Na leđima nije poželjno spavati, na stomaku nikako!

Nesanica je jedan od problema sa kojima se suočavaju mnoge trudnice. Postoje trikovi koji će vam pomoći da lakše zaspite, a najbolje je da pronađete idealan položaj.

U trudnoći se ne sme spavati na stomaku. Svi ostali položaji i mogu da dođu u obzir, ali ležanje na stomaku nikako, jer na taj način pritiskate bebu. S obzirom da veliki broj žena pre trudnoće voli da spava na stomaku, trebaće im vremena da se naviknu. Premda, kada od četvrtog meseca stomak počne da raste, i same ćete uvideti da ne možete da spavate u ovom položaju.

Spavanje na leđima, takođe nije poželjno, ali je manje strašno od, recimo, spavanja na stomaku. Pod uslovom da možete da spavate na leđima ( mnogima je ovaj položaj neudoban ), desiće se da vam uspori krvotok, odnosno smanjće se protok krvi do srca i ploda. Kao posledicu imaćete češće vrtoglvice, možda čak i glavobolje. Sa druge strane, nekim trudnicama odgovara ovaj položaj i dobro se osećaju. Jeste da ga treba izbegavati, ali ako se dobro naspavate dok ležite na leđima, slobodno nastavite.

Da li je dozoljeno spavanje na stomaku ili leđima?

Ono što takođe nije poželjno jeste spavanje sa rukama iznad glave.

Na početku trudnoće će vam biti verovatno teško da se naviknete da spavate u određenim pozama. Desiće se čak i da zaspite u adekvatnom položaju, a da se probudite u pozi koja nije poželjna za trudnice. Ne treba da se brinete, dovoljno je da se trudite i navika da spavate u pravilnim pozama će se sama od sebe stvoriti u jednom trenutku.

Spavajte na levom boku, sa jastukom između nogu

Po preporuci stručnjaka, najidealniji položaj za spavanje kod trudnica, jeste spavanje na levom boku, po mogućstvu sa malim jastukom između nogu. Na ovaj način, glava, materica i kolena su u istoj ravni, što omogućava savršeno strujanje krvi kroz vaše telo. Ukoliko se krvotok kreće bez problema, to znači da će se beba pravilno razvijati, ali i da će se trudnica lepše osećati. Sa pravilnim krvotokom, beba dobija i potrebne hranljive sastojke, koji su neophodni za njen rast i razvoj.

Spavanje na levom boku se preporučuje posebno za trudnice koje imaju vrtoglavice, bolove u leđima, glavobolje i slične tegobe. Za bolji efekat, postavite još jedan jastuk ispod levog boka.

Šta još možete da uradite za lakši san? Za početak, nemojte se prejedati pred spavanje, kako noću organizam ne bi morao da vari hranu. Ako ste gladni, pojedite manje količine hrane, ili namirnicu koja se lako i brzo vari.

Najbolji položaj za spavanje u trudnoći

Kada rešite da dremnete popodne, zatamnite prostoriju. Poželjno je da bude tišina, mada možete pustiti i neku relaks muziku. Nađite je na Jutjubu, i ne pojačavajte previše. To mogu biti neke balade po vašem izboru, muzika za meditaciju, zvuci iz prirode…

Neka soba u kojoj spavate bude srednje temperature, odnosno da ne bude ni previše toplo, ali ni hladno. Ovaj savet se posebno odnosi na ,,zimske” trudnice. Svi vole da im bude toplo, naročito kada uveče legnu da spavaju, ali očekujte da ćete se buditi u toku noći, ako ste pojačali grejanje. Možda ćete čak i imati teške snove.

Trudnice koje ne mogu da spavaju, naročito leti, mogu da odu negde na godišnji odmor u prirodu. Selo, banja ili planina su idealni. Svež vazduh, šetnja po prirodi i domaća hrana uticaće veoma blagotvorno po vaš organizam.

Lekovi i čajevi za spavanje

Nemojte piti čajeve i lekove na svoju ruku. Za lekove su vas verovatno već upozorili da ne smete da ih pijete kad poželite, bez odobrenja lekara.

Iako su prirodni, nisu ni svi čajevi dobri za trudnice. Zato, ukoliko smatrate da vam treba dodatna pomoć oko spavanja posavetujte se sa svojim ginekologom oko toga šta možete da popijete kako bi ste lakše zaspali.

Da li smemo da koristimo čajeve i lekove za spavanje u trudnoći?

Preterano spavanje

Ako se kod vas dešava suprotna situacija, tj osećate non stop pospanost i malaksalost, ne očajavajte. Ugodite sebi i spavajte kad god osetite da ste umorni. Priuštite sebi popodnevnu dremku, čak i ako ste odspavali osam, devet sati preko noći.

Stvaranje novog života nije lak posao i iziskuje veliku energiju, koje vaše telo mora da utroši, kako bi pravilno oformilo bebu. Zato ćete možda osetiti umor.

Osim što u ovom slučaju treba da odmarate, jedite više voća i povrća, a manje brzu hranu, hranu sa emulgatorima i veštačkim zaslađivačima. Jer našem telu treba dobro gorivo kako bi funkcionisalo na pravi način. Dva litra vode ili nekog zdravog napitka će takođe učiniti da se osećate zdravije i veselije. Uvrstite u svoj jelovnik prirodne sokove, limunadu, smutije …

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *