Mnoge trudnice i porodilje veoma su zahvalne upravo psihofizičkim pripremama, koje su im dosta pomogle. One su im omogućile da se oslobode straha i pripreme za donošenje zdrave bebe na svet. Pripreme za porođaj preporučuju se svakoj porodilji bilo da je imala prethodnih iskustava ili ne. Fizičke vežbe podjednako su bitne za telo i duh trudnice, koliko i psihičke pripreme.

Važnost psihofizičkih priprema za porođaj

Porođaj je kod nas u društvu okarekterisan kao nešto strašno i bolno, ali to je jedno divno iskustvo, koje predstavlja prirodni proces,  a na nama je da što više možemo same sebi olakšamo taj put. Kako je nama potrebna olakšica, tako moramo i našoj bebi pružiti podršku, jer što mi budemo spremnije i svesnije moći ćemo više da učestvujemo u porođaju i samim tim našoj bebi olakšamo dolazak.

Od velike važnosti je samo disanje tokom porođaja. Trudnice koje redovno rade spomenute vežbe naučiće kako pravilno da dišu i samim tim i porođaj će im biti lakši. Kontrakcije mogu pozitivno uticati na vašu bebu ukoliko naučite različite tehnike disanja i kada ih upotrebiti. Žene koje su imale ovakvo iskustvo zaista su prezadovoljne i staloženije u svakom smislu, od nas koje na porođaj odemo nespremne.

Postavlja se pitanje da li su vežbe bitne samo kada je u pitanju prirodni porođaj? Odgovor je naravno da ne. I žene će se poroditi carskim rezom takođe bi se trebale oprobati u ovom divnom iskustvu. Sam glas koji vas umiruje, fizičke vežbe koje opuštaju vaše mišiće i što je najvažnije otvaraju vaš um i eliminišu svaku vrstu straha, ako je ona ikako i postojala.

Pored uklanjanja straha psihofizičke vežbe veoma su važne i za održavanje kondicije i održavanja zdravih pluća. Vežbe u kombinaciji sa tehnikama disanja povećaće vaš kapicet pluća. Svideće vam se sigurno ovaj svet koji vas uvodi u nešto novo i otkriva čak i tajne položaje u koje je potrebno da se namestite kako biste ublažile bolove ili ih čak i uklonile.

Ne slušajte starije bake koje će vas sigurno savetovati, da vam ništa od toga ne treba, jer, Bože moj, one ni kod lekara nisu išle. Sada je 21. vek i treba iskoristiti svaku priliku koja vam se ukaže da sebi i svojoj bebi pomognete. Pritom osećaćete se sjajno, sveže i zadovoljno, a pritom se i obogatiti određenim znanjem o stvarima koje su vam možda do tada bile strane.

Šta spakovati za bolnicu

Došli smo do trenutka koji svaka buduća mama željno iščekuje, a to je odlazak u bolnicu. Zanima nas sada šta sve to treba da sadrži ta torba koju svi često spominju. Naravno, prvo i osnovo su stvari za ličnu higijenu, mrežaste gaćice i mrežaste uloške koje možete naći u svakoj apoteci. Vašem malom anđelu biće potrebne stvari za izlazak iz bolnice kao i tetra i švedska pelena. Obavezno ponesite plastične papuče za kupanje, toilet papir i vlažne maramice. Naravno, ako i nešto zaboravite nije problem sada skoro u svakom porodilištu postoje prodavnice koje su snabdevene sa svim što vam je potrebno, a ukoliko i nisu uvek vam neko od vaše porodice može doneti to. Vi se bolje opustite i uživajte, odbrojavajte dane do porodilišta. Sad vas sigurno muči pitanje, a kakve vas pripreme tamo čekaju? Naredni redovi će nam to otkriti.

Pripreme u bolnici

Kada ste stigle u bolnicu veoma ste zbunjene i osećanja su vam pomešava. Uzbuđenje raste, jer je upoznavanje vaše bebe najveći dan u vašem životu, ali ne smete zaboraviti krvnu grupu i sve ostale analize koje ste radile u zadnjih sedam dana, kao i poslednji ctg.

Nakon pregleda koji su vam obavili po dolasku upućuju vas na porodilište. Tamo će vas dočekati sestre koje ukoliko depilacija nije odrađena pre, onda vas čeka brijanje i klistir. Dalja radnja ove naše priče dešava se na porođajnom stolu. Ukoliko ste pre porođaja posećivale psihofizičke pripreme velika je verovatnoća da će vaš porođaj trajati kraće, nego kod nekih žena koje nisu, ali to je sve individualnog karaktera i ne možemo se vezivati ni za jedno pravilo, jer se svaki porđaj razlikuje od drugog.

Ukoliko vam još uvek nije pukao vodenjak to će sada učiniti doktori. To je kratka i rutinska stvar sa kojom ste sigurno upoznati ukoliko ste pažljivo slušale na prethodnim pripremama. Psihofizičke pripreme može posećivati i muškarac, budući ponosni tata, koji svojoj ženi želi da pruži podršku u tom trenutku. Svako porodilište ima drugačija pravila kada je prisustvo oca na porođaju u pitanju. Moje lično mišljenje je da je to veoma intiman trenutak između majke i deteta, te da samim tim tata nema potrebe da ublažuje bolove svojim prisustvom.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *