Porođaj je jedan lep i divan trenutak koji svaka žena sa nestrpljenjem isčekuje. Čak i one najhrabrije sigurno su se zapitale kakvi su bolovi pred porođaj? Kao i sve drugo što nam sama priroda nalaže i porođaj prođe i svaki bol se zaboravi kada privijete svoju bebu na grudi.

Kako prepoznati prve znake da se porođaj bliži

Pre onih pravih porođajnih kontrakcija svaka žena ima moć da prepozna znake koje joj telo šalje kada se sam čin porođaja bliži. To su uglavno lažni znaci i bolovi koji su asimetrični i kratki, a takođe javljaju se i na različitim mestima.

Pripremajte same sebe prvo na blagi menstrualni bol, koji će vremenom postajati sve jači. Nema mesta panici ukoliko se bolivi osete i nekoliko dana pred porođaj, to je sve normalno. Jedan proces koji je prošla svaka majka koja sada uživa u roditeljstvu. Prvi bol uglavnom će se javiti u donjem delu leđa u krstima. Zatim prititsak na bešiku je neizbežno osetiti, jer u devetom mesecu materica je najviše pritiska, pa je i često mokrenje sasvim normalna pojava.

U poslednjim danima devetog meseca beba se već dovoljno spustila i namešta se za porođaj. Normalno je da i mi osetimo te njene promene i ona je sigurno uzbuđena koliko i mi. Medicina, iako je toliko napredovala, još uvek nije ustanovila šta to konkretno pokreće sam porođaj, tako da ćemo se i dalje voditi time da je bebi bilo dosta u boravka u stomaku i da je rešila da vas upozna.

Bolovi u leđima i nogama mogu se javiti i mnogo ranije pre porođaja u zavisnosti kako žena podnosi trudnoću. Neke od nas biće vitke i aktivne, neke će se ugojiti i osećati se teško. Svaka žena je individual za sebe i svaka trudnoća je različita. Moje lično iskustvo je predivno i zaista nisam imala nikakvih problema sa težinom i oteklinom nogu. Opet to ima velike veze i sa genetikom i načinom ishrane, kao i sa aktivnošću.

Ukoliko vi ipak spadate u one trudnice da bolnim noga probajte da uspostavite balans sa svojim telom. Lagane šetnje, česta odmaranja, nošenje udobne obuće i mazanje biljnih krema sigurno će vam biti od velike pomoći u tim težim danima.

U devetom mesecu, pa čak i ranije veoma su česti i bolovi kao i gorušica u želucu. Mnoge trudnice oećaju i povećanu mučninu i pred sam porođaj, kao i početkom trudnoće. Tada je dobro uzeti rupurut tabletice za žvakanje koje će biti od velike pomoći i u velikoj meri umanjiti i bol i gorušicu u tom periodu.

Poslednji mesec blagoslovenog stanje provešće te u najvećoj znatiželji. Koju god poruku telo da vam uputi nemojte se plašiti, to je samo blago upozorenje da se upoznavanje sa bebom bliži. Nekoliko dana pred porođaj najčešći su bolovi u preponama kao i u karlici. To je sve deo pripreme za porođaj i nema mesta za paniku. Naravno ukoliko su bolovi jaki i učestali, ako u stomaku osetite bolove koji su konstantni i jaki potrebno je javiti se lekaru.

Posebnu pažnju treba da obrate žene koje su sklone panic ii strahu. Nije svaka promena alarm za uzbunu. Uskoro će vam se desiti najlepša moguća stvar u životu. U vašem telu raste jedan novi život i promene u vidu boli, zatezanja i grčenja su najnormalnije. Priroda vam je darovala najlepši dar, na vama je samo da stojički sve to podnesete.

Prvih meseci trudnoće buduće mame nisu ni svesne toliko svog stanja, ali kada osete prve pokrete bebe shvatiće da je to najlepši osećaj koji su ikada osetile, te će istrpeti bilo koji bol, jer je vredan i zanemarljiv, naspram sreće i odgovornosti koja je pred vama.

Dakle drage dame uživajte u svojoj trudnoći i radujte se najviše u poslednjem mesecu. Pripremajte torbu za bolnicu i na svaki bolan znak koji dobijate shvatite kao poziv vaše bebe da uskoro želi da upozna novi svet.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *