To znači da je velika verovatnoća i da će vam porođaj broj dva biti ujedno i lakši, odnosno da ćete ga lakše podneti.

Ukoliko vam je međica pukla tokom prvog porođaja ili je doktor bio prinuđen da je raseče, ne mora da znači da će tako biti ovoga puta. Zanimljivo je i da u većini slučajeva, druga beba bude za nekih sto grama veća od prve.

Kako izgleda drugi porođaj u odnosu na prvi?

Što se tiče psihičkog stanja, sve zavisi od trudnice. Dok se pojedine dame opuste, jer znaju šta ih čeka u porodilištu, druge se malo uplaše, pogotovo ako su imale neko negativno iskustvo ili ako imaju nizak prag bola. Vi se potrudite da budete u ovoj prvoj grupi, jer, kao što ste već pročitale, vaše telo je prošlo kroz jedan porođaj i sada se prilagodilo ovom stanju, pa bi trebalo da vam bude lakše. Možete popričati i sa ženama koje imaju dvoje ili više dece, sigurno imaju da vam prenesu izuzetno pozitivna iskustva kada je drugi porođaj u pitanju.

Kada govorimo u drugoj trudnoći, svakako ćete biti opuštenije. Nećete provoditi sate na internetu ili čitajući knjige o trudnoći, jer znate da opasnost po trudnicu ne vreba iza svakog ćoska. Imaćete više samopouzdanja i manje ćete brinuti.

Drugi porođaj posle carskog reza

Mnoge žene imaju predrasude ako su se prvi put porodile carskim rezom, jer veruju da će im se i svaka naredna trudnoća završiti takođe carskim rezom. Ovo nikako nije tačno.

Zahvaljujući napretku medicine, danas drugi porođaj može biti vaginalnim putem, iako ste se prvi put porodili carskim rezom. Naravo, porodićete se vaginalnim putem ako uslovi to dozvoljavaju. Ukoliko imate neku infekciju, ako je beba pogrešno postavljena ili ako postoji neki drugi razlog zašto ne bi ste smeli da se porodite prirodno, moraćete opet na carski rez.

Mogu li da se porodim vaginalno, ako mi je prvi porođaj bio carskim rezom?

Kao saopštiti starijem detetu da će u kuću uskoro doći beba?

Pored pripreme za porođaj, veoma je bitno spremiti i starije dete za dolazak prinove u porodicu. Nemojte se plašiti reakcije svog deteta, ovo je prilika da se malo osamostali i sazri, koliko je to moguće u njegovom uzrastu.

Teško će vam pasti da ostavite svog starijeg mališana kada odete da se porodite. Nema potrebe za tim. Deca ne bi trebalo da se vezuju previše za roditelje, pripremite ih na ovaj način za budućnost, kada će možda putovati sami sa vrtićem ili školom. Na kraju krajeva dete neće biti samo. Ostaje sa svojim ocem, možda babom i dedom, oni će ga paziti podjednako dobro kao i vi.

Naglasite mu da je on sada stariji brat, odnosno starija sestra i da je zbog toga veoma bitan / bitna. Dete će se verovatno osetiti ponosno, ako mu stavite do znanja da je sada veliki / velika i da treba da čuva svog mlađeg brata ili sestru. Imajte u vidu da će se ponašati onako kako ga vaspitate, zato koristite svaku priliku da naglasite kako je veoma srećan jer ima sestru ili brata, koji će se uskoro igrati sa njim.

Ipak, nemojte da zapostavite svoje starije dete, kako se ne bi osećalo odbačeno. Ma koliko obaveza imali, nađite bar sat vremena dnevno da se poigrate sa njim i da mu udovoljite, ali sve naravno u granicama normale.

Pripremite starije dete za batu ili seku.
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *