Ponašanje bebe u stomaku svaku trudnicu veoma zanima. Mnoge od nas su se zapitale da li će beba biti nemirna kad se rodi kao je u stomaku bila nemirna beba. Odgovor na ovo pitanje je naravno odričan. Postoje i naučna istraživanje koja su dokazala da ne postoji povezanost između bebinog karaktera kad se rod ii njenog ponašanja u stomaku.

Pokreti bebe u stomaku

Sami pokreti bebe u stomaku ne mogu vam mnogo reći. Sve bi trudnice želele znati šta znači ako je beba aktivnija, a isto tako šta ako nije. U trudnoći mnoge stvari vas bune i stvaraju velike nedoumice. Na bebine pokrete u velikoj meri može uticati i unos hrane i pića majke.

Dakle ukoliko jedete jaču hranu i povećate unos šećera to se baš i neće svideti vašoj bebi, pa će na recimo povećan unos šećera reagovati burno malo jačim udarcima. Isto tako bebi neće baš da se svidi previše masna i teška hrana, te i nju treba izbegavati. Što više svežeg voća i povrća svakako će joj mnogo više prijati i tada će njeni pokreti bi nežniji sigurna sam.

Fizička aktivnost takođe utiče na bebine pokrete. Veoma je važno da trudnica bude aktivna u trudnoći, ali naravno sve u granicama normale, onoliko koliko telu prija. Svaka prenaglašena aktivnost, koja izaziva i umor i otežano disanje može štetiti bebinim pokretima, tačnije tada ćete osetiti da je više aktivna nego inače.

Kada bebini pokreti mogu da izostanu

Ukoliko se desi da se pokreti osete jako kasno nemojte paničiti. U svakom slučaju ako u nešto niste sigurne javite se vašem lekaru, ali veliku ulogu u pokretima bebe ima i sama poseteljica i njen položaj.

Postoje slučajevi gde je posteljica stacionirana suprotno od leđa, do prednjeg zida materice i na taj način stvara se blokada pokreta i nije vreme za uzbunu. Takođe ukoliko se trudnica previše ugojila, njena prekomerna telesna težina takođe može blokirati pokrete, tačnije oni su tu samo ih ne osećate.

Bitna činjenica je i da li je prva ili druga trudnoća po redu. Kada je prva trudnoća u pitanju tada nam je sve čudno, svega se plašimo i uvek nam je na umu pitanje – Da li je to normalno? Samo se opustite i pustite prirodi da odradi svoje.

U drugoj trudnoći sam nešto ranije osetila pokrete bebe, možda i zato što sam bila mnogo opuštenija nego prvi put. Psiha i naša razmišljanja veliku ulogu imaju u svemu tome iako mi toga nismo ni svesne. Neki okvirni parameter kada žene obično osete pokrete jeste period oko petog meseca, ali naravno to nije obavezno. Neke žene osete pokrete tek posle 20. nedelje i imaju sasvim normalnu i zdravu trudnoću.

Bebini pokreti pred porođaj

Ova tema veoma je aktuelna među trudnicama, a takođe sadrži i niz različitih teorija. Da li je beba uznemirena pred izlazak ili se pak primiri? Kao i mi i bebe se pripremaju za veliki dan kada će spoznati ovaj svet, ali svaka beba to doživljava drugačije. Svaka trudnoća je drugačija i samim tim ne možemo globalizovati da se sve bebe na primer primire.

Moje lično iskustvo posle dva porođaja i jedne vanmaterične trudnoće mogu odgovorno da tvrdim da se svaka beba ponaša drugačije. Moj prvi dečak primirio se u devetom mesecu baš primetno. Naravno, kao i svaka nova mama bila sam u strahu da li je sve u redu, da li sam ja nešto pogrešila itd. Sve je bilo u najboljem redu samo je dasa rešio da se smiri pred naše upoznavanje.

Međutim, sa drugim sinom situacija je bila skroz drugačija on je do poslednjeg trenutka bio veoma aktivan iako ja baš i nisam, jer sam poslednjih sedam dana pred porođaj provela u bolnici, ali o tome ćemo drugi put. Bitno je da smo došle do zaključka da pravila ne postoje, da je bitna volja, nada i naravno zdrave navike. Bebe su različite, okolnositi takođe te ćemo strah ostaviti po strani i radovati se svakom bebinom pokretu bio on jači li slabiji. Pomozimo bebama da im boravak kod mame prođe lepo i ugodno.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *