Kiretaža nakon spontanog pobačaja

Kireteža je hirurški zahvat koji se obavlja kod žena i kojim se uklanja sadržaj iz materice. Ova intervencija se obavlja uz pomoć kireta, medincinskog instrumenta u obliku kašike, pa otud i naziv kiretaža.

Zahvat se najčešće obavlja nakon pobačaja kod žena ili ukoliko je plod kod trudnica izgubio vitalne funkcije. Kiretaža se radi i kako bi se otklonio uzrok obilnih ili neredovnih menstruacija.

Dakle, ginekolog će, najčešće na ultrazvuku videti da li postoji potreba za kiretažom. Kod trudnica čija se trudnoća okončala sa pobačajem ili zamrlim plodom, potrebno je izvaditi oplođeno tkivo kako ne bi došlo do infekcija. Takođe, ako u materici postoje neke anomalije koje treba odstraniti, radi se čišćenje istih, odnosno kiretaža, premda će odluku o tome reći doneti ginekolog.

Umesto kiretaže, mogu se koristiti i određeni lekovi, ali efekat nije isti, odnosno kiretaža je sigurnija metoda. Lekovi se koriste samo ukoliko postoji neki dobar razlog zašto kiretaža ne bi smela da se odradi.

Šest sati pre kiretaže ne smete ništa da jedete, ni da pijete. Čitav zahvat se obavlja na stolu, na kojem se inače vrše ginekološki pregledi, pa je položaj koji žena zauzima prilikom kiretaže isto kao i položaj koji zauzima na redovnom ginekološkom pregledu.

Eta je kiretaža, a star dilatacija?

Lokalna ili totalna anestezija

U pitanju je postupak koji je neprijatan i bolan, ali ne brinite. Danas se kiretaža ne radi bez anestezije, tako da bol nećete ni osetiti.

Anestezija može biti lokalna ili totalna, u zavisnosti od toga šta doktor predloži. Totalna anestezija se najčešće daje ženama koje nisu imale ni jedan porođaj ili ženama kod kojih je strah od kiretaže veliki. U totalnoj anesteziji ćete prespavati čitavu intervenciju i probudićete se kad sve bude gotovo. Ako ste pod lokalnom anestezijom, bićete budni, ali kao što rekosmo, nećete osetiti bol.

Dilatacija – proces proširenja grlica materice

Nakon što anestezija počne da deluje, radi se dilatacija. Dilatacija podrazumeva proširenje grlića materice, kako bi se lakše došlo do same materice i obavio postupak kiretaže.

Zatim doktor pomoću kireta odstranjuje unutrašnjost materice, a dešava se da se u ovoj proceduri koristi i sisaljka. Čitava intervencija obično ne traje duže od petnaest minuta, mada ima i komlikovanijih slučajeva, kada se kiretaža oduži i na sat vremena.

Nakon intervencije, potrebno je sačekati da se pacijentkinja probudi. Pošto anestezija prestane da deluje, pacijentkinja može da ode kući. Poželjno je da na kiretažu dođete sa nekim, jer ćete, i kada krenete kući, biti možda malo omamljeni od anestezije ili ćete pak osećati mučninu.

Bolovi posle kiretaže, krvarenje, seksualni odnosi i menstruacija

Bolovi posle kiretaže, krvarenje, seksualni odnosi i menstruacija

Šta se dešava nakon kiretaže? Ako je sve u redu, ne bi trebalo da osećate neke veće bolove. Mogu se javiti grčevi nalik na menstrualne. U tom slučaju možete popiti nešto protiv bolova, u konsultaciji sa svojim ginekologom koji je izvršio kiretažu.

Prvi dan potrebno je da odmorite, a već sutradan se možete vratiti svojim uobičajenim poslovima, samo ako oni ne podrazumevaju fizički napor. Napor i razne vrste fizičkih aktivnosti je potrebno izbegavati nekih sedam do deset dana.

Krvarenje je takođe uobičajena stvar, prvih dana biće nešto obilnije, a kasnije će se smanjiti. Toleriše se krvarenje do desetak, petnaest dana. Nemojte koristiti tampone, već uloške.

Kontrola nakon kiretaže se obično zakazuje nekih sedam dana nakon intervencije. Ginekolog će vas pregledati na ultrazvuku i ustanoviti da li se materica dobro oporavlja. Ako je nalaz uredan, ako je krvarenje stalo i ako se vi dobro osećate, možete ponovo upražnjavati i seksualne odnose.

Naredna menstruacija bi trebalo da usledi od mesec, do mesec i po dana nakon kiretaže. Nema pravila kada je reč o tome da li će biti oskudna, obilna ili uobičajena. Ako vam menstruacija izostane, javite se svom lekaru.

Kada možete da planirate narednu trudnoću

Kada možete da planirate narednu trudnoću?

Ukoliko ste morali na kiretažu usled pobačaja ili komplikacija sa trudnoćom, lekar će vas posavetovati oko toga kada možete ponovo da planirate trudnoću. Ako se dobro oporavite, verovatno ćete moći da planirate novu trudnoću već nakon što prođu naredne dve mestruacije, ali opet kažemo oko toga će vas posavetovati ginekolog u zavisnosti od toga kako teče oporavak.

Ono od se čega mnoge žene oporavljaju nakon kiretaže jeste i emocijonalna bol, ako je kiretaža odrađena usled pobačaja ili neadekvatne trudnoće. Gubitak bebe ostavlja veliki trag i neke žene ga jednostavno dožive bolnije. Ovo je oporavak oko kojeg same treba da se potrudite.

Ukoliko trudnoća stane sama po sebi ili ukoliko dođe do pobačaja, morate biti svesni da sa vašim plodom nešto nije bilo u redu, priroda je regulisala sve na taj način da trudnoća stane, kako se ne bi rodilo dete sa nekim anomalijama. Vaša naredna trudnoća zavisi od vašeg oporavka, tako da, što se pre oporavite, pre ćete sebi dati šansu za novu trudnoću.

Može li doći do komplikacija?

Da, uvek može doći do komplikacija, ali ako se pridržavate saveta lekara, to ne bi trebalo da se desi. Danas je i sama kiretaža uobičajena stvar i u velikom broju slučajeva prolazi bez ikakvih poteškoća.

Ipak, ako doktor ne odstrani sve što treba, kiretaža se ne ponavlja, već se suvišni sadržaj u materici izbacuje zajedno sa narednom menstruacijom.

Kiretaža nakon porođaja, carskog reza ili abortusa

Kiretaža se može raditi i nakon porođaja ili carskog reza.

Kada se žena porodi, narednih mesec i po dana njena materica se skuplja. Međutim, ukoliko se ovaj proces ne odvije kako treba potrebno je uraditi kiretažu.

Intervencija se radi i ukoliko porodilja obilno krvari. Nema veze da li se žena porodila prirodnim putem ili carskim rezom.

Kiretaža se radi i nakon abortusa, to jest, veštačkog prekida trudnoće, ako je u materici ostalo tkiva koje je potrebno ukoniti.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *