Još jedna u nizu promena sa kojom se neke trudnice moraju susreti jesu akne. Veoma su neprijatne, kvare i izged i raspoloženje, a uz to mogu izazvati i neprijatan svrab. Poznato je da hormone naglo rastu u trudnoći, te tako i bubuljice u trudnoći nisu neko veliko iznenađenje.

Hormoni su promenljive, te usled tih promena kožne žlezde se povećavaju i luče sebum u većim količinama, što dovodi do pojava ovih neprijatnih izraslina na telu buduće mame. U današnje vreme postoje mnogi preparati koje nam može prepisati dermatolog, kako bismo ih se rešile.

Ukoliko želite devojčicu, onda ne mrzite bubuljice. Upravo legenda tvrdi da bubuljice određuju i pol bebe. Smešno ili ne, žene tvrde da ukoliko nosite devojčicu ona uzima vašu lepotu, te vam se često na licu mogu pojaviti bubuljice, ukoliko je vaša beba ženskog roda.

Pojava akni u ranoj trudnoći

Većina budućih mama borbu protiv akni vodi samo u prvom tromesečju svoje trudnoće. Međutim postoje i one koje svih devet meseci ne mogu da se reše tih napasti. Veoma je važno tada obratiti pažnju na svoju ishranu i samu negu problematične kože. Takođe nikako same na svoju ruku nemojte birati preparate bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Na pojavu bubuljica takođe u velikoj meri utiče i oslabljen imuni sistem koji je česta, gotovo neizbežna pojava kod trudnica. Isto tako pokušajte se suzdržati od češenja i ceđenja bubuljica, jer mogu ostati bolni ožiljci, a infekcija može postati samo još veća. Potrebno je veliko strpljenje i sve će to proći kao rukom odnešeno.

Kada je ishrana u pitanju dovoljno je odreći se teške i masne hrane, kao i velikog unosa šećera. Za vas imuni sistem i bolju kožu idealno bi bilo kada bi ste mogli izbaciti belo brašno u potpunosti iz ishrane. Biće teško u početku, ali vaše telo brzo će se navići na zdrav režim ishrane i samim tim ćete se osećati bolje i veoma brzo uvideti dobre rezultate.

Na leđima i na stomaku bubuljice umeju biti najupornije, kao i na licu. One izazivaju užasan svrab i morate jačati volju i biti jake kako biste se suzdržale da se ne češete. U bolnici sa mnom kada sam ležala pre drugog porođaja, jedna trudnica imala je rane na grudima koje je sama sebi češenjem napravila. Takođe, tome je sudelovala i krema koju je sama koristila na svoju ruku i napravila sebi ozbiljnu infekciju.

Važno je misliti o posledicama. To može delovati krajnje bezazleno. Na bradi, na čelu ili nosu svako od nas imao je nekada bubuljicu. Čak i one pubertetske nije pametno dirati, a pogotovu ne ove koje su hormonske. Pomozite sebi na drugi, prirodniji način.

Kako sprečiti pojavu akni u trudnoći

Preventiva najpre mora da se zasniva na redovnom i pravilnom održavanju zdrave kože. Mnoge kozmetičke preparate sada trebaju se izbaciti kada ste u blagoslovenom stanju. Većina krema i mnoga šminka veoma je agresivna i nikako se ne preporučuje budućim mamama.

Ukoliko pak ne možete da se odreknete šminkanja u potpunosti potrudite se da ti preparati koje ćete koristiti budu na bazi mineral, jer će se samo takvi zadržati na površinskom sloju kože. Veoma je važno da šminka i njeni sastojci ne proditu dublje u kožu, koja je već dovoljno osetljiva vašim padom imuniteta.

Ujutru se umivajte mlakom vodom i ne koristite nikakve dodatne preparate za umivanje. Šminku takođe uklanjajte ako je moguće samo vodom ili nekom dečijom kremom. Isto tako, kreme za podmlađivanje mogu da sačekaju devet meseci, jer su i one takođe nepreporučljive.

Kako lečiti akne i bubuljice u trudnoći

Korišćenje bilo kojih preparata veoma je ograničeno kada ste u drugom stanju. Ukoliko vas more bubuljice najbolje je prvo pokušati izlečiti ih prirodnim putem. Najpre morate unositi dovoljno voća i povrća u svoj organizam, kako biste dobijate dovoljno vitamina koji su takođe jako važni i za vašu kožu.

Za prirodni piling, koji se pokazao kao jako efikasan, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • kukuruzna vodica
  • zelena glina
  • maslinovo ulje
  • bademovo ulje

Sve navedene sastojke pomešati dok se ne dobije homogena masa. Dobijenom smesom raditi piling lica jednom do dva puta u toku jednog dana. Takođe ovim možete premazivati i druga kritična mesta na kojima se mogu javiti bubuljice osim lica.

Pored grudi, leđa i stomaka bubuljice se mogu javiti i na bradavicama i na usminama, a za ove pošto nisu toliko često najbolje je konsultovati dermatologa. Ovo nikako nemojte rešavati na svoju ruku jer svaka antibiotska ili hormonska terapija mogu uticati na razvoj bebe. Zato su tu lekari koji će nam uvek pomoći i posavetovati nas u datom trenutku.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *