Blizanačka trudnoća još uvek je u potpunosti neistraženo polje. Sama činjenica da umesto jednog srca u vama kuca još dva je prelepa i neopisiva, ali samim tim veoma dragocena i treba se posebno čuvati. Ni jedna trudnoća, bila blizanačka ili ne nije ista te moramo naglasiti da neka oštra pravila ne postoje. Simtomi su isti kao i za svaku trudnoću osim što će mama koja nosi blizance osećati udarce sa obe strane stomaka.

Od 4. do 8. nedelje

U ovom period veoravtno je ultrazvuk potvrdio lepe vesti. Vi ste u neverici i plače vam se od sreće. U ovom trenutku ne postoje reči kojima bi mogla opisati kako se vi sada osećate. S obzirom da je dve bebe u stomaku sreća je dupla, kako to naše bake vole da kažu. U ovom period bebice veoma brzo napreduju i sada bi trebale biti dugačke od 2 do 3 mm, a već između 7. i 8. nedelje će udvostručiti svoju veličini.

Tokom ovih nedelja bebama će se razviti i mozak, jetra, bubrezi, kičma, ekstremiteti, srce, digestivni takt i bešika. S obzirom da se vaše bebe brzo razvijaju i da je specifičnija situacija nego kod jednopolne trudnoće, stručnjaci savetuju da je potrebno unositi i više kalorija nego kad biste nosile jedno dete.

Ovaj period je takođe rezervisan za umor i potrebu za snom. Ovi simptomi javljaju se i kod žene koje nose jednu bebu, ali sa blizancima ovakve situacije su naglašenije i češće. Mislite na sebe i udovoljavajte svom telu kako bi i vaše bebe bile zadovoljne i srećne.

Od 8. do 12. nedelje

Bebe u ovom period i dalje nastavljaju ubrzano da se razvijaju. Na početku ovog perioda vaše bebe trebale bi biti teške oko 1gr, a već na kraju 12. nedelje njihova težina biće i do 20gr. Ovi podaci su okvirni i svaka trudnoća je posebna. Ukoliko se težina vaše bebe razlikuje za neki gram naravno nema mesta panici, jer naprosto niko ni od nas nije isti, pa tako ni bebe.

Ovaj period najviše je rezervisan za promene na telu trudnice. Sada počinjete da shvatate šta se dešava vašem organizmu i prilagođavate mu se. Krvarenje iz desni je česta pojava u ovim nedeljama, kao i pojačan apetit. Ishrana bi trebala biti što raznovrsnija, bogata svežim voćem i povrćem. Seksualna želja se kod tekih trudnica poveća, kod nekih skroz nestane to je več veoma individualna stvar, ali naglašena u ovim nedeljama. Vaše telo potražuje više krvi nego kod drugih trudnica i do 12. nedelje očekujte pojavu anemije, koja ne treba da vas brine, jer je to normalna i stalna pojava kod mama koje očekuju blizance.

Od 12. do 16. nedelje

Proputovanje po nedeljama blizanačke trudnoće veoma je zanimljivo, morate priznati. Bebe do kraja 16. nedelje imaće oko 120 g, a biće dugačke čak i do 10 cm. Mališani su sada ozbiljniji i napredniji. Počinju da stvaraju urin, a da u velikoj meri napreduju pokazuje nam i činjenica da će krajem ovog perioda početi i da gutaju.

Mame će se osećati večito glade, ali pomoć je najbolje potražiti od stručnjaka i hraniti se po propisima, kako biste izblegle nagle poraste telesne težine. Glavobolja ovih nedelja ume da bude čest gost kod trudnica koje su blagoslovene blizanačkom trudnoćom. Jako je važno da činite sve da udovoljite sami sebi, jer vaš organizam trpi veliki napor i potrebno mu je dosta odmora.

Od 16. do 20. nedelje

Odlično napredujete drage moje buduće mame. Stigle ste do pola puta životnog cilja i odlično vam ide. Vaše bebice sada su dugačke od prilike oko 19 cm svaka i obradovaće vas najlepšim mogućim osećajem koje ćete doživeti, a to je da osetite njihove pokrete u svom stomaku. Bebe su u velikoj meri razvijene i uživaćete gledajući ih na ultrazvuku, ali naravno određeni organi kao što su mozak i srce razvijaće se do kraja vaše trudnoće.

Kod budućih mama u ovom period mogu se javiti bolovi između pupka i kuka. Osetićete promene kada napravite nagle pokrete, kao i same nelagode u spomenutim delovima. Stomak takođe ume da daje određene znake, jer je vaša materica znatno veća od materice žene koja nosi jednu bebu. Bešika je pod velikim pritiskom i nemojte da vas uplaše učestale potrebe za mokrenjem. Sasvim je normalna i pojava beličastog vaginalnog sektreta, međutim ako je javi i najmanje krvarenje morate se obratiti lekaru.

Od 20 do 24. nedelje

Bebe u ovom periodu teške su svaka po 500 g. Oko sebe dobijaju sluz koja ih čuva i pomaže da što lakše prođu kroz porođajni kanal kada za to dođe vreme. Isto tako promene koje se dešavaju na bebama su pojava sitnih dlačica svuda po njihovim telima, koje ćete primetiti kada ih poznate.

Naše trudnice su sada jako teške i umorne. Osećaju znatno manji protok energije kao i gubitak snage. Oticanje nogu i šaka je uobičajna pojava i za jednopolne trudnoće, a kamoli za blizanačke. Tako da šta god primetite od pomenutih promena samo nastojite ublažiti sebi poteškoće i ulepšajte svoj dan stvarima koje volite.

Od 24. do 28. nedelje trudnoće

U stomaku budućih mama su već ozbiljni mališani. Svaka beba ima po 1300 g i ne morate se više brinuti ukoliko one požure da upoznaju vas i ovaj svet, jer će sada sigurno biti dobro, jer su šanse za komplikacije svedene na minimum. Obratite pažnju i primetićete da bebe u stomaku sada već reaguju na glasnu muziku, kao i na vaše zvukove kada im pričate.

Žene će osećati bolove u leđima i krstima, jer su teške i imaju i dalje preveliki pritisak na bešiku. U ovom periodu uglavnom se mogu javiti i lažne kontrakcije, ali bez panike to nisu one koje najavljuju skori porođaj. Ove kontrakcije su kratke i nisu istog intenziteta. Nalik su menstrualnim bolovima.

Od 28. do 32. nedelje

Bližimo se kraju nađeg putovanja, tačnije na dobrom smo putu. Bebe su skoro skroz razvijene, svi organi u potpunosti osim pluća. One su sada teške svaka po 1800 g okvirno gledano. Češće se pokreću i jedva čekaju svoj veliki dan, kao i vi.

Vi ste već sada jako umorni, ali vam ni odmor ne ide od ruke. Kako biste izbegle probleme za hemoroidima potrudite se da malo i šetate. Lagane šetnje sigurno će prijati i vama i vašim bebama. Bolovi u vašim leđima su sada sve jači i mogu označiti i prevremeni porođaj, tako da se u svakom slučaju pojave jače boli javite lekaru.

Od 32. do 36. nedelje

Došle smo do perioda kada su bebe malo usporile sa razvojem, a i materica im postaje zaista tesna. One sada teže svaka po 2200 g i nije im lako u tom malom prostoru. Posteljica i dalje prehranjuje bebe i sada čekamo samo da se malena pluća razviju u potpunosti i spremne su za upoznavanje.

Buduće mame sada već mori nesanica i nervosa. Pojačana potreba za snom i odmorom ne dozvolja im da obavljaju normalne dnevne aktivnosti. S obzirom da su bolovi pojačani i jači, preporučuju se odmori sa podignutim nogama više puta u toku dana.

Od 36. nedelje do 40. nedelje

Blizanci su sada već teški do 2300 i 3200 gr tako da im se sad već žuri u ovaj svet. Mnoge mame će se poroditi oko 37. nedelje, jer zaista su retke situacije da žena koja nosi blizance iznese trudnoću svih 40. nedelja. Rizici sada gotovo da i ne postoje, jedino što može biti je da bebe budu manje težine, ali to je sasvim normalna pojava i u tom slučaju samo se ostaje koji dan duže u bolnici dok bebe ne dobiju još malo na težini.

Na vama je sada samo da uživate sa svojim anđelima i radujte se svakom novom danu. Bolovi su nestali, kilogram ii strije takođe mogu da se reše i smanje, ali vaša sreća je neizmerna it rebate je samo negovati.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *