Grčevi, gasovi, mučnina: zašto se javljaju?

Proliv u trudnoći može biti neprijatan. Obično je propraćen gasovima, što će vam u javnosti tek napraviti niz nelagodnih situacija, a ništa manje nije lako uz stomačne grčeve. Zašto se sve ovo javlja?

Postoji nekoliko razloga, počevši od hormona, pa sve do osetljivosti na određene namirnice. Sve počinje u želudcu i organima za varenje, a završava se prolivom i povraćanjem, ponekad i podrigivanjem. Pred pražnjenje, obično ćete osetiti grčeve ili oštar bol u stomaku, kao i temperaturne promene u telu ( hladnoća, pa toplina ). Na kraju krajeva, simptomi su isti kao i kada bilo koja osoba ima dijareju.

Dijareja može da postane i znatno ozbiljnija, pa dolazi do krvarenja, visoke temperature ili naglog mršavljenja, mada su ovo retki slučajevi.

Mučnine, dijareja i drugi problemi sa stomakom su specifični za prvo tromesečje, dok dijareju možete imati i u devetom mesecu, jer se telo na taj način priprema za porođaj. Takođe, u kasnoj trudnoći, veći je pritisak na probavni sistem, pa nevolje sa gasovima i dijarejom mogu nastati i zbog toga.

Ako povraćanje i dijareja uhvate maha, obratite se svom lekaru. Veoma je moguće da ćete morati da primite infuziju, kako bi ste nadoknadili vitamine i hranu koju ste izgubili.

Kako izlečiti gasove i dijareju u trudnoći?

Kako se izlečiti? Treba li korigovati ishranu?

Trudnice ne bi smele da koriste lekove na svoju ruku, a to važi i za razne probiotike, koji pomažu u borbi protiv dijareje. Dakle, ne uzimajte lekove ako dođe do problema sa stomakom.

Uzmite neku laganu hranu, koja vam prija. To može da bude recimo ,,Plazma” keks ili nešto slično. Obavezno uzimajte po malo vode, jer ćete na taj način sprečiti dehidraciju koja može biti veoma opasna. Ako dijareja ne prestane u toku dana, potražite savet od svog lekara.

Ono što treba da zaobiđete jesu mlečni proizvodi ( naročito ako niste tolerantni na laktozu ), kafa, masna hrana, zaslađivači, gazirana pića i generalno sve što osetite da vam ne prija. Treba izbegavati i žvakanje žvaka, jer one uzrokuju takozvano gutanje vazduha, što opet može rezultirati gasovima i dijarejom. Pri tom žvake sadrže veštačke zaslađivače, koji takođe nisu blagotvorni po rad naših creva.

Zašto se javljaju dijareja i grčevi u stomaku tokom trudnoće?

Povrće i voće koje koristite za jelo, dobro operite. Dobro bi bilo da voće i povrće odstoji u vodi u koju ćete dodati kašičicu sode bikarbone. Soda bikarbona će pokupiti štetne hemikalije koje se nalaze u biljkama.

Od mlečnih proizvoda, probajte da uvrstite u svoj jelovnik jogurt ili sojino mleko, kao zamenu.

Najbitnije je slušati svoj organizam. Iako se ne mogu u potpunosti izbeći, problemi sa dijarejom i mučninama se mogu regulisati. U početku ćete možda biti malo zbunjeni, ali vremenom ćete i sami shvatiti kakve namirnice vam smetaju i uzrokuju probleme.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *