Kada se mogu čuti prvi otkucaju srca?

Prvi otkucaju srca kod bebe se uočavaju negde oko šeste, sedme nedelje. Doktor će sve videti na ultrazvuku, verovatno će vam pokazati na ekranu kako se očitavaju otkucaji srca kod vaše bebe.
Mnoge mame dožive veoma emotivno ovaj trenutak, jer tada shvate da malo biće u njihovom stomaku počinje da raste i razvija se.

Ako se otkucaji ne vide odmah, potrebno je sačekati još malo, verovatno će vas doktor zamoliti da dođete kroz nekoliko dana ponovo na ultrazvuk.

Ukoliko se desi da plod izgubi vitalne funkcije, rad srca prestaje i ne može se više videti na ultrazvuku. To je znak da trudnoća nije u redu i da će uslediti spontani ili će trudnica morati na kiretažu kako bi se uklonilo oplođeno tkivo.

Kada se mogu uočiti prvi otkucaji srca kod bebe?

Osim što se u šestoj nedelji mogu uočiti otkucaji srca, ovaj period je jako bitan jer tada kod bebe počinju da se razvijaju unutrašnji organi. Formiraju se ruke, noge i neki delovi lica. Ovo je veoma bitan period u vašoj trudnoći i zato je potrebno da se buduća mama pripazi, a naročito je bitno da ne konzumira lekove bez odobrenja svog ginekologa.

S obzirom da je u pitanju rana trudnoća, moguće je da će doći do krvarenja. U tom slučaju javite se svom lekaru, jer krvarenje nekada može biti i loš znak. Ako je krvarenje obimno i ne prestaje, a vaš ginekolog ne radi, javite se hitno u bolnicu dežurnom lekaru na ginekologiji. Kada je krvarenje malo, ne morate žuriti iste sekunde kod lekara, ali prvom prilikom mu prijavite ovaj slučaj ( na primer ako ste prokrvarili tokom noći, nije hitno i može da se sačeka do jutra pa da se ode u ordinaciju ).

U ovom periodu trudnice mogu biti i veoma emotivno osetljive, pa nemojte da vas čudi ako se rasplačete, a već u sledećem trenutku počnete da se nekontrolisano smejete.

Ginekolog na ultrazvuku i CTG-u prati rad bebinog srca.

Otkucaji srca do devetog meseca

Pošto sada u vama raste novi život, logično je da se otkucaji srca kod bebe moraju čuti konstantno tokom trudnoće, uvek kada odete na lekarski pregled. Rekli smo da se otkucaji mogu uočiti na ultrazvuku od šeste nedelje, ali od dvanaeste bi trebali da možete i da ih čujete tokom ultrazvučnog pregleda.

Normalni otkucaji srca u ovom periodu su od sto dvadeset do sto šezdeset otkucaja u minuti, što je u suštini brže nego otkucaji kod odraslog čoveka.

Već nakon trideset pete nedelje trudnoće, kada vas deli manje od mesec dana do porođaja, potrebno je da idete na takozvane CTG preglede. CTG takođe prati rad bebinog srca. Ovaj pregled traje između dvadeset minuta i sat vremena, trudnica je najčešće u ležećem položaju, a osim što meri bebin puls, CTG meri i kontrakcije, koje vi u tim trenucima još uvek ne osećate.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *