Trudni ste i imate tvrd stomak? Bez brige, to je sasvim normalna pojava u trudnoći.

Ako ste zagazili u drugu polovinu trudnoće, primetićete da stomak postaje sve tvrđi i tvrđi. Materica se podiže, a beba je sve veća, pa će u jednom trenutku i zid materice biti uz zid vašeg stomaka. To će rezultirati time da vam stomak bude nešto tvrđi nego u ranoj trudnoći, kada je vaša beba bila samo malena tačkica.

Negde od tridesete nedelje pa na dalje, bebine kosti postaju tvrde što je, po nekim teorijama, još jedan razlog zašto nam u poslednjim nedeljama trudnoće stomačić postaje još tvrđi.

Pred porođaj, tačnije kada krenu prve kontrakcije, stomak će postati tvrd, maltene, kao kamen. To je normalno samo u ovom slučaju. Ako vam je tokom trudnoće stomak tvrd kao kamen, to je znak da bi trebalo da obavestite lekara, mada to može da znači i da ste ste prejeli ili da ste konzumirali nešto što vam ne prija. Imajte na umu da do ovoga može doći veoma lako, jer trudnice često imaju problema sa varenjem zbog hormona i pritiska na organe za varenje.

Naravno, ako imate neke nedoumice ili sumnjate da kod vas nešto nije u redu, uvek se možete poveriti svom lekaru, koji će vas dodatno posavetovati.

Da li je normalno imati tvrd stomak u trudnoći?

Život sa velikim stomakom

Poslednje tromesečje nikako nije lako, pogotovo deveti mesec. Pored raznih promena koje se dešavaju u našem telu i konstantnog pomeranja bebe, život nam otežava i veliki stomak.

Najteže je verovatno pronaći idealan položaj za spavanje. Trudnicama se preporučuje da spavaju na levom boku, sa jastukom između nogu, kako bi glava, kičma i kolena bili u ravni. Preporučuje se i da sam stomak poduprete sa jastučetom. Danas se mogu kupiti i specijalni jastuci za trudnice, dugački nešto manje od dva metra, koje prosto zagrlite dok spavate. Na internetu možete naći dosta informacija o ovim jastucima, čak ih možete i kupiti onlajn.

Kada sedite, biće vam lakše da iza leđa stavite malo jastuče, kako bi vam bilo udobnije.

Bolovi u stomaku vas mogu pratiti konstantno

Bolovi u stomaku tokom trudnoće vas mogu pratiti još od rane trudnoće pa sve do porođaja. Neki su normalni, a neki ne, a ono što je jako bitno jeste da doktoru prijavite promene ovog tipa, kako bi otkrio uzrok.

Zna se da su bolovi u stomaku jedan od simtoma trudnoće. Ovi bolovi liče na one menstrualne, pa mnoge trudnice i ne slute da su u drugom stanju i očekuju da će u svakom trenutku dobiti menstruaciju.

Bolovi u stomaku nastaju kada se plod usadi u zid materice, pri čemu može doći i do krvarenja. Dok se širi kako bi napravila mesta za bebu, materica pritiska ostale organe, kao što su creva, želudac, jajnici, pa bol u stomaku može biti rezultat i ovog pritiska. Kako na ovaj način nastaju gasovi i nadutost, tvrd stomak se može javiti još u ranoj trudnoći. Međutim ne bi trebalo da traje dugo, kada ispustite gasove, sve će se vratiti u normalu.

Jako je bitno da ne pijete nikakve lekove ni probiotike, jer oni mogu biti opasni po plod. Sve medikamente vam mora prepisati isključivo lekar.

Nisu svi bolovi bezazleni, zato ih i treba prijaviti lekaru. Oštar bol u stomaku može značiti i pobačaj, ali i miom, vanmateričnu trudnoću i slično.

U kasnijoj trudnoći, povećava se nadutost, tako da bi bilo najbolje da pripazite šta jedete. Određene namirnice koje vam ne prijaju zaobiđite, kako se ne biste nadimali i samim tim izbegli bolove i tvrd stomak.

Hrana koja se lako vari jesu voće, povrće i posna mesa ( riba, ćuretina, piletina ), a treba izbegavati sve mlečne proizvode osim jogurta, kao i kafu, veštačke zaslađivače i slično.

I u kasnijoj trudnoći treba prijaviti svake bolove lekaru, jer oni mogu biti znak nekih anomalija.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *