Vrtoglavica i nizak pritisak u trudnoći – simptomi

Vrtoglavica u trudnoći ne bi trebalo da vas zabrine, radi se o pojavi koja je uobičajena za drugo stanje, Ipak, ukoliko je učestala obavestite svog ginekologa kada budete išli na kontrolu. Doktor treba da bude upućen u sve što vam se dešava.

Postoji mnogo razloga zbog kojih se javlja vrtoglavica. Glavni uzročnik je nizak pritisak. Ova pojava je krajnje uobičajena, naročito negde u četvrtom, petom mesecu trudnoće.

Da bi ste izbegli neugodnosti, nemojte ustajati naglo. Kada naglo ustanemo iz kreveta ili sa stolice, krv se sjuri ka nogama što rezultira time da osetite vrtoglavicu jer se telo nije priviklo na stojeći položaj. Ovo se dešava i kada nismo trudni, samo što je u drugom stanju izraženije. Zato je bitno da menjamo položaj lagano, kako bi krv imala vremena da siđe u noge i stopala.

Izbegavajte ležanje na leđima, šta više, za trudnicu je najbolje da spava na levom boku. To je položaj koji najviše odgovara njenom telu, a bilo bi dobro i da između nogu stavite i mali jastuk. Sve ovo se radi kako bi krv lakše strujala kroz vaše telo. Ležanje na leđima vrši pritisak na trbušnu venu, što rezultira smanjenim protokom krvi do srca, pa se i zbog ovoga javlja vrtoglavica.

Vrtoglavica nastaje i zbog malokrvnosti, tako da je za buduće mame veoma bitna kontrola krvne slike, a naročito gvožđa. Ukoliko ste malokrvni, doktor će vam prepisati trapiju, a ono što vi, kao trudnica, možete učiniti za sebe i svoj plod jeste zdrava ishrana. Regulišite svoj jelovnik, unosite više voća i povrća.

Najblagotvornija je cvekla koja u sebi sadrži folnu kiselinu i gvožđe, ali tu su još i zelen, citrusno voće bogato vitaminom C, kao i posno meso ( pićetina, ćuretina, riba … ).

U drugom stanju je povećana i pospanost kod žena, što je normalno, naročito zbog niskog pritiska. Nemojte da mislite da previše spavate, odmorite kad god osetite pospanost. Dešavaće se da u toku dana osetite pospanost, kao da ste legli kasno, a ustali rano, a pri tom je iza vas dobr prospavana noć. Trudnoća je prilika da se naspavate, jer, kad dođe beba, čeka vas mnogo neprospavanih noći, zato iskoristite to što vam se spava.

Glavobolja u trudnoći – šta je uzrok?

Lečenje glavobolje u trudnoći

Pored vrtoglavice, trudnice mogu imati i dobro poznate mučnine, a dešava se da je vrtoglavica posledica mučnine i povraćanja. Često su ovi simptomi propraćeni i glavoboljom.

Glavobolja nastaje i zbog zatvora koji je učestao kod trudnica, ali i ako su buduće mame napete i pod stresom.

Verovatno ste navikli da, kada vas zaboli glava, popijete neki lek za bolove, poput Kafetina ili Brufena. U trudnoći ne smete piti lekove, pogotovo ne na sopstvenu odgovornost, pa pokušajte da izlečite glavobolju nekom prirodnom metodom.

Ako vas zaboli glava najbolje je da odmorite, po mogućstvu da se naspavate. Stavite na čelo hladnu oblogu. Veoma je bitna i prostorija u kojoj odmarate, kao i krevet i jastuk. Ako odmarate preko dana, zatamnite prostoriju, koja treba da bude izolovana od buke. Pustite sebi neku laganu muziku koja vam odgovara, na Jutjubu čak možete naći neke umirujuće zvuke iz prirode ili muziku za meditaciju.

I naravno ako su glavobolje previše učestale, obavestite lekara. Takođe, trudnice treba da znaju da je normalno povraćati do pet puta u toku dana. Ako povraćate češće, idite vanredno na kontrolu kod ginekologa, najverovatnije ćete morati na infuziju kako bi ste nadoknadili vitamine koje ste povraćanjem izbacili.

Nizak pritisak u trudnoći može da prouzrokuje i vrtoglavicu.

Temperatura, malaksalost

Temperatura u trudnoći se mora odmah prijaviti lekaru, kako bi se otkio njen uzrok. Isto kao i kod glavobolje, ne smete uzimati antibiotike ili neke druge medikamente koje inače koristite kada ste pod temperaturom.

Visoka temperatura je najčešće dokaz neke upale, a potrebno je da probate da je snizite prirodnim putem, za početak. Najbolje je odmarati u krevetu, konzumirati dosta tečnosti, blagotvorna je i domaća pileća supica … Temperaturu može sniziti i alkoholna obloga na plućima.

Čim osetite prve simptome prehlade, izolujte se od ljudi. Navikli smo da idemo na posao ako se malo prehladimo, a to u trudnoći nikako nemojte dozvoliti. Trudnica mora na bolovanje čim oseti prve simptome prehlade.

Kao posledica temperature javlja se i malaksalost. Odmarajte što više u krevetu, ali naterajte sebe da ne provedete u njemu po nekoliko dana, već malo ustanite i prošetajte po kući. Probajte da napravite sebi neku manju radnu obavezu, iscedite limunadu, skuvajte supicu, itd. Nemojte da vas ukućani razmaze. Preterano ležanje u krevetu nije dobro, ali nemojte se ni forsirati ukoliko ste baš loše.

Lečenje gripa i prehlade u trudnoći

Zubobolja

Zubobolja je jedna od tegoba koje vam u trudnoći mogu zadati dodatne muke. Doduše zubobolja uvek predstavlja muku, ali ovoga puta je lečenje dodatno otežano jer trudnica ne sme da pije lekove na svoju ruku, kao što je to možda činila pre nego što je ostala u drugom stanju.

U trudnoći se posebna pažnja mora posvetiti zubima. Tokom drugog stanja zubi su skloniji kvarenju, potrebno je ići na redovne kontrole. Iako vam je stomatolog kontrolisao zube na početku trudnoće i iako je konstatovao da je sve u redu, idite bar još jednom na kontrolu pre porođaja.

Ako se kod vas desi zubobolja odmah se javite svom stomatologu i obavezno naglasite da ste trudni. Čak i ukoliko doktor ne može da vas primi, posavetovaće vas oko lekova koje možete da uzmete i time ublažite bol.

Snimanje zuba u trudnoći je zabranjeno. Obratite dodatno pažnju na higijenu usta, ako ne koristite konac za zube, ovo je situacija kada bi trebalo da se naviknete na konac. Menjajte češće i četkicu za zube.

U trudnoći povedite više računa o higijeni zuba

Visok pritisak

Svaka trudnoća je različita. Dok neke trudnice imaju problema sa niskim pritiskom, druge muči visok pritisak, što je u neku ruku ozbiljniji problem.

Ukoliko se visok pritisak javi u ranoj trudnoći, to je verovatno znak da je žena i ranije imala problem sa istim. Sve žene koje planiraju trudnoću, a imaju povišen pritisak treba da se obrate svom ginekologu za dodatni savet. Najbolji način da se izbegne visok pritisak u trudnoći, jeste da se reguliše pre nego što ostanete trudni.

Visok pritisak ostavlja rigorozne posledice na bebu, dešava se i da dođe do pobačaja, zato reagujte na vreme.

Trudnice koje imaju visok pritisak, treba da uzimaju određenu terapiju, koju im prepiše lekar. Redovna kontrola kod interniste je obavezna, kao i određene analize na koje će vas uputiti doktor.

Iako se ovakva trudnoća vodi kao visokorizična, ne očajavajte. Mnoge trudnice su rodile zdravu bebu uprkos visokom pritisku, ali još jednom napominjemo, redovna konstrola kod doktora je obavezna.

Žene koje planiraju trudnoću, a imaju visok pritisak, moraju prvo da se konsultuju sa lekarom.
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *