TSH ili tireostimulišući hormon je specifičan po tome, što od njega zavisi rad štitne žlezde.

Kako je štitna žlezda jedna od najbitnijih u našem organizmu, njen rad uvek treba pratiti, a nepravilnosti što pre regulisati. Rad štitne žlezde je jako bitan kod žena koje planiraju da ostanu u drugom stanju. Ukoliko nemate sreće sa začećem, neka vas lekar uputi na pregled štitne žlezde i rad THS hormona, jer ovi faktori značajno utiču, ne samo na začeće, već i na tok trudnoće.

Visok i nizak nivo TSH hormona

Poremećaj rada hormona štitne žlezde nije bezazlen i potrebna je redovna kontrola, ako spadate u grupu trudnica koje imaju ovaj problem. Bez adekvatnog lečenja, može doći do pobačaja ili zastoja u razvoju vaše bebe.

Rad hormona se kontroliše preko krvne slike, odnosno moraćete da izvadite krv, a daljom analizom ustanoviće se da li vam je rad TSH hormona normalan.

Šta se dešava ako je tsh hormon povišen ili snižen?

Na smanjen ili uvećan nivo TSH hormona utiču antitela koja napadaju štitnu žlezdu i time remete čitav proces njenog rada. U rizičnoj grupi su trudnice koje su i pre trudnoće imale problem sa štitnom žlezdom, kao i žene u čijoj porodici ima članova sa ovim poremećajem.

Ukoliko je nivo TSH hormona smanjen, osetićete se malaksalo i umorno, često ćete biti pospani, doćiće i do slabe koncentracije. Naglo gojenje, zimogrožljivost, suva koža, opadanje kose su još neki simptomi koji ukazuju na usporen rad štitne žlezde. Nekada se dešava da trudnice nemaju gotovo nikakvih simptoma.

Nizak nivo hormona se leči lekovima, a terapiju određuje, naravno, lekar. Ako ste i pre trudnoće imali problema sa TSH hormonima, potrebno je da se češće kontrolišete, od prilike na svakih mesec dana, ali na kontrole će vas uputiti, opet, lekar.

Ni uvećan rad hormona nije dobar. Situacija se može dodatno pogoršati u drugoj polovini trudnoće, zato je i u ovom slučaju neophodna redovna kontrola. Simptomi su sasvim suprotni nego kod umanjenog rada hormona. U ovom slučaju dolazi do naglog gubitka težine, povraćanja, mučnine, podrhtavanja tela, a ako ste pri tom i trudni nećete dobijati normalno na težini.

I u ovom slučaju prepisuje se terapija lekovima ili, takozvanim, beta – blokatorima.

Da li visok ili nizak nivo TSH hormona utiče na trudnoću?

Kako poboljšati rad štitne žlezde?

Da bi štitna žlezda dobro funkcionisala, posvetite joj se i pre trudnoće. U tome će vam najbolje pomoći jod.

Jod pospešuje rad štitne žlezde i njenih hormona. Najbolje je unositi ga kroz isrhanu. Joda najviše ima u kuhinjskoj soli, ali i u ribi i morskim plodovima. Ne kažu uzalud da ribu treba jesti bar dva puta nedeljno. Od povrća preporučuje se spanać, a u svoj jelovnik uvrstite više kravljeg mleka, jogurta i jaja ako želite da obogatite svoj organizam jodom.

Svaka osoba bi trebalo da unosi sto pedeset mikrograma joda u svoj organizam, a trudnice čak dvesta pedeset mikrograma.

Naravno, ako vam je rad štitne žlezde poremećen, odnosno ako je nivo TSH hormona uvećan ili umanjen, sama ishrana nije dovoljna. Potrebno je javiti se lekaru, koji će vam prepisati određenu terapiju. Za trudnicu je veoma bitno da bude disciplinovana po pitanju terapije i određenog načina života ukoliko ima problem sa štitnom žlezdom, jer samo tako može uspešno da iznese trudnoću do kraja.

Ono što je takođe važno, jeste da se ne nervirate i ne stresirate, jer ćete time samo pogoršati situaciju.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *