Da li veliki stomak znači teži porođaj?

Za drugo stanje je vezano dosta predrasuda, a ni danas, u dvadeset prvom veku nisu iskorenjena stara verovanja koja se odnose na trudnoću i porođaj. Sve je to zanimljivo čuti i zabaviti se, ali u ovom delikatnom stanju treba biti i realan.

Savete o trudnoći vam može dati samo lekar. Dobro je čuti iskustva drugih mama i trudnica, ali ono što je nekom pomoglo, ne mora da znači da će pomoći i vama. Svaka trudnoća je različita i zavisi od vašeg organizma.

Jedno od najrasprostanjenijih verovanja jeste da veliki stomak znači i veliku bebu, a samim tim i teži porođaj. Ovo nikako nije tačno, sigurno imate u svojoj okolini mamu koja je rodila malu bebicu, a teško se porodila.

Oblik i veličina stomaka zavise od mnogih drugih faktora. Tako da nema razloga za strah, čak i da vam je doktor na ultrazvuku konstatovao da je beba nešto veća, to ne mora da znači da će porođaj biti težak. Možda se čak porodite lakše nego neko čija je beba bila manja na rođenju.

Veličina stomaka zavisi od drugih faktora. Jedan od njih je količina plodove vode u vašem organizmu. Dok u ranoj trudnoći telo majke formira plodovu vodu, kasnije tu ulogu preuzima sama beba. Koliko plodove vode proizvedete, tolika će biti i veličina stomaka. S tim što treba imati u vidu da količina plodove vode varira iz nedelje u nedelju.

Predrasude o velikom stomaku, velikoj bebi, carskom rezu, mučninama u ranoj trudnoći …

Možda najveću ulogu u veličini stomaka igra visina trudnice. Visoke žene po nekom pravilu imaju manji stomak, jer imaju veći abdomen. To znači da i beba ima više prostora na raspolaganju u maminom stomaku. Žene koje su niske, nemaju toliko prostora za bebu, pa će im verovatno i stomak izgledati veće.

Stomak će vam biti veći u drugoj i svakoj narednoj trudnoći, jer nakon prvog porođaja slabe mišići na trbušnom zidu. Zbog oslabljenih mišića, dešava se da žene nose nisko bebu u drugoj trudnoći. Iako je teško zategnuti trbušne mišiće nakon porođaja, pokušajte da nađete vremena za vežbe, kako bi ste spremno dočekali narednu trudnoću, ukoliko planirate još dece.

Postoji i verovanje da oblik stomaka može da pokaže da li nosite dečaka ili devojčicu. Pol deteta se jedino može uitvrditi na ultrazvuku, i ne zavisi od toga da li nosite nisko, da li se stomak širi u horizontalnoj ili vertikalnoj liniji.

Ostale predrasude u trudnoći

Kada ostanete u drugom stanju, mnogi ljudi iz vaše okoline će smatrati da su veoma pametni i kompetentni da vam daju razne savete. Vi kao trudnica, treba da verujete samo svom lekaru u kojeg morate imati maksimalno poverenje. A raznorazna verovanja i predrasude vas, ako ništa drugo, mogu zabaviti.

Prvo što će vam reći kada ostanete trudni, jeste da sada treba da jedete za dvoje. Trudnica treba da jede kao i pre trudnoće, u normalnim količinama, s tom što je ovoga puta potrebno unositi više vitamina u organizam. To znači da treba da regulišete svoju ishranu, konzumirajte više voća i povrća, a količina hrane ne mora da bude veća.

Ne mora da znači da se mučnine pojavljuju samo u ranoj trudnoći.

Mnogi parovi se u početku uplaše, pa izbegavaju seksualne odnose, misleći da je opasno voditi ljubav dok je žena u drugom stanju. To nije tačno i ne morate zapostavljati svoju intimu zbog trudnoće. Naravno, uslov je da trudnoća bude zrava i normalna. Ukoliko ima nekih anomalija, konsultujte se sa ginekologom oko toga da li možete voditi ljubav sa svojim partnerom.

Za carski rez je takođe vezano dosta predrasuda, a jedna od njih kaže da ćete se uvek porađati ovom metodom, ako ste prvu bebu doneli na svet carskim rezom. To danas, nije tačno, i mama koja je prvu bebu rodila carskim rezom, može da se porodi vaginalno u drugoj trudnoći, naravno, ako uslovi to dozvole.

Predsrasude su vezane i za jutranje mučnine, koje navodno muče trudnicu samo u ranoj trudnoći. Neke žene imaju problem sa mučninom tokom cele trudnoće, ne samo u prvom tromesečju. Ako ste i vi u ovom problemu, probajte da regulišete ishranu, tokom trudnoće ćete i sami ustanoviti šta vam odgovara, a šta ne. Po nekim drugim verovanjima, trudnica nosi blizance ako ima jake mučnine, što takođe nije tačno. Možete imati podjednako jake mučnine i ukoliko nosite samo jedno dete.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *