Analiza krvi i urina jedna je od prvih i osnovnih analiza koje treba da uradi svaka trudnica.

Ostali ste u drugom stanju, otišli ste na prvi pregled i doktor je konstatovao da je trudnoća za sada u redu. Verovatno će vam dati neke osnovne savete o trudnoći, a potom će vam dati uput za analize urina i krvi koje treba da mu donesete na sledećoj kontroli.

Ukoliko trudnoću održavate u državnoj ustanovi, dobićete uput za laboratoriju. Najverovatnije ćete imati prednost prilikom prijema. Analize se mogu uraditi i u privatnim laboratorijama, što uglavnom rade trudnice koje svoju trudnoću održavaju na privatnim klinikama. U odnosu na neke druge analize i preglede, cene analize krvi i mokraće nisu skupe.

Zašto su analize krvi i urina prve analiza u trudnoći?

Zašto se radi urinokultura?

Urinokultura, odnosno analiza urina daje se obično u isto vreme kada i analiza krvi.

Najbolje je odneti na analizu prvu jutarnju mokraću. Uzorak se ubacuje u sterilnu posudicu koju kupujete u apoteci i tako je odnesite u laboratoriju.

Preko mokraće se najpre vidi da li postoje infekcije kod buduće majke. Analiza mokraće je posebno bitna radi otkrivanja preeklampsije, odnosno poremećaja u posteljici, koji će sprečiti dotok krvi od majke do bebe.

Kako se beba preko krvi snabdeva potrebnim vitaminima, takoreći na taj način se hrani, možete i da pretpostavite koliko je preeklampsija ozbiljan problem. Upravo se zbog ovakvih problema rade analize mokraće.

Analiza krvi

Preko analize krvi rade se neka temeljnija istraživanja. Najpre bitno je da trudnica nije anemična, jer je kvalitet krvne slike jako bitan. Analizom krvi, saznajemo sledeće:

  • Broj crvenih krvnih zrnaca u krvi – njihov zadatak je da prenose kiseonik u ostalim delovima tela, samim tim imaju veoma značajnu ulogu. Broj crvenih krvnih zrnaca se u trudnoći smanjuje, a ako dođe do drastičnog smanjivanja, trudnica može postati anemična.
  • Broj belih krvnih zrnaca – i bela krvna zrnca se smanjuju u trudnoći, pa je bitno držati ove promene pod kontrolom. Bela krva zrnca nas brane od infekcija, tako da nije ni čudo što su trudnice podložne padu imuniteta i bolestima.
Sve o laboratorijskim analizama u trudnoći
  • Broj krvnih pločica – broj krvnih pločica se isto tako smanjuje u trudnoći, zajedno sa crvenim i belim krvnim zrncima. S obzirom da je njihov zadatak da zgrušavaju krv u slučaju da se rasečemo, ranimo i slično, na taj način pločice sprečavaju dalje krvarenje i oticanje krvi iz tela, tako da je neophodno pratiti njihovo stanje u krvotoku.
  • Hematorkit – označava obim koji zauzimaju crvena krvna zrnca u jednoj mililitri krvi i od njega takođe zavisi da li je trudnica anemična ili ne.
  • Hemoglobin – nizak hemoglobin ujedno je i znak da trudnica nema gvožđa, jer se gvožđe nalazi upravo u hemoglobinu. On takođe ima ulogu da prenosi kiseonik u druge delove našeg tela.
  • MCV – u pitanju je merenje prosečnog obima crvenih krvnih zrnaca. Ako su rezultati loši, to može značiti i loš hemoglobin, kao i da trudnica ima nedovoljne količine folne kiseline u sebi.

Krv treba dati na analizu u ranim jutarnjim časovima. Pre uzimanja uzoraka ne smete da doručkujete, ni da pijete vodu. Veče pred vađenje krvi nije poželjno piti alkohol, a ni jesti slatkiše.

Kada završite sa vađenjem krvi, slobodno doručkujte i popijte kafu, kako bi ste povratili snagu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *