Kada žena primeti da joj je izostala menstruacija, prvo što pomisli jeste da je u drugom stanju. Naravno, to su divne vesti i blagoslov tako da nema razloga za brigu. Sledeće što ćete uradite jeste otići u apoteku i kupiti test za rano utvrđivanje trudnoće. Kada i on pokaže da ste u drugom stanju i vaše sumnje se obistine sledeće što sledi jeste pregled kod vašeg lekara.

Možete izabrati da li ćete otići u dom zdravlja kod vašeg ginekologa ili se pak odlučite za neku privatnu ustanovu. Svakako je potrebno otići i u dom zdravlja kako bi se sve evidentiralo u vašem kartonu, a i zbog uputa koji će vam kasnije trebati za porodilište. Nakon toga ukoliko ste u mogućnosti moj je savet da trudnoću vodite privatno ili u nekoj bolnici u čije osoblje imate poverenja.

Kako izgleda prvi pregled u trudnoći

Kada ste otišli kod ginekologa čeka vas manje više sve što ste i ranije radili. Prvo će vas pregledati vaginalno, ukoliko niste skoro radile komplet pregled uzeti i briseve, a nakon toga uraditi i ultrazvučni pregled. U suštini to je već jedno poznato iskustvo samo ovog puta začinjeno neizvesnošću i nema potrebe da vas mori pitanje kako izgleda taj prvi pregled.

Prvi pregled nije bolan niti se preterano razlikuje od bilo kog drugog pregleda, osim što sad očekujete lepe vesti i radujete mu se. Takođe, ukoliko primetite bledo krvarenje ili imate jake bolove nemojte časiti ni časa i tada odmah požurite na pregled. Uglavnom većina trudnica prvi pregled pamti kao nešto lepo. Nešto što ih je obradovalo i usrećilo.

Kada treba obaviti prvi pregled u trudnoći

Veoma je važno i kada uraditi Beta Hcg test. Ukoliko je trudnoća veoma rana i ne može se videti na ultrazvuku ginekolog će vas poslati u laboratoriju kako bi putem krvi pokazalo nivo Beta Hcg hormona koji će sa sigurnošću pokazati da li trudnoća postoji ili ne. Ukoliko postoji sačekaćete još nedelju data i opet ponoviti ultrazvučni pregled kod svog izabranog lekara.

Jako je bitan i podatak da otkrijete kada je najbolje vreme za odlazak lekaru. Moje iskustvo nije ni malo prijatno kada je u pitanju vreme odlaska, ali sam slušala samo svoj osećaj i bila sam u pravu. Kada smo po treći put posumnjali da sam u drugom stanju, nakon urađenog testa, sama sam otišla u laboratoriju i uradila test iz krvi koji je potvrdio naša očekivanja.

Bila sam jako srećna što ću po treći put postati mama, ali ujedno sam imala i neki čudan osećaj u vezi sa tim. Nakon mog prvog ginekološkog i ultrazvučnog pregleda nije se ništa videlo. Doktori su predpostavili da je trudnoća rana i da se radi toga ne vidi. Dok sam slušala tupe savete starijih žena oko mene da sam rano otišla da sam trebala da sačekam drugi mesec itd. misli su mi lutale moleći se da je sve u redu.

U pitanju je bila vanmaterična trudnoća koja je bila veoma specifična, jer se plod najnormalnije razvijao. Čula sam čak i njegove otkucaje, ali morala sam na operaciju kako bi svoj život sačuvala. Osećala sam kao da izdajem tu nerođenu bebu, ali imala sam kući dva dečaka kojima sam itekako potrebna. Na kraju se sve završilo operacijom, odstranjen mi je desni jajovod, ali da nisam došla na vreme, reče mi doktor “doneli bi te u bolovima u bolnicu i ishod bi bio diskutabilan”.

Prema tome, nisam želela da vas uplašim, već da vas ohrabrim da čim posumnjate na trudnoću krenite put lekaru, jer je uvek dobro javiti mu se na vreme bilo da je loše ili dobro. Kako biste izbegle sve neželjene situacije ne slušajte mi majku, ni baku, ni komšinicu kada otići lekaru, slušajte svoje srce i vodite se prvenstveno svojim osećajem.

Pregled se mora obaviti do kraja drugog meseca i radi bezbednosti majke, a naravno i vaše mrvice koju nosite u stomaku. Radujte se pregledu između šeste i desete nedelje posebno, jer ćete tada verovatno imati sreću da čujete otkucaje srca vašeg deteta. Ne vredi mi da tražim pogodne reči da bih vam taj osećaj opisala, jer se to mora doživeti i želim svakoj od srca da uživa što pre u tim divnim čarima prirode.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *