Postoji mnogo budućih mama koje vole uživati u čarima kafe. Onda nas sačeka i mnoštvo pitanja kao što su da li je kofein štetan i kolika količina je dozvoljena u trudnoći. Neki stručnjaci, naravno savetuju da se kofein izbaci u potpunosti, dok su neki za to da se samo smanji njegov unos.

Štetnost kafe u trudnoći

Da je kofein nepoželjan gost svake trudnoće svima nam je jasno, ali je i jako teško odoleti mirisu sveže skuvane kafe. Kofein ulazi u amnionsku tečnost i krv pupčane vrpce, pogotovu ako se pije u kasnoj trudnoći, dok kafa u ranoj trudnoći mnogo duže putuje kroz organizam nego kod žena koje nisu u drugom stanju. Vreme da se kafa apsorbuje u telu je duplo duža kod trudnica.

Naučno je dokazano da kofein utiče i na rad bebinog srca. Takođe konzumiranje kafe utiče na bebine pokrete, te mnoge žene tvrde da su im bebe u stomaku aktivnije posle unosa kafe, mada ja lično nisam imala takvo iskustvo, no svakome manifestuje drugačije.

S druge starne istraživanja tvrde da konzumiranje kofeina u velikim količinama može da izazove prevremeni porođaj, te i da je fatalan za bebinu težinu isto koliko i cigarete. Dakle, ukoliko trudnica konzumira mnogo kafe postoji velika verovatnoća da će se beba roditi sa previše malom telesnom masom.

Kofein povećava lučenje želudačne kiseline, pa se posebno ne preporučuje trudnicama koje su imale problema sa mučninom i gorušicom. Takođe loša je za krvne sudove i povećava nivo šećera u krvi. Ovo su sve stvari koje žena koja nosi još jedan život u sebi, mora da zna.

Isto tako postoji i istraživanje koje je na strani nas koje volimo kafu, pa su dokazali da u malim količinama nije štetno. Potrebno je smanjiti unos kafe na jednu dnevno i sve će biti u redu.

Kao što smo govorili za cigarete, tako i za kofein svako odgovara za sebe i svoju bebu. Svesne smo da je štetno te možemo uvek pokušati da ublažimo tu tečnost. Kafa u trudnoći ne mora uvek biti toliko štetna ako je svedemo na minimum.

Zamena za kafu u trudnoći

Mnoge buduće mame zavaravaju same se da ukoliko sipaju mleko u kafu ublažiće štetnost. Naprotiv, kafa sa mlekom nije preporučljiva ni osobama koje nisu u drugom stanju, a kamoli trudnicama. Mnogo je bolje opredeliti se za belu kafu. Bela kafa u sebi sadrži mnogo veću količinu mleka od same kafe, te je samim tim bolje alternativna zamena.

Instant nes kafa, takozvana 3 u 1 je takođe dozvoljena jednom u toku dana, kao i turska. Ne treba preterivati ni sa čim. Kafa se isto postepeno može izbacivati i na kraju vam jedna šoljica u toku dana postaje sasvim dovoljna. Ukoliko trudnice imaju problema sa niskim pritiskom, takođe mogu popiti šolju kafe, jer će im ona pomoći u regulisanju istog. Postoje pak i one dame koje su kafu pile iz navike ili u društvu. U tim slučajevima najbolje je kafu zameniti nekim napicima bez kofeina.

U jutarnjim satima je jako dobro umesto omiljene kafe popiti čašu mlake vode sa limunom ili recimo čaj od nane. Mlaka voda sa limunom takođe je odlična za početak novog dana i podsticanja energije i pozitivnih vibracija.

Zamislite tek umesto šolje kafe da popijete sveže ceđeni sok, koji će probuditi sva vaša čula. Jeste sama pomisao da treba cediti voće iz jutra onako sanjivi, ali razmislite šta dobijate za uzvrat. Ceo organizam će se probuditi i oplemeniti zdravim sastojcima. Za sok od nara kažu da ima neverovatnu moć u stvaranju energije. On je takođe odličan u kombinovanju sa drugim voćem i povrćem.

Iskustva drugih mama sa kafom

Kafa u trudnoći ne predstavlja toliko veliku opasnost ukoliko budete umerene i oprezne. Veliki sam ljubitelj kafe i nisam je se odrekla ni u jednoj trudnoći, a bilo ih je dve. Onog dana kada sam saznala lepe vesti ostavila sam cigarete, ali smatrala sam da kofein u minimalnim količinama neće imati uticaj na moje bebe i tako je i bilo.

Naravno, posavetovala sam se prvo sa doktorokom koja mi je vodila obe trudnoće i ona mi je dala zeleno svetlo za kafu, ali u minimalnim količinima. Jutarnja kafa je bila moj ritual bez kojeg nisam mogla da zamislim dan, ali u trudnoći sam se trudila da zbog mučnina kafu uvek popijem u popodnevnim časovima.

Takođe sve moje poznanice smanjile su unos kofeina na minimum, osim moje kume koja je imala povišen pritisak i kafa joj je bila zabranjena. Ako ste zdrave i vaša trudnoća vitalna ne morate se odricati baš svakog zadovoljstva koje vas čine srećim. Balansirajte, slušajte svoje telo i svoj um i sigurna sam da nećete pogrešiti.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *