Šta je aritmija i tahikardija? Aritmija je poremećen rad srca, koji može biti prebrz, prespor ili jednostavno nepravilan. Ubrzani rad srca nazivamo tahikardija. Mnoge aritmije nisu alarm za brigu, ali u trudnoći ništa nije kao što izgleda. Tahikardija u trudnoći veoma je česta pojava, ali naravno da je uvek najbolje obratiti se kardiologu kako biste bile sigurne i mirnije.

Tahikardija i njen uticaj na bebu

Često se desi da trudnice osećaju ubrzan puls, koji je praćen umorom i neraspoloženjem, ali to je sasvim normalna stvar. Postoji i mnogo budućih mama koje pate od niskog pritiska i u tom slučaju one će osećati jače lupanje srca, jer će ono pokušati podići pritisak. Veoma je bitno da trudnice uvek redovno proveravaju svoj pritisak i ukoliko postoje još neki simptomi pored navedenih kao što su na primer otežano disanje ili poremećaj koncentracije potrebno je obratiti se lekaru.

Što se tiče samog uticaja na bebu mišljenja stručnjaka su podeljena. Jedni tvrde da ubrzan rad srca može i kod beb izazvati tahikardiju koju će ctg u kasnijim nedeljama pokazati, dok sa druge strane postoje istraživanja koja nisu našla nikakvu povezanost sa tahikardijom mame i bebe. Takođe i aritmija koja usporava rad srca, za sada, ne utiče na samu bebu i njen razvoj. Opet da bi beba bila dobro, mora i se i majka tako osećati, pa s toga drage moje vodite računa o sebi i idite na redovne kontrole.

U mojoj drugoj trudnoći susrela sam se kod tahikardije kod bebe i tada su me sa ctg u 35 nedelji zadržali u bolnici. Beba je dobijala malo kiseonika i jednostavno morali su me pratiti i davati dodatni kiseonik. Nakon 7 dana na svet sam donela zdravog dečaka i sve je proteklo u najboljem redu. Dakle, ukoliko se i vama slično desi nema potrebe za panikom, pogotovu ne ako ste pod stalnim budnim okom lekara.

Nije mi bilo sve jedno, naravno. Sama činjenica da ću morati da ostanem u bolnici za mene je bila frustrirajuća, jer sam kući imala još jednog dečaka. No, kroz misli mi je proletelo da moram pomoći svojoj bebi, a moj strah i panika mogu joj samo suprotno doneti. Tako da verovala sam u dobro, verovala sam timu lekara koji je bio uz mene i na kraju moje nade su se isplatile.

Aritmija i tahikardija u ranoj trudnoći

Uglavnom ćete od drugih trudnica čuti da im se aritmija pojavila u kasnijim nedeljama trudnoće, međutim nije uvek stakav slučaj. Postoje i buduće mame koje imaju problem sa ubrzanim radom srca i u ranoj trudnoći. To ume biti veoma naporno i neprijatno.

Najčešći uzročnici ranoj aritmiji i tahikardiji su anemičnost trudnice. Dakle, ukoliko osećate neke od spomenutih simptoma proverite hemoglobin i gvožđe. To je sasvim normalna pojava i u današnje vreme postoji niz preparata koji će vam pomoći ukoliko ste anemična trudnica.

Takođe ukoliko trudnica čitav život ima nizak pritisak, sasvim je normalna pojava da će joj srce ubrzano lupati u prvim mesecima trudnoće. To je sasvim u redu čak iako je gvožđe dobro. Žena dobija povećanu količinu krvi u trudnoći, pa se samim tim i zbog toga dešavaju ovakve stvari kao što su preskakanje srca i ubrzan rad srca.

Poboljšano stanje aritmije prirodnim putem

Kao što vam je poznato kada ste u drugom stanju većina lekova vam je zabranjena za upotrebu. Ukoliko vam lekar ne prepiše ni jedan lek koji biste mogli koristiti u drugom stanju, a aritmija se nastavlja, možete same sebi pomoći na prirodni način. Naravno, ne možete strogo kontrolisati aritmiju ovako, ali se u velikoj meri možete bolje osećati.

  • Smanjite unos kofeina u telo, a alkohol naravno u potpunosti izbegavajte. Dokazano je da ukoliko trudnica popije veću količinu kafe, bebi počinje srce ubrzano da kuca. Tako da i zbog sebe i zbog bebe pokušajte ove loše navike svesti na minimum.
  • Redovno vežbanje u velikoj meri će ublažiti aritmiju, ali samo ukoliko je umerenog intenziteta. Naravno, prevelika fizička aktivnost nikako nije preporučljiva u trudnoći.
  • Izbegavajte masni i jaku hranu, jer će ona sigurno dovesti do veće aritmije od te koja vas muči. Unosite što više svežeg voća i povrća, koji mogu biti sjajna zamena za slatkiše i grickalice, koje takođe trebate izbegavati.
  • Ukoliko ste i dalje uplašene redovno kontrolišite svoj krvni pritisak i na određeni period proveravajte nivo gvožđa i holesterola u krvi, a za sve ostalo posavetovaće vas vaš lekar koji vam prati trudnoću.
  • Cigarete su najveći neprijatelj svim budućim mama, te ih naravno treba izbegavati. Nema potrebe ni sedeti u zagušljivim prostorijama, jer duvanski dim može izazvati tahikardiju pogotovo u kasnoj trudnoći.
  • Znam da je teško, ali pokušajte izbegavati sve što vas čini nervoznom i tužnom. Stres nikome nije dobar saveznik pa tako ni vama, zato se pokušajte udaljiti od svake stresne situacije koja je pred vama.
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *