Bolovi u gornjem delu stomaka najčešće nisu toliko opasni, ali se ne smeju ni ignorisati.

Veoma je bitno da svaki put, kada osetite bol u stomaku, odete kod svog ginekologa i posavetujete se sa njim. Čak i ako smatrate da je bol bezazlen i brzo vas prođe, na sledećem ultrazvuku recite doktoru šta ste osetili.

Bolovi se mogu javiti u bilo kom delu stomaka.

Ne postoje pravila kada je reč o delu stomaka, u kom se mogu javiti bolovi. Može vas zaboleti ispod grudi, oko pupka, ispod rebara, sa leve ili desne strane, u predelu jetre, ispod leve ili desne dojke, itd. Evo i zašto.

Kada žena ostane u drugom stanju, njena materica kreće da se širi i samim tim da pritiska susedne organe. To izaziva bolove u određenom delu stomaka, svaka trudnica ima drugačiji osećaj.

Između ostalog, materica pritiska i želudac, što može rezultirati bolovima u ovom, veoma bitnom, organu za varenje. To je sve normalno, ali postoje i bolovi u gornjem delu stomaka koji i nisu toliko bezazleni.

Može se desiti da vas gornji deo stomaka boli zbog čira ili kamena u želudcu, zato je veoma bitno da na vreme obavestite svog ginekologa o promenama koje vam se dešavaju.

Kako su simptomi trudnoće nalik na simptome menstruacije, osetićete grčeve u stomaku, a trudnice se ponekad žale i na bol u grudima.

Zašto se javljaju bolovi u gornjem delu stomaka?

Gasovi, mučnina, nadutost…

Kada materica krene da pritiska želudac, nije nužno da se javi bol, ali javljau se one dobro poznate trudničke mučnine. Neretko je rezultat tih mučnina i povraćanje.

I to je sasvim normalna pojava, ali ne bi ste smeli da povraćate više od pet puta u toku dana. Na taj način izbacićete sve vitamine koje ionako treba da unosite u povećanim količinama, jer i beba od majke uzima hranljive materije koje su joj potrebne. Ako povraćate više od pet puta dnevno, javite se lekaru, najverovatnije ćete morati da primate infuziju kako bi ste nadoknadili hranu koju ste izabcili.

U trudnoći je veoma važno regulisati ishranu, pogotovo kod trudnica koje imaju problem sa nadutošću. Nadutost će učiniti da vam stomak postane neprirodno tvrd, a ovu pojavu takođe prate bolovi u stomaku. Zato izbegavajte namirnice koje vam ne prijaju.

Rezultat nadutosti mogu biti i gasovi. Da bi ste izbegli gasove i nadutost, jedite u manjoj meri namirnice koje izazivaju ovu pojavu. To su obično pasulj, kupus, šljive, breskve … Smanjite gazirana pića, po mogućstvu i mlečne proizvode.

Gasovi nastaju i usled prekomernog gutanja vazduha, kao i zbog hormonalnih promena.

U slučaju nadutosti ili problema sa varenjem, javiće se ponekad i bol na dodir. Naravno o svemu ovome morate obavestiti svog ginekologa, kada odete na kontrolu.

Gasovi u trudnoći su rezultat nadutosti.

Kada se obično javljaju bolovi: u ranoj trudnoći, 9 mesecu …

Ne postoje pravila ni kada govorimo o periodu trudnoće u kojem se javljaju bolovi.

Pomenuli smo da se u prvom tromesečju širi materica, pa pritiska organe što izaziva određene bolove.

Međutim ni u kasnijoj trudnoći niste pošteđeni potencijalnih bolova. Kada beba krene da raste u vašem stomaku, krenuće da vrši dodatni pritisak na gornji deo stomaka, pa će vas probadati ispod rebara.

Iako su ovo normalne pojave, na svakoj kontroli obavestite lekara kakve bolove osećate, pogotovo ako vam je prva trudnoća. Doktori zahvaljujući svom iskustvu najbolje znaju šta je normalna pojava, a šta ne.

Naravno, deveti mesec je najspecifičniji, kada ste pred samim porođajem. Tada se beba već uveliko pomera, pa se pripremite za potencijalne bolove, ali do tada ćete sigurno naučiti koji su bolovi normalni a koji ne.

Bolovi u gornjem delu stomaka se javljaju najčešće u kasnijoj trudnoći kada je beba već porasla.

Šta ako je oštar bol?

Svaki oštar bol u trudnoći zahteva da se odmah javite svom lekaru, naročito ako je bol konstantan. Ukoliko je vikend ili je noć, pa vaša zdravstvena ustanova ne radi, javite se u Hitnu pomoć ili na Ginekologiju u bolnici gde uvek ima dežurni lekar.

Otežano disanje

Pred kraj trudnoće, odnosno poslednja tri meseca, trudnice mogu imati otežano disanje ili kratak dah.

Ova pojava je uobičajena, rezultiraće time da se lako zamarate, pa iskoristite svaku priliku da odmorite. Šetnje su poželjne, ali kratke i ne previše naporne.

Trudnice otežano dišu zbog pritiska materice na dijafragmu, koja dalje pritiska pluća. Kratak dah nastaje i usled lučenja hormona koji utiču na centar za disanje.

Ako se uspaničite kada krene otežano disanje, spustite se na zemlju ili krevet, oslonite se na ruke i kolena, takoreći četvoronoške, kako bi se smanjio pritisak na pluća. Gledajte da, kada sednete, zauzmete položaj koji neće dodatno pritiskati pluća, najbolje bi bilo da uvek imate naslon, a ispod leđa stavite jastuk ili nešto slično.

Nemojte se plašiti otežanog disanja i kratkog daha u trudnoći.

Bol posle porođaja

Bolovi posle porođaja se javljaju uglavnom u donjem delu stomaka. Gornji deo stomaka se nakon porođaja rastereti pritiska materice, pa ne bi trebalo da imate problema sa ovim delom tela, ako je sa vašim zdravljem sve u redu..

Kada je reč o donjem delu stomaka, materica se smanjuje, što rezultira nekim vrstama kontrakcija i bolova. Ovi bolovi se dešavaju i ako se novopečena mama porodila carskim rezom. Najčešće traju mesec i po dana od porođaja.

Znojenje

Kako trudnoća bude odmicala, znojenje kod budućih majki biće pojačano. To se dešava zbog poremećaja znojnih žlezda, hormona, kao i zbog povećane proizvodnje krvi.

Znijenje je naročito izraženo noću, a to može biti jedan od razloga zbog kojih se trudnica često budi.

Nemojte se čuditi ni ako se znojenje nastavi posle porođaja, ali ne brinite, pratiće vas samo neko vreme zbog povećanih masnoća u telu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *