Koliko su cigarete štetne i koliko utiču na zdravlje uopšteno, većina od nas je poprlično svesna. Opšte poznato je takođe i da izazivaju zavisnost, te je i veoma teško rešiti ih se. Sa druge strane ima i onih teorija da sve potiče iz naših misli i da psiha ima veliki uticaj na to.

Pušenje u trodnoći veoma je štetno kako za buduću majku, tako i za njenu bebu. Jednostavno je, bebe preko krvnih sudova i posteljice dobija sve što i vi unesete u svoj organizam. Konstantni unos duvanskog dima može imati ozbiljne posledice o kojima ćemo govoriti u narednim redovima.

Rizici koje pušenje izaziva u trudnoći i kasnije

Ako uzmemo u obzir da samo jedna cigareta u sebi sadrži preko 60 sastojaka koje utiču na pojavu karcinoma, kao i olova i cijanida, možemo onda samo predopstaviti koliko je štetno samo pušenje za bebu koja svoj kiseonik dobija upravo preko našeg krvotoka.

Ukoliko nerođena beba ostane sa smanjenim nivoom kiseonika, upravo zbog duvanskog dima može dovesti do prevremenog porođaja ili do toga da se beba rodi sa malom telesnom težinom. U tom slučaju bebe mogu i po nekoliko meseci da budu u inkubatoru.

Najčešći problem ukoliko trudnica konzumira cigarete je smanjena težina i disanje. Pušenje u trudnoći je jednako tome da ste vašoj bebi zapušili nos i dajete joj da diše kroz malu cevčicu. Pored disanja jedna kutija dnevno popušenih cigareta povećava mogućnost prevremenog porođaja i do 50 posto. Ona dolazimo do pitanja zašto bi neko svesno štetio svom detetu.

Osim što je novorođenče imalo problema sa disanjem u stomaku, velike su šanse da ta ista deca i u kasnijem dobu imaju problema sa disajnim putevima. Astma će se pre pojaviti kod dece čije su majke pušile u trudnoći, nego kod onih koje to nisu činile.

Mozak je organ koji će prvi stradati ukoliko trudnica u sebe unosi veliku količinu nikotina i drugih štetnih materija koje sadrže crigarete. U kasnijem dobu deca mogu imati problema sa koncentracijom i pamćenjem i to najpre ukoliko je trudnica pušila i u kasnoj trudnoći.

Srčane mane kod beba mogu se pojaviti ukoliko buduća mama puši u ranoj trudnoći misleći da to ne šteti bebi, jer nije još uvek razvijena. Sve te zablude moraju se odbaciti, jer ne postoji ni jedno objašnjenje zašto neko svesvno truje svoje nerođeno dete. Takođe još jedna od zabluda je da ne treba prekidati pušenje i u trudnoći, jer je to šok za organizam, koji nikako nije dobar ni za samu bebu. To je laž koja služi strastvenim pušačima kao izgovor za štetu koju čine svojoj bebi.

Elektronske cigarete su takođe štetne i nikako nisu dozvoljene tokom trudnoće. Do kraja nisu ispitanje i neke kompanije i medicinske ustanove ni njih ne preporučuju odraslima, tako da je sasvim sigurno da nisu preporučljive ni bebi u vašem stomaku. Takođe čest boravak u zadimljenim prostorijama jednako je štetan kao i samo pušenje. Pasivno pušenje takođe ima lošeg učinka, samo u umnanjenoj količini.

Postoje i buduće majke koje smatraju da marihuana neće štetiti bebi u stomaku. Istina je da postoji medicinska marihuana koja se prepisuje i ženama u trudnoći, ali ne u našoj zemlji i nije usko povezana sa pušenjem marihuana. Deca čije su majke istu konzumirale u drugom stanju, imaju povećanu mogućnost pada koncentracije. Ta deca imaće veoma mali koeficijent inteligencije, dok nije dokazano da marihuana utiče na samu težinu bebe, kao što to čine cigarete.

Kako prestati sa lošim navikama

Naravno, najbolje je čim se sazna da ste u drugom stanju cigarete baciti u zaborav. Žene koje imaju problem da se odreknu ovog poroka same sebi stvaraju iluzije i opravdanja za ovaj svestan postupak. Svaki put kad popušite cigaru, razmislite da štetite svom detetu zarad svog zadovoljstva, koji naravno i vama šteti.

Nije uvek lako ni strastvenim pušačima da ostave cigarete, ali moraju se truditi. Ukoliko niste dovoljno odlučni da samo jednostavno ne zapalite više ni jednu cigaretu, pokušajte postepeno ih udaljavati iz svog života. I umereno pušenje je bolje nego aktvino, ali opet uvek težite ka tome da u što skorijem trenutku prestanete skoz. Znam da nije lako, ali morate se truditi zbog svojih mališana.

Osećaćete se razdražljivo i nervozno. Srce će vam lupati, a možda vas čak stigne i depresija. Nikako nemojte dolaziti u situaciju da jedete slatkiše i nezdrave grickalice. Potrebu za cigaretama možete zameniti konzumiranjem voća i povrća. Suvo voće takođe može biti odlična zamena za cigarete. Kad dođete u iskušenje da posustanete, samo pomislite na to koliko će vaša beba patiti zbog toga.

Dojenje i cigarete

Sama pomisao na pušenje tokom dojenja je nepojmljivo. Sve što majka unese u sebe dolazi do bebe tokom mleka. Osim nikotina, tu je ugljen monoksid koji jednostavno guši bebine organe. Smanjujete šansu svojoj bebi da se pravilno razvija već tokom prvih dana njenog života. Ne potoji ni jedan argument koji će pobiti štetnost konzumiranja cigareta tokom samog dojenja.

Hajde da malo sagledamo sa logičke strane. Cigarete su štetne i za nas odrasle, a možete li zamisliti onda koliko su samo štetne za bebu koja je recimo teška svega nekoliko kilograma. Uvek imajte na umu da sve što vi udahnete ili pojedete dolazi do vaše bebe koju dojite, jednostavno je i nema dileme. Pušenje je jako štetno i tokom dojenja!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *