Kod gasova, zatvora, grčeva i nadutosti, regulisati ishranu

Telo trudnice je osetljivije na određene promene, pa je samim tim podložno anomalijama kao što je zatvor. Zašto se sve ovo dešava?

Sve počinje još u ranoj trudnoći, kada naša materica kreće da se širi. Materica pravi prostor za bebu i samim tim pritiska ostale organe, među kojima su želudac, creva, krvni sudovi i tako dalje. Rezultat su promene koje svi očekuju u trudnoći: mučnine, povraćanje, bolovi u leđima i slično.

Kako se na udaru materice nađu i organi za varenje, hrana ne može u potpunosti da se svari. Zbog toga nam je, dok smo u drugom stanju, stolica ponekad tvrda, a mnoge trudnice imaju problem i sa zatvorom. Naravno, problemi sa varenjem povlače i druge tegobe kao što su grčevi, gasovi ili nadutost u stomaku. Neko ima i sasvim suprotan problem, kao što je dijareja.

Ako i vi imate ovih problema, svakako ih za početak prijavite svom ginekologu koji mora biti upućen u vaše stanje. Trudnice ne bi smele da koriste lekove i probiotike, naročito ne na svoju ruku, zato se kao preventiva protiv zatvora, grčeva i slično, preporučuje adekvatna ishrana.

Za početak, poželjno je jesti više manjih obroka u toku dana. U ishranu bi trebalo uvesti namirnice koje se lako vare. Već su vam verovatno rekli da morate jesti dosta voća i povrća, što će i u ovim situacijama pomoći. Trudnice koje imaju zatvor treba da jedu i više žitarica. Izbegavajte žvake, hranu sa veštačkim zaslađivačima, mleko i mlečne proizvode, pogotovo ako niste tolerantni na laktozu, kao i masna i jako začinjena jela.

Zatvor i hemoroidi u trudnoći: lečenje i ishrana

Lečenje hemoroida

Nešto veći problem od zatvora i gasova jesu hemoroidi. Veliki broj trudnica ih ima, ali to ne znači da se ni ovaj problem ne može rešiti.

Ovaj problem se uglavnom javlja u drugoj polovini trudnoće, kada stomak počinje da raste. Pritisak na krvne sudove prouzrokovaće stvaranje čepića na čmaru, odnosno šuljeva ili hemoroida. Moguće je da se šuljevi pojave i nakon porođaja.

Šuljevi umeju i da zabole. Kada se trudnica isprazni, odnosno kada ima stolicu, šuljevi će popucati, prokrvatiti, što rezultira time da se bolovi umanje i prestanu. Retko se dešava da se problem sa šuljevima u trudnoći zakomplikuje. Ako se ipak to desi trudnica mora na operaciju nakon porođaja.

Genetika će takođe uticati na vas kada su hemoroidi u pitanju. Tačnije, ako su vaši roditelji mučili muku sa ovim napastima veća je verovatnoća da ćete i vi imati ovaj problem.

Kako rešiti problem prirodnim putem?

Da bi ste izbegli hemoroide, nemojte dugo biti u sedećem položaju, povedite računa o higijeni analne regije, ali i o ishrani. Što se tiče namirnica, pravila važe kao i kod zatvora: birajte hranu koja se lako vari, izbegavajte masnu hranu… Šetnja je takođe poželjna, kao jedna od retkih fizičkih aktivnosti koje trudnica sme da praktikuje. Za bebu ne brinite, jer hemoroidi ne utiču na plod i tok trudnoće.

Ukoliko i vi imate problem sa hemoroidima, prijavite ih lekaru. Doktor će vas najverovatnije posavetovati da uzmete čepiće ili Faktu mast. Dosta tečnosti u bilo kom obliku će pomoći: voda, sokovi, čajevi ( mada posavetujte se sa ginekologom koji čaj bi vam odgovarao, jer nisu svi dobri za trudnicu ).

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *