Kada žena ustanovi da je u drugom stanju prvo što će uraditi uputiti se lekaru. To je ispravno, jer je neminovno da ćete sada malo više vremena provoditi proveravajući svoje zdravstveno stanje. Naravno, koliko često ćete raditi određene analize zavisi i od vašeg opšteg zdravlja i vitalnosti vaše trudnoće.

Postoje pregledi u trudnoći koji su obavezni i jednostavno su neizbeđni ukoliko ste u drugom stanju. Verujem da većina vas nije ljubitelj posetama lekara, ali u ovom periodu morate se malo tome posvetiti prvenstveno radi bebe koju nosite u svom stomaku.

Redovni pregledi u ranoj trudnoći

Nakon što je test za trudnoću i tekst iz krvi pokazao da je trudnoća prisutna mora uslediti i prvi pregled kod izabranog ginekoga. On će obaviti ultrazvučni pregled i ukoliko brisevi nisu uzeti u poslednjih 6 meseci odraditi i to. Poželjno je uraditi komplet ginekološki pregled kako biste posle bile mirne narednih 9 meseci.

U ranoj trudnoći možda će vam se činiti da je to mnogo analiza i pregleda, ali to je samo mali period da se naviknete da vam je to tako reći obaveza narednih nekoliko meseci. Osim ginekološkog u prvom tromesečju izmeriće vam težinu, visinu i uzeti sve laboratorijske analize koje su potrebne.

Oko 9. nedelje pomoću ultrazvuka bićete srećnica koja je prvi put čula otkucaje svoje bebe. Neopisivo iskustvo koje ni jedna metafora ne bi dovoljno nežno i siloviti opisala.

Između 12. i 13. nedelje vaše trudnoće potrebno je uraditi dabl tekst, koji se radi putem krvi. Pomoću ovog testa iz krvi proveravaju se dva markera na rizik od Daunovog sindroma.

Koliko su česti pregledi u drugom trimestru

U nastavku naše avanture čeka nas naravno ultrazvučni pregled koji će biti praćen i pregledom grlića materice. Sada je potrebno analizirati i vaginalni sekret, kao i celokupna krvna slika koja je obavezna u ovom periodu.

U 17. nedelji trudnoće treba se uraditi i tripl test, koji se takođe dobija analizom krvi. Proveravaju se sada 3 markera na rizik od Daunovog sindroma. Tripl test nije obavezan ukoliko su rezultati Dabl testa bili u redu, mada će vam najbolji savet svakako dati vaš ginekolog.

Krvni pritisak, merenje težine i visine čeka vas na skoro svakom pregledu, jer su to stvari od velike važnosti. Ukoliko trudnica ima problema i sa oticanjem zglobova, vrši se njihova provera tako što se meri njihov obim na svakom sledećem pregledu.

Oko 20. nedelje doktori preporučuju i pregled urina, kada je najbolje obaviti komplet urinokulturu. Za ovaj period preporučeni su i testovi na mnoge bakterije kao što su hlamidija i gonoreja, čiji se rezultati dobijaju pomoću uzimanja briseva trudnici.

Pregledi u trećem trimestru

Polako se približavate porođaju i osećanja su pomešana. Strah će biti zamenjen ushićenjem, jer ćete upoznati biće koje ćete voleti najviše na svetu. I u ovom periodu očekuju vas pregledi na koje ste sad manje više navikle.

Merenje težine i visine svakako, kao i provera krvnog pritiska trudnice rezervisano je i za ovaj period. Ginekološki i ultrazvučni pregled takođe su obavezni. Oko 30. nedelje mora se još jednom proveriti vaginalni sekret kao i bris na streptokok, koji je potrebno odraditi oko 36. nedelje.

Redovno ćete odlaziti na CTG zapis, koji prati bebine srčane tonove. Ovaj period zahteva i raznorazne laboratorijske analize kao što su krvna slika opšta, tolerancija na glukozu, kao i sedimentacija koja je jako važna ukoliko postoji neki upalni proces u telu trudnice.

Test na žuticu takođe se mora uradi oko 37. nedelje, kao i još jedna analiza urina. Možda vam se sve ovo čini mnogo i naporno, ali uvek je bolje sve komplikacije sprečiti, nego se kasnije kajati što ste bile lenje. Lekari su tu da nam pomognu i olakšaju samu trudnoći, ali i porođaj.

Zadnji pregledi pred porođaj

Pred sam porođaj kada uzbuđenje i iščekivanje raste potrebno je naravno uraditi još neke preglede. CTG zapisi sada su učestaliji i jači, jer se i beba priprema na upoznavanje sa vama i ostatkom sveta.

U ovom finalnom periodu neposredno pre nego što se uputite u porođajnu salu obavezno je obaviti ultrazvučni i vaginalni pregled. Nekim ženama ovi pregledi budu bolni, ali ja takva iskustva na primer nisam imala. Mislim da sve to zavisi od praga bola koji trudnica može da podnese.

Ovi poslednjim pregledom mora se utvditi položaj bebe i njene glave. Mora se proveriti koliko se beba spustila i koliko se to stanjio grlić materice. Ovo su sve veoma bitni podaci koje doktor mora utvrditi, kako bi porođaj protekao što lakše i brže.

Od veoma velike važnosti je naravno i to koliko je trudnica otvorena i da li je spremna za porođaj. Najveća otvorenos je 10 cm. Moje iskustvo je da su me sa 2,5 cm otvorenosti zadržali i poslali u porođajnu salu. Dakle nema pravila, budite poslušne i slušajte čike i tete u belim mantilima, koliko god vam bili nesimpatični, i više su nam nego potrebni u ovoj, nama najvažnijoj životnoj situaciji.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *