Gojenje u trudnoći je nešto što ne može da vas zaobiđe, a to koliko ćete se ugojiti zavisi od vaše psihe i vašeg organizma.

Za početak da naglasimo da, ako ste pre trudnoće držali dijete i vodili računa o liniji, zaboravite na ove navike dok ste u drugom stanju. Dijeta može da naškodi vašoj bebi, a pre svega izaziva manjak gvožđa, folne kiseline, kao i lošiju krvnu sliku.

Koliko ću se ugojiti u trudnoći?

Pravilno gojenje i idealno dobijanje kilograma

Tokom trudnoće, gojenje nastupa postepeno. U prva tri meseca, ne bi trebalo da se ugojite, ili se toleriše do dva kilograma više, na vašu postojeći kilažu.

Neke trudnice će možda izgubiti koji kilogram, ukoliko povraćaju, pa će im biti teško da se ugoje u ranoj trudnoći. Neke, pak, usled psihičkog pritiska da sada ,,treba da jedu za dvoje” ili povećanog apetita, mogu da dobiju i više od pomenuta dva kilograma.

Drugi i treći trimestar su periodi kada dobijate veći deo kilaže. Normalno je da se buduća mama ugoji od deset do petnaest kilograma. Ima i onih koje se ugoje mnogo više, što u nekim slučajevima nije dobro. Zato, ukoliko ste primetili da se prekomerno gojite, potražite dodatni savet od vašeg ginekologa.

Čak i ako čekate blizance, kilaža ne bi trebalo da vam bude mnogo veća od pomenutih petnaest kilograma. Trudnice koje čekaju blizance, ne bi trebalo da se ugoje više od sedamnaest kilograma.

Trudnica koja se pravilno goji ima najbolje predispozicije za rađanje zdrave bebe, kao i za zdravu trudnoću. Takođe ukoliko planirate bebu probajte da regulišete svoju telesnu težinu, bez obzira da li ste gojazni ili previše mršavi.

Prekomerna težina u trudnoći može da prouzrokuje komplikacije, kao što su trudnički dijabetes ili povišen krvni pritisak.

Prekomerno dobijanje kilograma u trudnoći nije dobro.

Gojenje po nedeljama

Kada govorimo o pravilnom gojenju u trudnoći, trudnica bi trebalo da se ugoji sledećim redosledom:

  • Do šesnaeste nedelje ( prva tri meseca ) žena ne bi trebalo da se ugoji više od 2,5kg.
  • Do dvadeset pete buduća mama će se ugojiti do 5kg.
  • Do dvadeset osme nedelje 9kg.
  • Do četrdesete nedelje 15kg.

Treba da znate da ne ide čitava kilaža na bebu. Beba teži 38% težine koju ste dobili u trudnići. 9% odlazi na posteljicu, 22% na krv i ostale tečnosti, 11% na plodovu vodu, a ostatak na organe kao što su materica, grudi, zadnjica, noge.

Takođe da naglasimo da trudnice koje su se pravilno ugojile, lakše vraćaju kilažu na staro posle porođaja.

Kako sprečiti prekomerno gojenje?

Najbolji način da sprečite prekomerno gojenje jeste zdrava ishrana, bez brze hrane, slatkiša, belog hleba i slično.

Kao što smo već rekli, nije poželjno držati dijete, ali neki dnevni unos hrane treba da bude oko 2500 kalorija. Obroci treba da sadrže što više voća i povrća. Da bi ste izbegli gladovanje, ne preskačite obroke, šta više najbolje je uvesti nekoliko manjih obroka u toku dana.

Ako ste zavisnik od grickalica kao što su čips, štapići i slično, probajte da ih zamenite sa štapićima šargarepe, suvim ili svežim grožđem ili nekim namirnicama, koje mogu da se ,,grickaju” uz film ili druženje sa prijateljima.

Da se osvrnemo i na onu staru narodnu izreku da ,,trudnica treba da jede za dvoje”. Ovakav stav je u potpunosti pogrešan i odolevajte pritisku okoline koja će vam ubacivati u tanjir sve što stigne. Trudnica treba da jede kao i pre same trudnoće, s tim što treba da unosi više vitamina.

Ishrana u trudnoći je nešto najbitnije, ne samo zbog unosa vitamina, već i zbog pravilnog gojenja. Zato, kada spremate sebi obrok vodite računa o tome šta je najbolje za vas i vašu bebu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *