Postoje mnoge dilene šta se sme konzumirati u trudnoći, a šta ne. Jedna od tih velikih dilema je da li su čajevi štetni u trudnoći. Postoje mnoge teotije na ovu temu, te je najbolje krenuti od onih čajeva koji pomažu i olakšavaju trudničke dane.

Isto tako mora se obratiti pažnja i na količinu čaja koja se unosi u organizam, jer ni jedan čaj nije nisačim, pa tako ni sa čajem. Umerenost je smisao zdravog života.

Delotvorni čajevi u trudnoći

Mnoge trudnice imaju problema sa bolovima u stomaku, čiji su uzročici različite prirode, te će tako biti u potrazi za čajem koji je dobar za bolove u stomaku. U ove svrhe od davnina preporučuju se čaj od kamilice  inane. Kamilica i nana deluju blagotvorno na organizam celokupno i umiruju bilo koje smetnje u stomaku. Isto će biti od velike pomoći kada je u pitanju neprijatno nadimanje. Vlažna toplota čaja prodite u stomak u odaje utisak lakoće i mira.

Problemi sa varenjem i čestom nadutišću veoma često muče većinu trudnica. U tom slučaju đumbir stupa na scenu. Čaj od ove moćne biljke veoma je dobar za spomeute boljke. Veomaje bogat vitaminima i mineralima, a ima i mogućnost poboljšavanja varenja i smanjuje mogućnost pobačaja. Još u davna vremena kada su naše bake bile mlade čaj od đumbira pio se da bi se izbeglo krvarenje i prevremeni porođaj.

Čaj od aronije veoma je važan za zdravlje svake trudnice. Koliko je aronija zdrava i korisna verovatno je većina vas čula. Ovaj čaj u sebi sadrži mnoštvo minerala kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum, jod i fosfor, a o vitaminima se specijalna priča. Pregršt vitamina koji krase ovu bilju učiniće da ovaj čaj u velikoj meri utiče na imunitet buduće mame.

Brusnica je jedna veoma snažna bobica, koja je odličan saveznik kada je reč o borbi sa mnogim infekcijama i bakterijama. Protiv ešerihije koli stručnjaci preporučuju upravo čaj od brusnice, koji ima svoju više decenijsku zaslužnost za mnoga izlečenja. Ovaj sjajni napitak odličan je i za bakterije u mokraći, koji znaju mnogim trudnicama stvarati velike probleme. Kada je urinarni takt u pitanju savršen je i uvin čaj koji je više nego dozvoljen svakoj trudnici.

Čaj od belog sleza neprikosnoven je kada je uporni i neprijatni kašalj prisutan u trudničkim danima. Beli slez svima je poznat kao biljka sa dlakavom stabljikom, uvek spreman da nam ukaže pomoć. Ukoliko ste se pored čaja opredelile i za sirup ove biljke, u svakom slučaju, se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Čaj za čišćenje je nešto što će mnoge trudnice poželeti, jer mnoge pate od zatvora. U ovim slučajevima preporučuje se planinski čaj i iskustva trudnica koje su ga koristile svedoče tome koliko je njegova delotvornost istinita i brza.

Hajdučka trava je jedna od biljki od kojih svaka trudnica treba napraviti čaj. Odličan je čak i za bolove koje se jave i nakon porođaja. Čaj od hajdučke trave odličan je za cirkulaciju, a ima i moć da pomogne da se normalizuje nivo holesterola. Ovaj divni čaj ima pozitivno dejstvo i na jetru i žuč, a mnoge buduće mame oprobale su se i u kupki od hajdučke trave, koja je na njih ostavila snažan i neopisiv osećaj.

Pored spomenutih čajeva u trudnoći su dozvoljeni i čaj od hibiskusa, peršuna i majčine dušice. Ne smemo izostaviti ni moćni šipak. Veoma bitna biljka kada je zdravlje trudnice u pitanju. Čaj od šipka veoma je bogat vitaminom c i kao takav preporučljiv je za ojačanje imunog sistema kod trudnica.

Čajevi koji se ne preporučuju budućim mamama

Da li se sme piti zeleni i crni čaj? Ovo je pitanje koje mori mnoge buduće mame, specijalno one koje su navikle da uživaju u ovim napitcima. I jedan i drugi spomenuti čaj u sebi sadrži određenu količinu kofeina, koja nikako neće prijati trudnoj ženi. Doktori preporučuju strogu ograničenost kada je kofein u pitnju, te samim tim i konzumiranje crnog i zelenog čaja treba svesti na minimum, ukoliko ih se ne možete odreći u potpunosti.

Žalfija je biljka koja je poznata kao delotvorna kada su disajni putevi u pitanju, međutim veće količine iste mogu izazvati grčenje mišića materice, te se samim tim ne preporučuje pijenje čaja od žalfije, dok se grlo sme ispirati, kao i desni ukoliko trudnica ima potrebe za tim. Isto tako dozvoljena je i inhalacija.

Neven je biljka koja je svoj trag ostavila u mnogim segmentima čovekovog zdravlja. Odličan je za kožu, kosu, za želudac, menstrualne bolove i mnoge još situacije, ali kada je trudnica u pitanju ipak je obavezna prethodna konsultacija sa doktorom pre nego što se odluči da uživa u njegovim ukusima.

Dojenje i čajevi

Žene koje doje svoje bebe uglavnom svu svoju pažnju usmere na ishranu, al ii uzimanje tečnosti veoma je važno, pogotovu čajeva. Moramo biti veoma obazrive i informisane šta prija našoj bebi i šta ima uticaj na stvaranje mleka.

Čajevi koji usporavaju i smanjuju dotok mleka su čaj od nane, od maslačka, žalfije, origana, kao i čaj od peperminta. Verujem da dosta vas uživa u mnogim spomenutim napitcima, ali sada morate napraviti neke promene u svojim navikama.

S druge strane tu su i čajevi koji su preporučljivi dojiljama, a to su čajevi od citrusa kao što su limun i pomorandža, jer će vas snabdeti sa dodatnom količinom vitamina c. Takođe preporučuje se čaj od maline, jer isti pospešuje stvaranje mleka, kao i čaj od koprive. Opet najefikasniji čaj koji se preporučuje svim dojiljama je čaj od šipka.

Ukoliko se i pored pročitanih redova dvoumite da ili ne  za određene čajeve slobodno se konsultujte sa lekarom koji vam prati trudnoću kako biste se rešile nedoumica i uživale u svom omiljenom napitku.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *