Prvi mesec

 • Prva nedelja trudnoće, odnosno sam početak trudnoće, računa se od poslednje menstruacije. Takođeći, žena nije ni trudna u prvoj nedelji, već uveliko ima menstruaciju.
 • U drugoj nedelji, menstruacija prestaje, i jajnik će uskoro izbaciti jajnu ćeliju koja je spremna za oplodnju.
 • Ako je došlo do oplodnje, akcija kreće već u trećoj nedelji. Sada se već formira plod, koji se polako smešta u matericu. Javljaju se prvi simptomi trudnoće, najčešće se žene osećaju kao da će u svakom trenutku dobiti menstruaciju. Polako se formira i posteljica.
 • Četvrta je nedelja i beba već dobija status embriona. Možda ćete već i naslutiti da ste u drugom stanju, mada žene uglavnom čekaju izostanak menstruacije, pa rade test za trudnoću. Ovaj period trudnoće je veoma osetljiv, kreću da se formiraju unutrašnji organi kod bebe. Bebine ćelije formiraju kanal preko kojeg će se, uz pomoć vašeg organizma, snabdevati kiseonikom i vitaminima koji su joj potrebni za rast i razvoj.
 • Stižete u petu nedelju i sada ćete verovatno primetiti da vam izostaje menstruacija. Ovo je pravo vreme da se uradi test i poseti lekar koji će utvrditi da li je sa trudnoćom sve u redu. Simptomi trudnoće su u punom jeku: osećate mučnine, bolove u krstima, grudima, itd. Kod svake trudnice simptomi su drugačiji. Kod bebe se kreće sa formiranjem kičme, odnosno nerva koji će kasnije postati kičma.
Šta se dešava u prvom mesecu trudnoće?

Ulazite u drugi mesec …

 • U šestoj nedelji bebi se formira glavica, uši, oči, mozak… Sada već na ultrazvuku mogu da se očitaju i otkucaji srca. Počinju sa rastom i ruke i noge, a embrion je veličine oko pet milimetara. Ako niste do sada bili kod lekara, ovo je idealan period, najviše kako bi vam doktor potvrdio da li je trudnoća u redu.
 • Dalje, u sedmoj nedelji srce bebe se formira, odnosno deli se na desnu i levu komoru. Sa razvijanjem kreću i disajni putevi.
 • Osma nedelja: s obzirom da je materica već počela da se širi, kako bi napravila mesta za bebu, dosegla je, od prilike, veličinu pomorandže. Ne bi trebalo da ste dobili na kilaži. Na bebi se sada formiraju nosić i usne. Na ultrazvuku se sada može čuti srce, a beba je dugačka oko četrnaest milimetara ( od temena do trtice ). Sve do devetnaeste nedelje bebina dužina se meri od temena pa samo do trtice.
 • Deveta nedelja je bitna jer se kod bebe razvijaju kosti, ali i prsti. Iako formirani spoljni polni organi, još uvek se ne može tačno utvrditi da li je reč o dečaku ili devojčici.
 • Tokom desete nedelje, beba je dosegla trideset milimetara i, iako to još uvek ne osećate, počela je već da se pokreće. Uskoro ćete moći da vidite kog je pola beba.
Kako izgleda trudnoća u prva tri meseca?

Naredni meseci …

 • Jedanaesta je nedelja i polako izlazite iz prvog tromesečja i jaki simptomi trudnoće vas polako napuštaju. Bebina glava zauzima polovinu njene veličine. Iako tokom čitave trudnoće može doći do anomalija, sada izlazite iz kritičnog perioda. Beba je teška oko deset grama.
 • U dvanaestoj nedelji počinjete polako da dobijate na kilaži, a beba se naglo izdužuje. Svi organi su joj već formirani. Sada možete uraditi dabl test i utvrditi da li možda postoji neka anomalija kod bebe.
 • Trinaesta nedelja je period kada možete da počnete da kupujete trudničku odeću, jer stomačić sada počinje da se vidi, a vaša stara odeća vam postaje tesna. Ukoliko vam je stalo da i posle trudnoće izgledate lepo, potražite u apoteci neku kremu za strije i počnite da se mažete.
 • Od četrnaeste nedelje ste već u drugom tromesečju i ovo je možda najlepši period trudnoće. Simptomi rane trudnoće uglavnom prestaju u ovom periodu, a stomak još uvek nije toliko veliki da vam smeta. Pojavljuje se uspravna linija na stomaku, koja će nestati nakon porođaja. Telo kreće da se priprema za dojenje, počinju određene promene u vašim grudima. Bebini otkucaji srca su sada jači, povećava se količina plodove vode. U četrnaestoj nedelji se može videti bebin pol.
 • U petnaestoj nedelji poželjno je unositi više kalcijuma, jer bebine kosti postaju čvršće. Beba će potreban kalcijum uzimati od majke, što može rezultirati kvarnim zubima kod trudnice. Negde u ovom periodu posetite stomatologa i proverite svoje zube.
 • Šesnaesta nedelja: možete osetiti bolove u donjem delu stomaka, jer se vaši ligamenti izdužuju i telo se na ovaj način polako priprema za porođaj koji će uslediti kroz par meseci. Volumen krvi je skoro duplo veći, pošto sada svoje vitamine delite sa bebom upravo kroz krv. Kod bebe se razvijaju pluća, počinje da trepće, ojačava i pupčana vrpca.
 • Od sedamnaeste nedelje, beba će moći da vas čuje, teška je oko sto četrdeset grama. Možda već osećate bebine pokrete, ali i dolazi do prvih problema sa pronalaženjem idealnog položaja za sedenje i spavanje.
 • U osamnaestoj nedelji beba je dugačka čak četrnaest centrimetara i teži oko dvesta grama. Razvijaju se unutrašnji polni organi, kod devojčica se u ovoj nedelji formira materica, dok bi dečaci već trebalo da imaju formiranu prostatu.
 • Devetnaesta je nedelja i sada lekar kreće da meri bebu od glave do pete, a njena dužina je negde oko petnaest centimetara. Obrazuju se zubi, a kod devojčica i prve jajne ćelije.
 • Tokom dvadesete nedelje, već prelazite u drugu polovinu trudnoće. Može se javiti nelagodnost u predelu pupka, jer je ovaj deo tela sada osetljiviji. Kod bebe raste kosa, sad je dugačka oko dvadeset pet centimetara, mereći od glave do pete.

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama i mesecima.

Druga polovina trudnoće

 • Svaka trudnica se goji na svoj način, ali po pravilu u dvadeset prvoj nedelji treba da budete od pet do sedam kilograma teži nego pre trudnoće. I dalje ste u najboljem periodu drugog stanja, čak su vam se i promene raspoloženja proredile, ali se već u ovom periodu može javiti oticanje ruku i nogu.
 • Pošto je beba sada veća, od dvadeset druge nedelje trudnoće se mogu javiti bolovi u predelu leđa. Bebina koža postaje deblja, uši završavaju sa formiranjem, što joj omogućava da vas bolje čuje. I vaš partner bi trebalo da ,,priča” malo sa bebom, kako bi vaše dete upoznalo i ostvarilo svoj prvi kontakt sa ocem. Kod trudnica se povećava libido, pa osećaju veću potrebu za seksom. Ako još uvek ne osećate bebine pokrete, javite se lekaru.
 • Ukoliko imate problem sa oticanjem, od dvadeset treće nedelje, valjalo bi da odaberete udobniju obuću. Pojavljuju se i prve strije. Beba je teška skoro pola kilograma. Sada postajete malo tromiji, pa bi valjalo da usporite tempo, nije loše ni otići na trudnočko, ako ste zaposleni a još uvek niste na bolovanju.
 • Ništa nije drugačija ni dvadeset četvrta nedelja. Sada bolje osećate vašu bebu. Možda će vaš lekar tražiti da uradite test na glukozu, kako bi bio siguran da nemate trudnički dijabetes.
 • U dvadeset petoj nedelji, beba je teška oko šesto pedeset grama, a dugačka trideset četiri centimetra. Kod bebe se razvijaju krvni sudovi u plućima. Može se desiti i da počne da štuca, ako se naguta plodove vode.
Već od dvadeset šeste nedelje, počnite da sakupljate stvari za bebu, kako bi ste bili spremni kad se ona rodi.
 • Negde oko dvadeset šeste nedelje, počnite da razmišljate šta vam sve treba za bebu, gde će da spava, kako ćete da nabavite opremu. Mogu se javiti prve kontrakcije, ali to ne znači da se porađate. U pitanju su Brakston-Hiksove kontrakcije, kada se materica steže i opušta.
 • Dvadeset sedma je nedelja, vaša beba ima neke navike koje će joj ostati i kada se rodi, kao što je na primer sisanje prsta. Trudnica će možda malo teže disati jer je materica visoko i pritiska grudni koš.
 • Od dvadeset osme nedelje, beba uveliko već ima obrve i trepavice, a počinje da joj raste i kosa. Sada njena koštana srž može da pravi krvna zrnca. Teška je oko jednog kilograma, dok se njena mama ugojila desetak, što bi bilo najpravilnije. Trudnice koje imaju negativan Rh faktor, treba da povedu računa oko antitela, oko čega će vas posavetovati ginekolog.
 • Kada stignete u dvadeset devetu nedelju, češće ćete ići na kontrole kod lekara. Ginekolog može da uoči na ultrazvuku kako beba otvara i zatvara oči. Ona sada ima aktivnosti, kao da se već rodila: malo spava, malo je budna i igra se u vašem stomaku. Dok se krećete i šetate, njoj je zabavno, oseća se kao da je ljuljate, dok se vi osećate nešto umornije.
 • U tridesetoj nedelji vam je teže da se namestite kada želite da odspavate. Bebina glavica se uvećava, oblikuje se i lobanja.
Trideseta nedelja: još samo malo …

Ulazak u veliko finale…

 • Trideset prva je nedelja i pripreme za porođaj već kreću. Raspitajte se šta vam sve treba, naročito oko dokumentacije. Mozak bebe završava sa formiranjem, a pluća se još uvek razvijaju. Doktor će vas upozoriti ako postoji opasnost od prevremenog porođaja, i u tom slučaju slušajte njegove savete i budite strogo disciplonovani.
 • U trideset drugoj nedelji češće osećate lažne kontrakcije. Stomak je dosta porastao, kukovi su se raširili, a beba teži nešto više od jednog i po kilograma. I ona se priprema za porođaj, zauzima položaj za rađanje, spušta glavicu prema karlici. Njena čula su formirana, a kosica još uvek raste.
 • Od trideset treće nedelje, počinjete da dobijate po pola kilograma na težini. Pošto je beba sada velika i zauzima više prostoa u materici, manje će se kretati. Nivo plodove vode je najveći do sada.
 • Trideset četvrta nedelja: beba je prešla dva kilograma, tačnije sada teži negde oko dva kilograma i dvesta. Ukoliko nosite blizance, očekujte porođaj veoma brzo.
 • Od trideset pete nedelje, ginokolog će vas možda pregledati i vaginalno, kako bi proverio stanje grlića materice. Grlić pred porođaj postaje mekši. Verovatno će vas uputiti i na CTG preglede.
 • Porođaj može da počne već od trideset šeste nedelje, iako to nije još uvek poželjno. Ako se to desi, ne treba da brinete, beba će biti prevremeno rođena, ali će biti u inkubatoru, kako bi se oporavila. Inače, u ovom periodu, beba se spušta niže, što je još jedan način da se telo pripremi za porođaj.
 • U trideset sedmoj nedeji i beba počinje da se priprema za život van maminog stomaka. Počinje da vežba disanje, jer su pluća formirana. Njena težina će uskoro biti okruglo tri kilograma.
 • Od trideset osme do četrdeset prve nedelje: Ovo je neki normalan termin kada bi beba trebala da se rodi. Doktor će konstantno pratiti stanje vaše trudnoće, upozoriće vas kada bi trebalo da se javite u bolnicu. Obratite posebnu pažnju na kontrakcije, koje će vas upozoriti kada dođe do porođaja i ako već niste u porodilištu, to je znak da treba odmah da krenete ka bolnici. Beba je završila sa formiranjem i spremna je da izađe. Ako ste prešli termin, a beba ne daje znake da želi da izađe, lekar će vas verovatno uputiti na carski rez.

BUDUĆE MAME, SREĆNO!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *