Mnogo puta ste čule izraz “genetika je čudo” i zaista jeste. Prvo pitanje koje nas kod ove priče muči je šta je ustvari rh faktor. Rh faktor je skraćenica za rezus faktor vaše krvne grupe. On može biti pozitivan i negativan.

Sada kad smo razjasnili šta je to možemo se osvrnuti i na antitela, koja se stvaraju u slučaju da je trudnica rh negativna, a otac bebe rh pozitivan. Dakle kada test pokaže spomenute činjenice krećemo u praćenje i ispitivanje.

Rizik za majku i dete od rh faktora

Telo majke prepoznaće antitela tek u drugoj trudnoći, ukoliko rezultati pokažu da je i beba rh pozitivna. U kasnijoj trudnoći može doći do mešanja krvi buduće majke i bebe i to će dovesti do toga da majčina krv prepozna antitela, što će predstavljati problem u drugoj trudnoći.

Ukoliko u drugoj trudnoći dođe do stvaranja antitela zbog rh faktora, može dovesti do anemije bebe u stomaku i smanjenih eritrocita u njenoj krvi. Da ne bi došlo do tih ne željenih efekata porodilji koja je rh negativna odmah nakon prvog porođaja daju joj se anti D antitela.

Iz navedenog teksta shvatamo da ukoliko ste rh negativni mora se pratiti antitela, i s toga je jako bitno da svaka trudnica zna koja je krvna grupa. Nije to ništa ni komplikovano niti opasno ukoliko se redovno prati i kontroliše od strane lekara.

Ukoliko se pak broj antitela poveća može doći do ozbiljne malokrvanosti bebe i u tim slučajevima mora se uraditi intervencija koja nije jednostavna, ali uspešno se obavlja i kod nas. Reč je o intrauterinoj transfuzija, koja se obavlja samo u većim zdravstvenim ustanovama.

Da li su rh faktori nasledni

Kao i sve pojave u medicine, prva pomisao je da su nasledne. Nasleđivanje rh faktora krvne grupe može biti, a i ne mora da znači. Šta je ustvari ta tajanstvena genetika? Dete nosi pola gena od oca i polovinu od majke, a samo je pitanje koji će se od njih ispoljiti. Tako recimo dete može naslediti do majke krvnu grupu, a od oca rh faktor. Svi navedeni podaci su relativni i promnljivi, te ne moraju biti striktni.

Jako je važno biti informisan o svemu ovome ukoliko je žena rh negativna, a planira začeće. Bilo bi dobro da zna i krvne grupe svojih roditelja, kao i muževljevih. Povrh svega, na sve to gledati kao na najnormalniju stvar koju samo treba kontrolisati i panici mesta nema.

Abortus i rh faktor

Kao i za porođaje tako je rh faktor veoma bitan i kada je abortus u pitanju. Mnoge žene ne rado se odlučuju na ovaj čin iako nisu svesne svih posledica. Jedan od njih je takođe i rh negativni faktor. Postoje mnogi razlozi zbog koji se mlade žene odlučuju da ugase jedan život koji nose u sebi, nisam pobornik istog, ali ukolko je to neizbežno moraju se dobro obavestiti o svim priprema.

Većina doktora praktikuje da se abortus izvrši između 7 i 8 nedelje, iz razloga jer je tad materica zrela i jača i samim tim je mala verovatnoća da će biti potrebno raditi reviziju. Za one koji ne znaju, revizija predstavlja ponovljenu kiretežu ukoliko je ostalo nešto od ploda u materici, a to se uglavnom dešava ukoliko se arotus radi veoma rano, kada je zid materice još uvek ne zreo i mekan.

Obavezno je naravno i određivanje rh faktora krvne grupe, jer ukoliko se rafi o rh negativnoj osobi, ona takođe mora primiti inekciju anti d antitela, kako bi bila sigurna da kasnije kada bude želela da rodi, neće imati dodatne probleme. Zato je veoma važno odabrati pravi tim lekara u koje imate poverenja.

Nije lako opredeliti se za ovako jedan čin, a ponajmanje ukoliko ste još i rh negativna grupa gde postoje velike verovatnoće da će se u kasnijoj trudnoći javiti određene komplikacije. Budite sigurne da ste u sigurnim rukama, medicina je napredovala, a vi samo budite sigurne u ono što želite.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *