Bolovi kao simptom i znak trudnoće

Jedan od prvih znakova trudnoće mogu biti bolovi u donjem delu leđa.

Kada žena ostane u drugom stanju, njena materica se širi u prva tri meseca trudnoće, kako bi napravila mesto za bebu. Time pritiska ostale organe, kao što su burezi, bešika, želudac, a ovu promenu trpe i naša leđa. Zato se može desiti da se već u ranoj trudnoći pojave bolovi.

Tokom trudnoće, ženama se menja kontura tela i središte gravitacije. Kako stomak raste, logično je da se telo malo deformiše, a deformitet će zahvatiti i leđa. Kod nekih trudnica ta promena se lako dešava, dok nekima pada malo teže. Promenićete i način kretanja, a sve to utiče na naša leđa.

Nisu svi bolovi u donjem delu leđa opravdani i obavezno ih treba prijaviti ginekologu kada odete na redovnu kontrolu. Ovakve promene mogu značiti i nešto ozbiljniji problem, kao što je urinarna infekcija i slično.

Bolovi u leđima predstavljaju jedan od simptoma trudnoće.

Bolovi pred kraj trudnoće

Bolovi u leđima u ranoj trudnoći, mogu biti mačiji kašalj u odnosu na ono što vas čeka u sedmom, osmom ili devetom mesecu.

Pred kraj trudnoće, beba je veća, često se pomera, što opet rezultira bolovima u leđima. Imaćete drugačiji položaj prilikom stajanja, pa će i to uticati na deformitet u leđima.

Kako se izboriti sa bolovima u leđima?

Da bi ste izbegli ovakve neprijatnosti u trudnoći, počnite da razmišljate još pre začeća. Najbolje je, za početak, ojačati, leđne mišiće.

To možete učiniti vežbama za leđa, a ako se već aktivirate fizički, raspitajte se i o vežbama za stomak i stomačne mišiće. Čvrst abdomen i dobra kondicija, značiće vam mnogo u trudnoći.

Obratite pažnju na krevet u kojem spavate, ali i o položaju. Poželjno je da dušek na kojem trudnica spava bude tvrd.

Spavajte na levom boku, a između nogu stavite jastuče. Tako će vam glava, kičma i kolena biti u istoj ravni. Ovaj položaj je dobar i zbog cirkulacije, smanjiće vam probleme kao što su vrtoglavica ili glavobolja.

Vremenom ćete i sami naučiti kakav vam položaj odgovara kada je sedenje i ležanje u pitanju. Imaćete potrebu da stavite jastuk iza leđa dok sedite. Izbegavajte da dugo stojite, a kad sedite, ne menjajte često položaj.

Kako se izboriti sa bolovima?

Trudnice koje imaju problema sa leđima, ne bi trebalo da se forsiraju kućnim poslovima. Zatražite pomoć od ukućana, pogotovo ako imate decu. Ukoliko planirate da menjate stan, preselite se na vreme, jer i sami znate da je selidba veliki i naporan posao.

Vodite računa i koju obuću nosite. Izbegavajte velike štikle, kao i skroz ravne cipele. Najbolja obuća za trudnice jesu udobne patike, kao i cipele na štiklu od tri, četiri centrimetra. Odeća je takođe bitna. Oblačite udobnu i pamučnu odeću, koja vas ne steže previše.

Ne podižite teške predmete, a ako već imate malo dete, nemojte ga podizati ( ako ste ga malo razmazili, evo sjajne prilike da se osamostali ). Upišite se u lokalnu školu roditeljstva, jer će vas tamo naučiti vežbama koje su dobre za trudnice, između ostalog i vežbama za leđa.

Da naglasimo da nikakve lekove protiv bolova ne smete uzimati na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Išijas u trudoći

Ukoliko osetite bol u donjem delu leđa koji se pruža niz noge, verovatno imate išijas. Taj bol može dosezati čak do stopala, osetićete zatezanje ili utrnulost. Ugavnom se javlja u drugoj polovini trudnoće.

Kao lek protiv išijasa, najčešće se preporučuje odmaranje u krevetu, probajte da zagrejete leđa termoforom ili tuširanjem. U svakom slučaju, ako se konstatuje išijas, morate biti pod nadzorom lekara.

Pomenuli smo da je poželjno pripremiti telo pre trudnoće, tako što ćete ojačati leđne mišiće. Time ćete smanjiti i mogućnost da dobijete išijas u trudnoći.

Da bi ste sprečili bolove u leđima, najbolje je ojačati leđne mišiće još pre začeća.

Bolovi u leđima posle trudnoće

Nakon porođaja, naročito malo težeg, mogu se javiti problemi sa kičmom. Tada nijedan deo leđa nije bezbedan, desiće se čak i da vas zabole vrat ili ramena.

Ne nastaju samo problemi sa leđima zbog porođaja. Žena će biti u različitim, nezgodnim, položajima dok doji bebu, kupa je, presvlači… Sve će to ponekad rezultirati deformitetom kičme ili bolovima u leđima.

Reagujte odmah, čim se problemi jave. Tražite uput kod fizioterapeta, koji će vas najbolje posavetovati. Počnite sa vežbama za leđa, masiranje je takođe poželjno. Bolovi i ukočenost se moraju tretirati odmah, kako se bolest ne bi pogoršala.

Žene koje su praktikovale pilates pre trudnoće, kao i u samoj trudnići ( radeći specijalne pilates vežbe za trudnice, pod stručnim nadzorom ), imaju manje šanse da ih snađu problemi sa leđima, a brži je i oporavak nakon porođaja.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *