Uglavnom se dešava u ranoj trudnoći

Spontani pobačaj je veoma neprijatno iskustvo. Ne mora biti bolan, ali nakon njega uglavnom ostaje ona emocijonalna bol, sa kojom je nekad teško nositi se.

Obradovali ste se svojoj trudnoći, očekujete bebu, smišljate ime, zagledate stvari za malu decu po buticima … Rekli ste, sebi bliskim ljudima, da ste u drugom stanju… A onda se desi ta iznenađujuća neprijatnost i sreću zameni tuga. Treba da znate da ovo nije kraj sveta i pokušajte da ne očajavate. Postoje razlozi zbog kojih se trudnoća prekinula sama po sebi.

Simptomi i razlozi spntanog pobačaja

Postoji više vrsta spontanog pobačaja, a žena ih može osetiti na razne načine. Obilno krvarenje praćeno bolom jedan je od znakova spontanog pobačaja. Zato je veoma bitno javiti se lekaru ako primetite ove simptome.

Pobačaj može biti i tihi neprijatelj. Nije isključeno da žena ode na redovnu kontrolu kod ginekologa, bez ikakvih problema i da joj doktor iznenada saopšti tužne vesti. Znak da trudnoća nije dobra obično je prestanak vitalnih funkcija kod ploda, a rad srca se više ne može uočiti na ultrazvuku. Ukoliko se plod nije dovoljno razvio, znači da trudnoću treba prekinuti.

Ako je plod izgubio vitalne funkcije, a telo ga iz nekog razloga nije izbacilo, potrebno je odraditi kiretažu. Kiretaža je intervencija, koja se najčešće radi sa lokalnom anestezijom i podrazumeva vađenje oplođenog tkiva iz materice. Uz anesteziju je bezbolna, traje par minuta i nije potrebno da nakon intervencije ostajete na daljem lečenju.

Zbog čega dolazi do spontanog pobačaja? Postoji nekoliko razloga, ali se najčešće dešava da telo samo izbaci plod, jer je došlo do nekog genetskog poremećaja. To znači da sa plodom nešto nije u redu i naše telo automatski izbacuje oplođeno tkivo ili prestaje da ga razvija. Dakle priroda je sve sama regulisala na taj način i u tom slučaju se spontani ne može nikako sprečiti, a nema ni svrhe održavati dalje trudnoću.

Šta su uzorci spontanog pobačaja?

To nikako ne znači da ste vi krivi za prekid trudnoće ili da ste uradili nešto pogrešno. Znajte da se oko dvadeset pet posto trudnoća završi na ovaj način, a ohrabruje činjenica da se nakon spontanog ili kiretaže relativno lako ostaje ponovo u drugom stanju. Ukoliko se oporavite fizički i psihički i ukoliko se opustite, velika je verovatnoća da ćete ostati trudni već u roku od godinu dana, pa i pre.

Postoje i drugi razlozi zbog kojeg može doći do pobačaja, kao što su infekcija ili visoka temperatura, ali se mnogo ređe dešavaju. Ukoliko dođe do ovakvih anomalija, trudnica se obično na vreme leči, pa se na taj način sprečava i spontani.

Stres ne bi trebalo da bude razlog spontanog pobačaja, ali svakako nije poželjan u trudnoći iz nekih drugih razloga.

Oporavak

Fizički oporavak nakon spontanog pobačaja ne traje dugo. Ako ste bili na kiretaži, imaćete par dana krvarenje i sedam dana posle intervencije radi se kontrola na kojoj će se videti da li ste se oporavili ili ne. Ako se žena pridržava saveta lekara, nema razloga zašto bi došlo do nekih komplikacija, mada nije ni isključeno da se one mogu dogoditi.

Spontani pobačaj ne utiče previše na naredne trudnoće i ne utiče na vašu plodnost. Možete da uradite dodatne analize u saradnji sa ginekologom mada se one uglavnom rade ukoliko je žena imala dva ili više pobačaja. To je već znak da postoji neki zdravstveni problem.

Teži je psihički oporavak. Uvek ima izuzetaka, ali svakom će neželjeni prekid trudnoće izazvati tugu. Nesuđene trudnice se obično pitaju: zašto baš ja, šta sam pogrešno uradila, zašto baš meni ovo da se desi. Dodatnu bol izazvaće rođenje deteta u neposrednoj okolini, ako ste već dobili odeću ili opremu za dete, ako ste kupili trudničku odeću … Neuviđajna okolina će takođe biti problem, naročito ako se već zna za vašu trudnoću. Dobijaćete savete, koje niste ni tražili, možda se desi da neko nešto neprikladno prokomentariše.

Dozvolite sebi da budete tužni, isplačite se ako vam se plače, ali se potrudite ovo stanje ne potraje. Ako primetite da vas obuzima depresija, potražite stručnu pomoć. Ni emotivna bol nije za zanemarivanje.

Ne gubite samopouzdanje, od vašeg psihičkog oporavka zavisi vaša sledeća trudnoća.

U ovim slučajevima, vi sami morate da se potrudite da pobedite tugu i bol koju osećate. Vaša naredna trudnoća zavisi od vašeg oporavka, što pre prebolite ovu nezgodnu situaciju, to ćete pre dati sebi šansu da ponovo ostanete u drugom stanju. Već smo pomenuli da se veliki broj trudnoća završi spontanim, ali da mnoge trudnice bez problema ostanu u drugom stanju već nakon manje od godinu dana. I vi možete biti među njima, samo ako ostanete jaki i nepokolebljivi u ovakvim trenucima.

Nemojte da se zatvarate u kuću. Probajte da se vratite što pre na posao, družite se, popričajte sa bliskim prijateljima… Fizička aktivnost je uvek poželjna, upišite se u teretanu, na vežbe, ples ili nešto slično. Posvetite se svojim hobijima, čitanju, gledanju filmova. Boravak na otvorenom, šetnja, planinarenje, plivanje … sve to pomaže u borbi sa tugom i depresijom.

Partner kao podrška

I muškarci pate nakon spontanog, ali verovatno ne kao njihove partnerke. Ipak je žena razvila neku vrstu veze sa detetom, dok muškarac tu vezu ostvaruje tek nakon što beba počne da se pomera u stomaku ili nakon što se rodi.

Ako ste primetili da vam suprug ili dečko ne pruža dovoljno podrške, porazgovarajte sa njim, jer je velika verovatnoća da na taj način pokušava da potisne bol koju i sam oseća.

Budite jedno drugom podrška, kao što partneri treba da budu uvek u svim životnim situacijama.

Potražite utehu u svom partneru i svojim hobijima. Ne odustajte od svojih snova da postanete mama 🙂

Kada se može planirati nova trudnoća?

Nova trudnoća se najčešće odmah planira.

Mnogi lekari posavetuju svoje pacijentkinje da sačekaju dva ili tri meseca, pa da nastave sa ,,pravljenjem bebe”. Najbolje je slušati savete lekara, jer vaš ginekolog ima razloge zašto vam tako kaže.

Na kraju krajeva, dobro je da budete sto posto sigurni da je oporavak od spontanog ili kiretaže dobro prošao. Vaša motivacija može da bude činjenica da je dokazano da žene koje ostanu u drugom stanju šest meseci nakon spontanog, imaju minimalne šanse da im se ponovo desi neplanirani prekid trudnoće.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *