Žena čim sazna lepe vesti da je u drugom stanju, naravno, želi da zna i kada je njen termin porođaja. Da li će se poroditi kada je toplo ili hladno vreme, šta će beba biti u horoskopu i druga pitanja more buduće mama, a manje više nisu ni malo bitna na početku njene trudnoće, ali svaku znatiželju moramo pokrepiti odgovorom.

Sada znam da to najbitnije, ali sam takođe prvo što sam uradila posle ultrazvuka bilo je računanje kada ću svoju bebu doneti na svet. Počećemo činjenicom da svaka trudnoća traje četrdeset nedelja ili tačnije 280 dana.

Izračunavanje termina porođaja

Kao i za sve drugo tako i za određivanje ovog datuma imamo različita mišljenja i različite teorije. Ukoliko znate kada je bila ovulacija tada je najlakše, narodski, izračunati. Po datumu začeća možda i jeste najmerodavnije, ali zaista postoje mnoga iskustva koja će me demantovati.

Dakle ukoliko znate kada je bio odnos, tj. kada je došlo do oplodnje tom datumu jednostavno samo dodate devet meseci, a oduzmete sedam dana i dobijate datum kada biste se trebale poroditi. Nije komplikovano ni malo, zar ne?

Međutim sa druge strane doktori se najviše uzdaju u određivanje po menstruaciji, tačnije po poslednjoj menstruaciji. Ovo određjivanje termina veoma je pouzdano i do sada se u praksi pokazalo kao najtačnije, barem u mom slučaju i mnogih mama koje poznajem.

Na ovakav način izračunaćemo termin tako što ćemo prvom danu poslednje menstruacije dodati devet meseci i još plus sedam dana i na taj način doći do našeg srećnog datuma. Kod blizanaca uglavnom termin uvek bude pre vremena te se žene u čijem stomaku kucaju dva srca ne mogu osloniti na ove statistike.

Ustanovile smo kako izračunati termin porođaja na više načina, ali ni jedan nije sto posto tačan i precizan. U mnogim situacijama zavisi od vaše trudnoće, od same bebe, njenog napredovanja i mnogih drugih faktora u toku trudnoće. Bilo da je termin prošao ili tek treba da dođe sigurna sam da će vaša beba stići baš onda kad ona to bude rešila, bez obzira na sva naša računanja.

Imajte na umu da je svaki izračunati termin okviran i ne vezujte se šturo samo za taj datum. Kada uđete u deveti mesec što bi bake rekle “pakujte već torbu” i pripremajte se polako da upoznate svog anđela, jer svakog časa može da vas iznenadi. Vi se trudite da trudnoću iznesete mirno i zdravo, a koji datum bude svakako će vam biti najsrećniji bilo da pada sneg ili da sija sunce.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *