Ešerihija koli predstavljam gram negativne bakterije koja može biti bezazlena, a isto tako može biti i veoma opasna. Postoje mnogi tipovi ove bakterije, te je nikako nije dobro zanemariti je, jer može da izazove velika oboljenja. Ona se može naći i u debelom crevu i u vagini.

Trudnica može da se zarazi na razne načine ovom podmuklom bakterijom i zato mora biti veoma oprezna. Kroz mnoge namirnice, zagađenu vodu, bilo da se pije ili kupa u njom ili pak ukoliko dođe u dodir sa izmetom nekih životinja koje su zaražene ovom bakterijom. Ešerihija u trudnoći može imati ozbiljne posledice, ukoliko se ne leči adekvatno.

Simptomi i posledice ešerihije koli u trudnoći

Prvo što će zaražena osoba primetiti je groznica i retka stolica, koja ume biti praćena jakim grčevima u stomaku, što će trudnicu dodatno uznemiriti. Isto tako simptomi umeju i da izostanu što je jako nezgodno, jer kao i svako drugo oboljenje uvek je sve bolje primetiti na vreme. Čim trudnica posumnja obavezno je uraditi analize. Ešerihija koli otkriva se pomoću koprokulture.

Ešerihija koli takođe u velikom broju slučajeva bude uzrok infekcija u urinu. U tim slučajevima buduće mame mogu osetiti peckanje dok mokre, što je znak da se odmah jave svom lekaru, kako bi uradile sve potrebne analize. Tome će uglavnom prethoditi i često mokrenje.

Koje su posledice za bebu ukoliko je majka zaražena ovom bakterijom? Ovo je pitanje koje će svaka trudnica prvo postaviti. Nažalost, postoji velika verovatnoća da će se i beba zaraziti pri porođaju, ukoliko se ešerihija nastanila u vagini. Istraživanja takođe potvrđuju da preko posteljice zaražena trudnica ne može preneti bakteriju na svoju nerođenu bebu.

Ukoliko se ešerihija ne leči može se proširiti i na bubrege preko mokraćnih kanala i samim tim doći će i mnoga neželjena dejstva kao što su pobačaj, prevremeni porođaj, kao i veoma mala težina tek rođene bebe.

U toku dojenja beba je zaštićena i majka joj putem mleka ne može preneti ovu podlu bakteriju. Ešerihija koli ne dospeva do mleka koje beba pije, tako da nema potrebe prekidati dojenje ukoliko je majka zaražena.

Lečenje ešerihije koli u trudnoći

U ranoj trudnoći je najopasnije susreti se sa ovom bakterijom, jer je nije lako lečiti u tom dobu. Da bi se trudnica rešila ešerihije mora da koristi antibiotike, koji mogu biti veoma štetni za njen plod. Većina lekara preporučiće prvo prirodne lekove kao što su čajevi od šipka i brusnice, a ukoliko ne bude nikakvog pomaka na bolje uključiće najmanje štetne antibiotike za prvo tromesečje.

Generalno lečenje ešerihije u trunoći nije komplikovao i lako je izvodivo. Medicina je napredovala i postoji niz antibiotika koji se smeju koristiti i u trudnoći. Lekar će jedino proveriti da li je trudnica alekgična na neke lekove i u kojem je mesecu trudnoće, te će joj po tome prepisati određeni lek.

Terapija koju vam je lekar prepisao je bezbedna za vaše dete i samo se strogo pridržavajte svega što vas budu savetovali stručnjaci u tom trenutku. Uglavnom uzimanje antibiotika traje do 10 dana, nakon čega se preporučuju određeni čajevi preventive radi.

Sok od brusnice je odličan za ovakve probleme, a još jedna stvar o kojoj morate voditi računa je lična higijena. Ona mora biti na zavidnom nivou. Kada se brišete posle mokrenja neka to obavezno bude od napred ka nazad kako biste izbegli širenje infekcije i obavezno mokrite pre i posle odnosa, jer se i na taj način možete otarasiti bakterija sa genitalija.

Da se ne ponovi susret sa ešerihijom obavezno je da se unosi dovoljno tečnosti u organizam. U toku dana potrudite se da popijete minimum 8 čaša vode, kako bi vaše telo bilo hidrantno i otpornije na sve negativne uticaje koji mu prete.

Iskustva trudnica koje su imale ešerihiju koli

Postoje različita iskustva mama sa ešerihijom, ali jedno je sigurno panike nema ukoliko se adekvatno leči i otkrije na vreme. Poznajem lično ženu koja je dobila ešerihiju koli nekoliko dana pred porođaj. Bila je veoma uplašena, jer je trebala vaginalno da se porodi, što bi značilo da i sama beba može da se zarazi.

Primila je logacef inekcije nekoliko dana pred sam porođaj i nastavila sa još nekom terapijom nakon porođaja. Beba je bila zdrava nikakvih posledica nije imala i neometano je dojila svoju devojčicu. Strogo se pridržavala onoga što su joj doktori rekli.

Može sve proći bezazleno i bezbolno, ali nikako ništa ne činite na svoju ruku. Uz obaveznu konsultaciju sa lekarima eđerihija koli će nestati kao rukom odnešena.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *