Kupanje u trudnoći: da ili ne?

Na žalost, kada ste u drugom stanju, morate se odreći nekih stvari, a među njima je i plivanje i kupanje. Trudnice su veoma osetljice na razne infekcije, koje mogu prouzrokovati spontani pobačaj i druge anomalije.

Zato treba leti izbegavati kupanje na:

  • bazenu
  • jezeru
  • reci
  • termalnoj vodi ( u banji )

Trudnicama se čak ne preporučuje ni kupanje u kadi, kod kuće, a kamoli na bazenima. Posebno ne na gradskim bazenima gde ima dosta ljudi i gde je opasnost od infekcije najveća.

Jezera i reke su dosta zagađene, pa takođe ih zaobiđite dok se ne porodite. Danas skoro nijedna reka, ni jezero nisu dovoljno čisti, da bi se trudnica okupala, tako da nemojte rizikovati. Reke koje su dovoljno čiste su previše hladne, a kupanje u toliko hladnoj vodi takođe nije poželjno.

Kupanje i sunčanje u ranoj i kasnoj trudnoći: da ili ne?

Kupanje na moru

Ako planirate letovanje, more bi možda moglo da dođe u obzir. U tom slučaju, nemojte ići na gradske plaže ili prometna turistička mesta. Trudnice bi valjalo da odmaraju u manjim primorskim mestima, gde je čisto i gde nema puno ljudi. Raspitajte se gde je čista voda, i tu se možete malo brčkati.

Pre odlaska na more, konsultujte se sa svojim ginekologom. Generalno, retko koji lekar će vas ohrabriti da idete na more. Kao prvo, ako idete kolima ili autobusom, očekuje vas dug put, koji nije preporučljiv trudnicama.

Drugo, čak i ako idete avionom, nije za svaku trudnicu putovanje. Samo ako se dobro osećate i ako je trudnoća zdrava, možda bi ste mogli da se upustite u avanturu.

Rizik od anomalija uvek postoji, pa je i razumljivo zašto doktori ne orhabruju trudnice da idu na more. Iskustva pokazuju da mnoge trudnice odlaze na letovanje, provedu po par sati u putu, kupaju se, sunčaju se i na kraju iznesu trudnoću bez problema. Znajte da, ako se odlučite na ovaj korak, to činite na sopstvenu odgovornost.

Razmislite dobro pre nego što odete na put. Trudnoća traje samo devet meseci, za to vreme možete organizovati malo drugačiji odmor, ne mora baš da se rizikuje sa morem.

Ako se stvore uslovi za kupanje, možete čak i da zaplivate. Plivanje je blagotvorna vežba za trudnice, bez obzira na to da li su u ranoj ili kasnoj trudnoći. Ova rekreacija pomaže čak i sa otečenim nogama i zglobovima, što je veliki problem ,,letnjim” trudnicama. Trudnice koje plivaju, ne treba da se forsiraju, plivanje treba da bude lagano i opušteno. Na skakanje u vodu, vodene i ekstremne sportove zaboravite na neko vreme, iz predostrožnosti.

Poželjno je da nakon kupanja zamenite kupaći, bar donji deo.

Plivanje u moru je u redu, izbegavajte jezera, reke i bazene jer voda nije čista.

Sunčanje i kreme za sunčanje

Kada je reč o sunčanju, pravila se ne razlikuju mnogo od sunčanja kada nismo u drugom stanju. Ipak, znajte da se u trudnoći svojstva kože menjaju, postaje osetljiva, pa se preporučuje dodatni oprez od sunca.

Koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, nosite pamučnu odeću, kao i šešire sa širokim obodom. Izbegavajte sunčanje po najvećem UV zračenju, nije loše da ne izlazite uopšte leti iz kuće između 11:00h i 16:00h.

Zanimljivo je da se tokom trudnoće oslobađa određeni hormon, koji kožu čini tamnijom, tako da vam tamog pigmenta neće puno nedostajati. Na taj način, pomenuti hormon i štiti kožu.

Strogo vodite računa da ne dođe do opekotina. Ne izlažite se prekomerno suncu. Dodatne savete oko sunčanja potražite od svog ginekologa.

Idealan odmor za trudnicu je planina, pogotovo za malokrvne trudnice, kao i za žene koje noću ne mogu lako da spavaju.

Idealan odmor za trudnicu

Žene koje vole aktivan odmor, najčešće moraju da ostave po strani svoja interesovanja za vreme trudnoće. Ekstremni sportovi, daleke destinacije, noćni provod, prekomerno izlaganje suncu su najčešće nešto što moramo da zaobiđemo radi svoje bezbednosti i bezbednosti bebe koju nosimo u stomaku.

To nikako ne znači da trudnice treba da ostanu uskraćene za godišnji odmor.

Birajte neke bliže relacije za svoje letovanje, po mogućstvu da vam putovanje ne traje dugo. Konsultujte se sa ginekologom pre polaska, najpametnije je poslušati savet stručnjaka. Ne idite na put bez zdravstvenog osiguranja, nikad se ne zna da li ćete morati da se javite lekaru zbog nekih zdravstvenih smetnji, a medicinski troškovi u inostranstvu su preskupi.

Možda je najidealniji odmor za trudnicu boravak na planini, pogotovo u letnjim danima. Šetnja po šumi, boravak na svežem vazduhu, domaća hrana, planinarenje po nekim lakšim stazama su stvari koje su blagotvorne po zdravlje i trudnoću. Čak i ako imate problem sa spavanjem noću, na svežem planinskom vazduhu ne bi trebalo da vam nešto smeta. Planina se posebno preporučuje malokrvnim trudnicama.

Posetite neki grad u kojem niste do sada bili, obiđite glavne znamenitosti, naučite nešto novo. Ako ste u mogućnosti da idete avionom, danas je lako doći do ,,low cost” avionskih karata, i ne mora da vas košta mnogo ako želite da posetite neku poznatu destinaciju.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *